Hirdetés

A makrókamera lehet a legújabb mobilos divat



|

A megapixelhalmozás és a zoom után jöhet az új fellángolás: ételfotóktól a közelről megfigyelt katicabogárig mindenre jó, de persze oda kell rá figyelni, hogy ne csak hangzatos marketingszöveg legyen.

Hirdetés

Egy érdekes, idei évre várható trendről cikkeznek a szaklapok, de többen fórumokban és hozzászólásokban is emlegetik, mint 2020-as mobilfotós őrület. Mivel a gyártók az utóbbi pár évben előszeretettel kezdtek el egyre több kamerát pakolni az okostelefonok hátlapjára, ezért egyértelmű, hogy mindenki a mobilfotózás élmezőnyébe szeretne kerülni. Mire kell ez a sok lencse? A fő kamerát manapság a prémium mezőnyben egy optikai zoomra képes telefotós, valamint egy ultraszéles látószögű megoldással illik kiegészíteni. Ezekhez szintén illik egy ToF szenzort mellékelni a jobb portréfotókhoz, bokeh effekthez és AR-funkciókhoz. És itt nincs megállás, a jelek szerint van még hely speciális lencsének.

Hirdetés

Az utóbbi időben egyre több készüléken jelenik meg makrófotózást segítő kamera is, így sokakban joggal merülhet fel a gyanú, ez lesz-e a 2020-as trendek egyike. Van rá esély, hiszen a makrófotózást megint kezdik egyre jobban felkapni. A makrós lencse nagyítónak is jó, látványos képeket készíthet, az Instagramon is hódíthat. A mostani mobilos kamerák ugyanis kifejezetten rosszul fúkuszálnak akkor, ha valamilyen nagyon közeli témát próbálunk elkapni, tehát ha mondjuk egy levélen egyensúlyozó bogarat szeretnénk pár centiről lekattintani, esélyesen nagyon homályos lesz a végeredmény. Az meg ugye tény, hogy a mobiljukat leginkább kameraként használók örömmel ölelik keblükre az összes új lehetőséget, hogy aztán teleszórják az ezek felhasználásával készült képekkel a közösségi oldalakat. Tessék csak belegondolni, 2-3 éve mindenki milyen mohón kapott rá az elmosódott hátterű portrékra.

Az viszont jó kérdés, mi a legjobb megvalósítási módja a makrófotózásnak mobilon. Jelenleg ugyanis a makrókamera inkább az olcsóbb telefonok marketinget felturbózó eszköze, amely általában silány képminőséget és gyenge felbontást garantáló reklámfogás - ezt igazolják a készülékek alaposabb tesztjei is. A mobilos makrófotózás ugyanakkor mégsem lehetetlen akár különálló lencse nélkül is. Erre jó példa, hogy a Samsung csúcsmobilok fő kamerája igen rövid fókusztávolságot támogat, és alapból egész jó makrófotózást tesz lehetővé. A Huawei, majd később a OnePlus pedig az ultraszéles kamerát látta el autófókusszal a kategóriában (lásd a Mate 20 Pro, P30 Pro, 7T szériákat), ami szintén remek makrófotózási lehetőséget eredményezett.

A belépő- és középkategóriában persze nem valószínű, hogy felhasználnák a legfejlettebb szenzorokat a gyártók, ezért aztán mégis lehetséges, hogy elárasztják a piacot a gyengébb makrókamerák, csodákat viszont nem ezektől kell várni, mert ugyan első látásra jóféle fókusztávolságot kínálnak, viszont az elkészült képek nem lesznek igazán jó minőségűek. Ennek ellenére a makró lehet az idei év egyik nagy mobilos buzzwordje, csak oda kell figyelni, hogy az általunk kiszemelt modellen valóban működő megoldás van, vagy csak a nagyotmondás miatt írják a funkciók közé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.