Hirdetés

Több millió eszközzel hagyjuk megtámadni magunkat



|

Mint a krimik egy jelentős részében, az okoseszközök világában is mi magunk engedjük be a bűnözőket a lakásba.

Hirdetés

A modern ember valamiért azt gondolja, hogy az a veszedelem, ami nem látható, nem jelenthet akkora problémát, és ez különösen igaz az informatikai, szórakoztatóelektronikai, okoseszköz piacokra. A Trend Micro nevű, informatikai biztonsági cég friss jelentése azt is megmutatja, mit jelenten mindez a számok nyelvén, európai viszonylatban. 

Hirdetés

A dobogó legfelső fokát a német főváros, Berlin foglalja el, ahol 2,8 millió sebezhető eszköz vesz részt a mindennapok tevékenységeiben, míg másodikként London említhető, ahol 2,5 milliós ez a szám. Felmerülhet a kérdés, hogy miként jönnek ki ezek az értékek? Az elemzést végzők a Shodan segítségével dolgoztak, ami az internetre csatlakoztatott eszközöket vizsgálja, és képes felderíteni köztük a sebezhetőeket, ráadásul városi bontásban. 

Amikor a Shodan egy adott eszközt kívülről elérhetőként érzékel, az még nem jelenti azt automatikusan, hogy ez az eszköz sebezhető - 

írja a Trend Micro a jelentésében, ahol az is olvasható, hogy mindemellett a nyilvánosság számára látható eszközöket a támadók vizsgálhatják, és adatokat gyűjthetnek a sebezhetőségéről. Példaként említi, hogy kideríthető az eszköz társított szoftverének támadhatósága, és az is, hogy adott esetben az admin jelszava mennyire könnyen törhető fel. 

Rick Ferguson, a Trend Micro biztonsági fejlesztő részlegének főnöke úgy fogalmazott, hogy a gyártók nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra, holott itt lenne az ideje végre felismerni a kibertérben tapasztalható veszélyeket, és meghozni a megfelelő intézkedéseket, illetve szabályozásokat. Nem biztonságos otthoni eszközként a nyomtatók és a webkamerák említhetők elsőként, de ugyanígy veszélyben vagyunk az okostévénk miatt is.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.