Hirdetés

Ennyit spórolhatunk, ha intelligens az otthonunk



|

Elég sokat papolunk arról, hogy az okosotthonok nem csupán kényelmesebbé teszik életünket, hanem spórolnak is nekünk. De mégis mennyit? Mutatunk viszonyítási alapot.

Hirdetés

Több tippet adtunk már azzal kapcsolatban, hogy miért legyen intelligens az otthonunk, és mindannyiszor megemlítettük azt is, hogy nem csupán azért jó ez az egész, mert lustaságunkat még jobban kiaknázhatjuk, hanem azért is, mert ténylegesen a pénztárcánkon érezhetjük jótékony hatását. 

Hirdetés

Első körben lássuk, mennyivel tudjuk csökkenteni a rezsinket, ha beszerzünk egy okostermosztátot, amiről azt már tudjuk, hogy ügyesen alkalmazkodik mindennapi szokásainkhoz és könnyedén megadható neki, hogy melyik helyiséget mennyire fűtse, továbbá távolról is vezérelhetjük. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy átlagolhatjuk, hogy egy ilyen eszköz használatával évente 15-30 százaléknyi fűtést takaríthatunk meg: ez tehát egy átlagos, 70 négyzetméteres társasházi lakás tekintetében valahol 20-40 000 forint környéki spórolást jelenthet attól függően, hogy mennyire kemény vagy épp enyhe a tél.

További forintok maradhatnak a tárcánkban akkor, ha ügyelünk a vízfogyasztásra, ami a KSH szerint 34,1 köbméter volt fejenként, 2015-ben. Amennyiben beszerezzük a szükséges okoseszközöket, a tapasztalatok szerint 15 százalék körül spórolhatunk, tehát gyors fejszámolást követően kiderül, hogy buksinként bő 5000 literrel fogyasztunk kevesebbet, ami forintban csupán néhány ezres, ellenben nem kifolyt mennyiségben egész tekintélyes. Azt pedig érdemes tudni, hogy a tudósok szerint az egyik legégetőbb probléma épp az ivóvízkészlet drámai fogyása lesz az elkövetkezendő években, szóval ezért is érdemes odafigyelni erre a dologra.

Végezetül lássuk a világítást, ami akkor is problémát okoz, ha ott hagyjuk felkapcsolva, ahol nem vagyunk, és az sem épp előremutató, ha fényesebb a környezetünk, mint amennyire valójában szükségünk van. A jóárasításhoz tehát csak annyit kell tennünk, hogy szabályozhatóvá alakítjuk a fényerősséget, és levesszük nyolcvan százalékra, ami azért jó, mert nem igazán vesszük észre a különbséget, ellenben kevesebb áramot fogyasztunk, vagyis több pénzünk marad. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.