Hirdetés

Olyan rosszul fogynak az M2-es Macek, hogy le kellett állítani a chipek gyártását



|

Legalábbis ezt állítja egy beszállítói forrásokra alapozó új jelentés.

Hirdetés

Az Apple útjai még 2020-ban váltak el az Inteltől a saját fejlesztésű M1 chip bemutatásával, amelyet végül a szakértők és a közönség is jól fogadtak, így tavaly nyáron színre lépett az ARM-alapú SoC második generációja is, januárban pedig tovább bővült a paletta az M2 Pro és M2 Max variánsokkal.

Az új chipeknek ugyanakkor jóval kedvezőtlenebb piaci körülmények között kell bizonyítaniuk, hiszen a pandémia lecsengésével sokéves mélypontra kerültek a PC-eladások, ami egy drasztikus lépésre kényszeríthette a cupertinóiakat.

Hirdetés

A koreai The Elec legalábbis beszállítói forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az Apple két teljes hónapra leállította az M2-es chipek gyártását az alacsony kereslet miatt. Az előállításért felelős TSMC állítólag januárban és februárban húzta be a féket, s habár márciusban ismét felpörögtek a futószalagok, még így is csak feleannyi M2-es SoC készül, mint amennyit az M1-ből gyártottak 2021 azonos időszakában.

A döntés állítólag az Amcona nevű partnert érintette a legérzékenyebben, amely az almás chipek csomagolásáért felel, az erre szolgáló gépsora viszont semmi másra nem használható, így az üzem nem tudott mit kezdeni a váratlanul felszabaduló kapacitással. A The Elec szerint ez lehet az első alkalom, hogy az Apple aktuális termékek chipgyártását függesztette fel.

Ahogy minden pletyka esetében, úgy ezt sem szabad készpénznek venni, az viszont tény, hogy maguk a cupertinóiak sem tagadják a Mac nehéz helyzetét. Ahogy a 9to5Mac is emlékeztet, a vállalat legutóbbi pénzügyi beszámolója alapján 2022 utolsó negyedévében 7,74 milliárd dollárnyi bevétel származott a számítógépes szegmensből, míg a megelőző év azonos időszakában még 10,85 milliárd dollárt kaszáltak a Macek.

A vezérigazgató Tim Cook ezt nagyrészt a bevezetőben is említett kedvezőtlen gazdasági környezettel és a PC-piac ebből következő általános hanyatlásával indokolta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.