Hirdetés

Olcsóbb mobilokba is jöhetnek a 200 megapixeles kamerák



|

A MediaTek új középkategóriás processzora már a 200 megapixeles szenzorokat is támogatja.

Hirdetés

A tajvani MediaTek az elmúlt években szépen felküzdötte magát, 2020 óta stabilan őrizve a világ vezető okostelefonos chipgyártójának pozícióját, amit főként az olcsóbb mobilokba szánt processzorai térhódításának köszönhet, miközben már a csúcskategóriában is letette a névjegyét a vállalat.

A cég egyik legfontosabb SoC-ja a középkategóriás készülékekre szabott Dimensity 920, amely olyan modelleket hajt, mint a Xiaomi Redmi Note 11 Pro+, vagy a Vivo 23 5G. A MediaTek most bejelentette a hardver utódját, amely a 200 megapixeles kamerák támogatását is elhozza az olcsóbb árszegmensbe.

Hirdetés

A chip Dimensity 1080 néven érkezik, s az elődjéhez hasonlóan szintén 6 nm-es gyártási eljárással készül. A nyolcmagos erőforrásban két frissített ARM Cortex-A78 mag teljesít szolgálatot, amelyek a 2,6 GHz-es órajelet is elérhetik, 0,1 GHz-et verve a Dimensity 920-ra. A GPU viszont marad ugyanaz az ARM Mali-G68, így a játékélményben nem lesz komoly előrelépés, leszámítva, hogy a Dimensity 1080-as mobilokkal már a játék megszakítása nélkül is fogadhatunk hívásokat.

A MediaTek emellett jobb energiahatékonyságot is ígér, így az új SoC-kal vélhetően javulni fog a készülékek üzemideje is. A processzor nem jön zavarba a 120 Hz-es kijelzőktől sem, valamint támogatja a sub-6 Ghz 5G-t, a Wi-Fi 6-ot, az LPDDR5 memóriát és az UFS 3.1 tárhelyet (az UFS 2.2-t viszont már nem).

A legérdekesebb persze kétségkívül a 200 megapixeles kamerák támogatása, hiszen ezek még a csúcskategóriában is ritka madárnak számítanak, olyannyira, hogy egyelőre csak a Motorola Moto Edge X30 Próban találunk ilyet. A Dimensity 1080 kompatibilitása - amely egyébként a HDR10+ felvételeket is támogatja - viszont arra utal, hogy a középkategóriába is hamar beköszönhet a csúcstechnológia, ez pedig még azzal együtt is üdvözlendő, hogy önmagukban nem a megapixelek tesznek széppé egy fotót.

A MediaTek ígérete szerint még az idei év vége előtt befutnak az első Dimensity 1080-as mobilok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.