Hirdetés

A Google szerint már alig vannak engedélykérő alkalmazások a boltjukban



|

A felhasználók nagy része egy mobilapp telepítése után bármilyen engedélykérést leokéz, hozzáférést adva akár személyes adatokhoz, és közkeletű kifejezéssel élve EZ VESZÉLYES. A Google viszont kíméletlenül harcol az ilyenek ellen.

Hirdetés

Mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy miután letöltött egy alkalmazást, és elindította azt, rögtön engedélyeznie kellett, hogy az app hozzáférhessen az SMS-ekhez és a híváskezeléshez, meg még ki tudja, milyen egyéb olyan funkciókhoz, amikről sokszor nem is tudjuk, miért van szüksége rá az appnak. És igen, sokszor nem is azért akar hozzáférni mondjuk az SMS-küldéshez egy sima cukicicamicás képeket feliratozó programocska, mert a cukicicamicák feliratozásához bármilyen szinten is szükség lenne az SMS-ekhez, ellenben a cukicicamicás álca mögé bújó hackereknek vagy egyéb trükközőknek már annál inkább jól jön, ha beleturkálhatnak az üzeneteinkbe. A Google most azt mondta, hogy mostanában már sokkal kevesebb ilyennel találkozhatunk a boltjukban.

Hirdetés

Mivel éppen javában zajlik az idei Google I/O fejlesztői konferencia, számos érdekes bejelentést hallhatott a nagyközönség, bár ezek egy része inkább a fejlesztőkre vonatkozik, semmint a mezei felhasználóra (persze azért az új Pixel 3a és 3a XL mobilt is itt jelentették be, valamint mutattak egy csomó újdonságot az ősszel érkező Android Q-ból és megvillantották azt is, mire lesz képes az új Asszisztens és a Google Lens). Ezekhez képest apróságnak tűnik, de igenis fontos, hogy a gigacég beszámolója szerint nagyon kevés már az olyan alkalmazás, ami számunkra kényelmetlen engedélyeket kér, mint amilyen az SMS, vagy épp a híváskezelés és hívásnapló. 

Számszerűsítették is a dolgot, ami azt jelenti, hogy ez elmúlt hónapokban 98%-kal kevesebb ilyen app található a Google Play-ben, mint korábban. Mindez annak köszönhető, hogy fejlesztették a dokumentálást, illetve a fejlesztők többsége is átállt más API-ra, de bármi is legyen az oka, mi, felhasználók örömmel fogadjuk a dolgot, hiszen kicsit olyan volt, mintha valaki a titkos naplónkat olvasgatta volna. 

A Google Play-t sokan bírálják, tulajdonképpen a létrejötte óta azzal, hogy elég laza a felkerülő appok elbírálása, és nagyon könnyen átcsúsznak olyanok is a rostán, amelyek bizony csak a felhasználók átverésére szolgálnak. Párhuzamként az Apple megoldását, az App Store-t emlegetik, ahol ugyan jóval lassabb és kekeckedőbb a feltöltött appok engedélyezési folyamata, de cserében tényleg sokkal kevesebb is az olyan, amiről később derül ki, hogy valami disznóságot csinál a háttérben. A Google épp ezért most erősen nekifeküdt és állítólag teljesen átdolgozta az engedélyezési stratégiáját.

A trükkös appok leggyakrabban egyébként tényleg az SMS-t és a híváslistát próbálják elérni, amiből ugyebár egy csomó fontos adatot szűrhetnek le. Egyrészt az SMS-ek szövegéből következtethetnek sok mindenre velünk kapcsolatban a vásárlási szokásainktól egészen a pénzügyeinkig (aki meg netbankos jelszavait küldözgeti SMS-ben, ne is várjon kegyelmet ugyebár), a híváslista pedig arra jó, hogy feltérképezze a leggyakrabban hívott ismerőseinket, hogy aztán akár ránk hivatkozva ajánlhassanak nekik üzenetekben különféle termékeket és szolgáltatásokat, nem épp a legális fajtából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.