Hirdetés

Kitaláltak egy új, olcsó okoskütyüt: nem lett olcsó, be is bukott



|

Nem elég elméletben feltalálni valami újdonságot: sajnos ott van az a bizonyos pénz nevű gonosz dolog, amivel nem lehet viccelni.

Hirdetés

Létezik egy Sansaire nevű startup Seattle-ben, akik egy-két évvel ezelőtt közösségi kalapozás formájában 100 000 dollárt szerettek volna összegyűjteni egy olyan okoskütyüre, ami tulajdonképpen egy dizájnos merülőforraló, keringető funkcióval. Ez valahol tök jó dolog, a víz vagy egyéb folyadék forralása sokkal könnyebb, gyorsabb lehet egy ilyennel, szóval az adakozók is gyűlni kezdtek. A zseton össze is jött, sőt, még sokkal több is az elvártnál, de most úgy tűnik, kidurrant a lufi

Hirdetés

A Sansair Delta nevű újdonságra végül 256 000 dollárt dobott össze nagyjából 1300 ember, így nem volt akadálya annak, hogy a termék tömeggyártásba kerüljön, és az eredeti tervek szerint már 2017. áprilisában meg kellett volna érkezni az első daraboknak a közösségi kampányban résztvevőkhöz, ám ez mind a mai napig nem történt meg. Érthető okokból a pénzüket kockáztató "befizetők" kezdtek mérgesek lenni, és már nem volt tovább húzható a bejelentés, miszerint a Delta nem fog piacra kerülni. 

Lukas Svec vezérigazgató beismerte, hogy a finanszírozási háttér kimerült, a gyártási útvonalak nem működnek, így nincs más hátra, mint leállítani a projektet. Ígérete szerint azonban az elkövetkezendő 12 hónapban mindenkit kárpótolnak, de logikusan végiggondolva kissé aggályosnak tűnik a pénzek visszafizetése úgy, hogy pont ennek hiányában jutott zsákutcába a projekt. 

Maga a Sansair Delta egyébiránt nem tűnik rossz kütyünek, hiszen csak bele kell tenni valamilyen vízzel telt edénybe, beállítani a kívánt hőfokot, de például a vákuumcsomagolt termékeket is egyszerű módszerrel tudjuk felmelegíteni úgy, hogy nem bontjuk fel őket. A Sansair, mint cég sem működik zökkenőmentesen, hiszen 2016 óta összesen négy ember ült a vezérigazgatói székben, ami minden, csak nem a megfelelő prosperitás záloga. 

Mindemellett azonban aki közösségi finanszírozásra adja a fejét - akár fejlesztőként, akár befektetőként -, tisztában kell, hogy legyen a ténnyel, miszerint nem kockázatmentes a folyamat, és számtalan bedőlt projektet láttunk már. Igaz, ellenpélda is akad szép számmal, mint amilyen az Anova Precision Cooker, ami még 2014-ben indult a Kickstarteren, ám azóta odáig fejlődött a dolog, hogy az Electrolux megvásárolta az egész céget termékestől, nem kevesebb, mint 250 millió dollárért. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.