Hirdetés

Olyan durva per elé néz Elon Musk, hogy szinte sajnáljuk



|

Ezúttal a Tesla kapcsán citálják bíróság elé a felháborodott részvényesek, méghozzá egy olyan városban, ahol a legtöbben utálják a milliárdost.

Hirdetés

Napokon belül bíróság elé áll Elon Musk San Franciscóban: kivételesen nem a Twitter, hanem a Tesla körüli botrány ügyében kell felelnie. A most kezdődő pert a vállalat részvényesei kezdeményezték, miután Musk még 2018-ban azt állította, hogy megveszi az autógyárat egy szaúdi alap, így azt kivezetik a tőzsdéről, a részvénytulajokat pedig kivásárolják az akkori árfolyamnál jóval kedvezőbb, 420 dolláros áron. Az árfolyam a hírekre fel is szaladt, ám az üzletből nem lett semmi, hiszen a szaúdiakkal még alig tárgyaltak.

A részvények értéke ezek után meredeken esni kezdett - egy év alatt 38,5 százalékot, és azóta is szakad -, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) pedig meg is vádolta csalással, mondván, hamis információkkal tornászta fel az árfolyamot, zavart okozott a piacon és tudatosan megkárosította a részvényeseket - emlékeztet a Telex. Akkor 20 milliárd dollárt kellett fizetnie neki, és ugyanennyit a vállalatnak, amelynek 3 évig vezetője sem lehetett.

Hirdetés

A milliárdos természetesen ezt az egészet a Twitteren intézte, amelynek már tulajdonosa és döntései nyomán romokban a népszerűsége és a megítélése. Ez azért fontos, mert a most kezdődő tárgyalás - amelyet nem a SEC, hanem maguk a részvényesek kezdeményeztek  - esküdtszék előtt zajlik, ráadásul San Franciscóban - a botrány idején ott volt Musk székhelye, a Tesláé pedig Palo Altóban - sok Twitter-alkalmazott él, így a milliárdos ügyvédje attól fél, elfogultak lesznek az esküdtek.

Ezért azt kérték, tegyék át a tárgyalást a texasi Austinba - a Tesla székhelye is ott van és Musk is ott él -, ám Edward Chen bíró ezt elutasította, mondván, össze tudnak állítani pártatlan esküdteket is, a részvényesek pedig azzal érveltek, hogy az alperesnek mindenhol rossz a híre.

A tárgyalás 17-én kezdődik. Ha Musk ellen ítélnek, újabb hatalmas összegeket kell majd kifizetnie a kársultaknak; úgy, hogy már így is ő a történelem egyik legnagyobb vesztese, legalábbis pénzügyileg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.