Hirdetés

Olasz kutatók 3D-ben rekonstruálták Raffaello arcát



|

A Tor Vergata Egyetem kutatói készítették el a reneszánsz festő, Raffaello arcának háromdimenziós rekonstrukcióját.

Hirdetés

A mai napig igazi legenda az a Raffaello, aki a reneszánsz kor nagy festője volt. 1520-ban, 37 évesen veszítette életét, a sírját pedig még ma is egy szál vörös rózsa jelzi a római Panteonban. A halálának idén van az 500. évfordulója, ennek keretében pedig olaszországi egyetemi kutatók egy korábbi gipszminta segítségével 3D-ben rekonstruálták a festő arcát. A kész alkotás egyezik más festők portréival, illetve Raffaello önarcképével is. 

Hirdetés

Így immáron konkrét bizonyítékot nyert az is, hogy az 1833-ban exhumált csontváz Raffaellóé (ekkor készült a gipszminta). Az eredeti arcot nagyjából 80 százalékban tudja visszaadni a 3D-s rekonstrukció, de így is bizonyos, hogy nem a tanítványainak egyikéé volt a koponya, amelyről a gipszminta készült. 

A füleket egyébként nem tudták újraalkotni, de mivel Raffaellónak hosszú haja volt, ez úgy is eltakarta azokat. Most azt próbálják majd kielemezni, hogy vajon milyen színű volt a haja és a szeme. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.