Hirdetés

Feleslegesen nem jó fűteni, értem?!



|

Télen mindenki felcsavarja a termosztátot, mert fázni nem jó. Ugye nem meglepő, hogy okoseszközökkel még a fűtésen is spórolhatunk? Persze, hogy nem.

Hirdetés

Jön a tél, és vele a félméteres hó, a farkasordító hideg, és a hosszú éjszakák. Jó, ebből az első kettő nem igazán jellemző már az éghajlatunkra, de például tavaly igencsak megvillantotta a tehetségét az időjárás, amikor bőven bekúszott -20 °C alá még a nagyobb városokban is. Ilyenkor értelemszerűen megnövekszik a fűtésszámla is, de tehetünk ellene okoseszközök segítségével. Hasznos tanácsok következnek. 

Hirdetés

Ott legyen meleg, ahol erre igazán szükség van, ami azt jelenti, hogy célszerű az egyes helyiségeket rendeltetésük szerint temperálni, tehát a nappali, vagy a gyerekszoba legyen melegebb, míg a háló egy-két fokkal hűvösebb lehet, ami az alváskényelemre is jó hatással van. A fürdőben elég, ha az esti pancsolásra állítjuk be a magasabb hőmérsékletet, míg napközben felesleges ugyanilyen hőfokon tartani. Figyeljünk továbbá arra, hogy a fűtőtesteket ne rejtsük függönyök mögé, és ne hagyjunk rajtuk száradó ruhákat, mert azzal megnehezítjük a meleg levegő áramlását, az pedig nem jó. 

Ezek eddig mindenki által ismert dolgok voltak, de a lényeg, az okosotthon csak most jön!  Használhatunk okostelefonnal állítható, programozható eszközöket, melyeken létrehozhatjuk a saját igényeink szerinti beállításokat, és innentől kezdve a rendszer önműködővé válik, a saját igényeink szerint. Amikor mégis változtatni szeretnénk, csupán néhány érintésre van szükség az applikációban, és máris új ismérvek szerint működik minden. Sőt, otthoni központot használva akár távolról is elérhetjük és szabályozhatjuk az eszközeinket, de ez egy okosrendszer esetében különösebben már nem újdonság, inkább amolyan alapvető tulajdonság. 

Amennyiben radiátorra szerelhető termosztátot választunk, mint amilyen például az Elgato Eve Thermo úgy szintén saját igényeink szerint fűthetünk, plusz a manuális szabályozással sem kell bajlódnunk, mert a rendszer Apple HomeKit kompatibilis, így egyszerre több okos megoldás is regulázható a segítségével. Napszakhoz igazítva beállíthatjuk, hogy mikor milyen legyen a hőmérséklet, illetve megadhatjuk azt is, hogy hazaérkezéskor -okostelefonunk helyváltoztatását érzékelve - automatikusan magasabb hőfokra kapcsoljon a fűtés, ha pedig távozunk otthonról, nem kell azon morfondíroznunk a helyijárat párás ablakára kérdőjeleket rajzolva, hogy vajon lejjebb vettük-e a fűtést fészkünkben. 

Korábbi cikkünkben is írtunk már arról, hogy ha nem vagyunk otthon, felesleges fűteni a lakást. Ám figyeljünk arra, hogy ne állítsuk túlságosan alacsony hőfokra a termosztátot, mert a lakás újbóli felmelegítése elég jelentős energiafelhasználást igényelhet, amivel valójában sokkal kevesebbet spórolunk, mint azt gondolnánk. Otthoni központot használva a különböző okoseszközökkel távolról is állíthatunk a hőmérsékleten, amennyiben szükségét érezzük. 

A levegő a fűtés miatt szárazzá válhat, de lehet, hogy ezt már csak akkor érzékeljük, ha testi megnyilvánulásai vannak, tehát ég a szemünk vagy köhécselünk, de amúgy is fontos, hogy alacsony páratartalom mellett a hőérzet is rosszabb. Ugyanakkor a túl párás levegő is kellemetlen lehet, ezért  kerüljük a szélsőségeket és próbáljuk belőni a 45-55 százalékos optimális páratartalmat. Erre különféle megoldások vannak, és ha amúgy is okostelefonról bonyolítunk mindent, azon pillanatok alatt megszemlélhetjük, hogy éppen mennyi a páratartalom az adott helyiségben, és ennek megfelelően cselekedhetünk.

Az okosrendszerekkel csupán néhány mozdulattal beállítható, hogy automatikusan bekapcsoljon a párásító, ha túl száraz a levegő, így megakadályozható a kellemetlen tünetek kialakulását. És ha már páratartalom, adódik a szellőztetés kérdése, melyet akkor is fontos megtenni, amikor odakint éppen farkashordák portyáznak a farhátért igyekvő nyugdíjasokra. Az előbb említett okostelefonos alkalmazások arra is képesek, hogy figyeljék a levegő minőségét, és jelzik, ha szükség van a frissítésre. Ugyanakkor fontos tudnivaló, hogy ilyenkor ne sajnáljuk sarokig kitárni az ablakokat, mert annak sokkal több értelme van, mintha csupán résnyire nyitnánk. 

Végezetül már csupán egyetlen tanácsot írunk le, amit mindenki magától is kitalál: ne fűtsük az utcát, mert nincs értelme. Tudják ezt az okosotthon megfelelő szellőztető és fűtésszabályzó rendszerei is, ezért a legtöbbjük képes arra, hogyha érzékeli a szenzorral ellátott nyílászárók nyitását, automatikusan leveszi a fűtést, majd pedig felnyomja, ha azok csukódnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.