Hirdetés

Ez az okosvécé felismeri a hátsódat és megmondja, mi bajod



|

A legújabb kor porcelán trónja nem azért ismeri fel az ülőgumónkat, hogy a nevén szólítsa a reggeli találkozáskor, hanem azért, hogy elemezze a terméket betegség jeleit keresve.

Hirdetés

Okosóra, okostelefon, okostévé - ugyan már, ezek mind egy sokkal kevésbé érdekes múlt poros csökevényei! Ha már hozzászoktunk, hogy ezeket nyomkodhatjuk naphosszat, jöjjön valami meglepő: az igazán modern világ újdonsága az okosvécé! Itt is lesz nyomkodás, csak máshogy ugyebár. És mielőtt azt gondolnátok, ez valami hipszter marhaság, azért eláruljuk, hogy bizony van értelme is a (nagy)dolognak.

Hirdetés

A Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett okosvécé arra képes, hogy a bekerülő vizelet- és székletmintákat kielemezve jelezze, ha különféle fertőzések, illetve bizonyos típusú rákos megbetegedések vannak jelen a szervezetünkben. Az ilyen jellegű "napi ellenőrzés" azért fontos, mert sokszor már az előtt rátalálhat a módszer valamilyen kórság jeleire, mielőtt azt felfedezné valamilyen orvosi rutinvizsgálat, vagy mielőtt valamilyen tünet hívná fel rá a figyelmet. Minél előbb felismerhető ugyanis egy megbetegedés, annál hatékonyabban kezelhető, márpedig a szervezetünkből távozó ez meg az bizony komoly információt hordoz ezekről.

Maga a vécé persze alapvetően ugyanolyan, mint bármelyik másik porcelán trón, viszont ellátták egyrészt nyomásérzékelőkkel (mármint ez még nem az a nyomás, hanem az, amikor ráülünk), valamint belül különféle szenzorokkal, így kamerával is. Nem, ez nem arra szolgál, hogy utána unalmas óráinkban nézegessük a folyamatot, de ez is információkat ad az összképhez (például a kis- és nagydolog időbeli hosszát, a termék színét, állagát illetően). Emellett speciális érzékelőcsíkokkal figyeli az alkotások tartalmát, és ezekből például fehérvérsejt-számlálást, protein-elemzést is végre tud hajtani.

Azt még nem is meséltük, hogyan azonosítja az okosvécé a felhasználókat, hiszen a legtöbbször egy háztartásban többször használják, így például fura lenne, ha Kovács Töhötömnek újságolná boldogan a rendszer, hogy áldott állapotba került. Egyrészt ujjlenyomat-olvasó található a lehúzóban, másrészt pedig... nos... ánuszfelismerő rendszert is kapott a pottyantó, a kutatók szerint ugyanis az emberi output nyílás olyan változatos, hogy akár emberi azonosításra is szolgálhat. A rögzített adatokat felhő alapú rendszer tárolja, de ezek - mint ahogy más is az akció után - törlődnek, ha megtörtént az elemzés, így mind a felhasználó, mind pedig az orvosok már csak a kielemzett adatcsomagot látják majd másfajta "csomagok" helyett.

Egyelőre 21 tesztelő próbálgatta az okosvécét, de további fejlesztések várhatóak, például olyan komplex rendszer, amely mole-kula szinten (ejj, bocsánat) képes elemezni mindent, amit elhelyezünk a porcelánban. Hogy mikor lesz az okosvécéből általánosan használható termék, az persze még jó kérdés, de most már furdal minket a kíváncsiság, szóval jöhetnek a kommentek: ha már kapható lenne, ti használnátok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.