Hirdetés

Ötödik sebesség: OnePlus 5 óriás-teszt



|

Egyre több rajongót szerez a kínai OnePlus, az ötös számú telefont már a nagyokat megszégyenítő tömeg várta. Most végre megérkezett, mi pedig egy minden eddiginél részletesebb tesztet írtunk róla. Termosz kávét, üdítőt, szendvicset bekészíteni, ez hosszú lesz, de megéri!

Hirdetés

Hatalmas várakozás előzte meg a shenzeni gyártó aktuális zászlóshajójának piacra lépését, amelyet a vállalat minden eddiginél intenzívebb kampánnyal igyekezett a végletekig fokozni. A marketing tevékenység azonban a jelek szerint a műszaki tervezés rovására ment, a OnePlus 5 megalkotása során ugyanis szemmel látható hibát vétettek a mérnökök. Nézzük tehát, mennyi minden jót sikerült belepakolni a készülékbe, és mi az a néhány furcsaság, amik esetleg homlokráncolásra késztethetik a vásárláson gondolkodókat.

Hirdetés

Nem volt zökkenőmentes a gyártó legújabb üdvöskéjének bemutatkozása, hiszen míg röviddel a hivatalos piacra lépés előtt az internetes közösség (és a szaksajtó egy része) a készülék - meglehetősen koppintás ízű - hátlapján élcelődött, addig a bemutatót követően a kamerarendszer optikájának zoom átfogása miatt került célkeresztbe a vállalat. Mindez azért jelenthet sokak számára fájó pontot, mert a OnePlus alig több, mint hároméves fennállásának minden pillanatát a hűséges vásárlóinak köszönhette, így sokan érezték magukat megvezetve a vállalat apró csúsztatásai, illetve az azokat rendre követő, helyenként felemás igazságtartamú nyilatkozatai okán. Mindezek ellenére a kétféle változatban elérhető újdonság startját hatalmas érdeklődés övezte; a hivatalos forgalmazás megkezdése előtti premier héten mind a 6 GB memóriával és 64 GB háttértárral ellátott Slate Gray (vételára: 499 euró), mind a 8 GB operatív memóriával, illetve 128 GB tárhellyel felvértezett Midnight Black (vételára: 550 euró) változat raktárkészlete kiürült, nem egészen 24 óra leforgása alatt.

A külcsín, és ami mögötte van

Mindezek okán mi magunk is kíváncsian vártuk a OnePlus legújabb dobását, amely egy Midnight Black variáns formájában érkezett meg szerkesztőségünkbe. Kézbe véve a mindössze 7,25 milliméter vastag, teljes egészében fémbe burkolt újdonságot, elégedetten csettintettünk; a OnePlus 5 fantasztikusan néz ki, a felhasznált anyagok minősége első osztályú, az összeszerelés minősége pedig hibátlan. Habár a készülék megjelenése érhető okokból nem versenyezhet az extrém kijelzőkkel operáló Samsung Galaxy S8 szériával, megkockáztatjuk, hogy a klasszikus formavilágot kedvelő felhasználók számára megnyerőbb lehet ez a konzervatív, végletekig letisztult forma.

A mobil jobb oldalán a bekapcsológombon, illetve a hangerőt vezérlő billentyűkön felül nem sok érdekességet találhatunk, az átellenes oldalon azonban tekintetünk egészen biztosan megakad majd a gyártó terminológiájában csak Alert Slide-ként említett háromállású kapcsolón: a reteszként tologatható kezelőszerv segítségével a néma, a DND (do not disturb, azaz ne zavarj), illetve a normál profilok között válthatunk egyetlen mozdulattal. Ötletes és sokak számára hiánypótló megoldás.

A készülék alsó részén kapott helyet a mono hangszóró, az USB Type-C, illetve a 3,5 milliméteres jack csatlakozó nyílása; utóbbi megléte különösen nagy fegyvertény a konkurencia készülékeivel szemben, amelyeknél egyre-másra tűnik el ez a mára már talán elavult, mégis széleskörben preferált megoldás. Az előlapon a két, érintésre érzékeny gomb között figyel az ujjlenyomatolvasót tartalmazó Home gomb, amely az elődmodellekhez hasonlóan kerámia burkolatot kapott, így a tartósságára vélhetően nem lesz majd panaszunk. Utóbbi megállapítás igaz a komplett előlap vonatkozásában is, amelyet a Corning műhelyéből származó 2,5D profilú üveggel borítottak be a mérnökök. A Gorilla Glass ötödik generációjára építő megoldás önmagában megfelelő védelmet nyújt az apró karcokkal szemben, azonban a biztonság kedvéért egy fóliát is applikált a felületre a gyártó.

A kijelző felett a frontoldali kamera mellett közelségérzékelőt és egy RGB értesítési LED-et is találunk, utóbbi kifejezetten hasznos extra, azonban véleményünk szerint a fényereje lehetett volna erősebb.

A készüléket hátulról szemlélve elvitathatatlan a hasonlóság az Apple iPhone 7 Plus mobiljához, azonban a korrektség kedvéért jegyezzük meg, hogy a forma vélhetően nem a nagynevű konkurenstől, hanem a vállalati kapcsolatok tükrében jóformán édestestvérként létező OPPO R11-től származik. Bár sokaknak visszatetsző lépésként tűnhet a design ilyen mérvű másolása az elődmodellek extravagáns formavilágának tükrében, azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy a OnePlus 5 élőben közel sem tűnik egy egyszerű klónnak, a készülékház vékonysága és festése egyetlen pillanat alatt egyértelművé teszi, hogy itt bizony nem almás eszközről van szó.

Ráadásul, az extrém vékonyság okán a készüléket a legtöbb vásárló valamilyen védelemmel látja majd el, így jó eséllyel vásárol a készülékhez ajánlott gyári hátlapok egyikéből, ezek pedig garantáltan egyedi megjelenést kölcsönöznek a mobilnak. Erre példa ez a típus, amely a Carbon nevet kapta.

Felturbózott motor

A készülék szívét a 10 nanométeres csíkszélesség mellett gyártott Qualcomm Snapdragon 835 SoC képezi, amelyből talán már sejthető, hogy a nyers teljesítményt illetően a OnePlus 5 a csúcsligában áll rajthoz. A 4 elsődleges, illetve 4 másodlagos magot tartalmazó rendszerchip számítási kapacitása minden eddigi megoldásét felülmúlja, ennek köszönhetően a készülék gyakorlatilag bármilyen alkalmazást gond nélkül futtat, ráadásképpen - hála a nem kevesebb, mint 8 GB-nyi LPDDR4X memóriának - ezen alkalmazások párhuzamos kezelésével sem tudjuk zavarba hozni a rendszert. A papíron jól hangzó konfiguráció tesztünk során a gyakorlatban is bizonyított: a vegytiszta Androidra épülő OxygenOS 4.5.5-ös változata döccenés nélkül, bármilyen nemű fennakadást mellőzve tette a dolgát, egészen elképesztő felhasználói élményt szavatolva ezzel. Maga a szoftver egyébként végletekig optimalizált, ráadásul rendelkezik néhány jópofa megoldással is, amelyekre hamarosan külön is visszatérünk. A fentebb leírtak számszerűsítve a 170.000-es álomhatár átlépését jelentettek az éppen aktuális AnTuTu verzióban, a 3DMark Sling Shot tesztjén pedig ugyancsak korrekt, 4588 pontot ért el az eszköz.

A háttértár tekintetében, ahogyan azt már említettük, két variáns érhető el: a 64 GB-os és a 128 GB-os változat között technikai értelemben véve nincs eltérés, mindkettő UFS 2.1 szabványra épül, amely hála a kétsávos felépítésnek villámgyors írási és olvasási sebességet garantál, akár egyazon időpillanatban is. Érdekes módon a fájlrendszer ezúttal nem a OnePlus 3 és 3T modellek esetében a Nougat megjelenésével bemutatott F2FS, hanem a régebbi szabványú, némileg lassabb műveleti sebességet biztosító EXT4 lett. Egyelőre nem tudni, mi a visszalépés oka, de mindezt nem írnánk a készülék számlájára, egyes értesülések szerint ugyanis több más gyártó is visszatért a korábbi formátum használatára idei csúcskészülékében. A tárhely mérete utólag nem bővíthető, ezért fontos, hogy már vásárlásnál a saját igényeinknek megfelelő változat mellett tegyük le a voksunkat.

A beépített akkumulátor mérete nem nőtt akkora mértékben, mint arra a tavalyi modellek tükrében számítottunk volna, sőt, a OnePlus 3T 3400 mAh kapacitású telepéhez képest az ötös változat 3300 mAh egysége szolid visszalépésnek tekinthető. Az üzemidőt illetően azonban mindennek nyoma sincs, a takarékos chipset és a szerény fogyasztású kijelző miatt a OnePlus 5 bő húsz százalékkal nagyobb kijelzőidőt biztosít a 3T modellnél, a 3-as változathoz viszonyítva pedig még ennél is nagyobb az eltérés. Mivel hosszútávú tapasztalatunk utóbbi készülékkel kapcsolatban van, kijelenthető, hogy azonos terhelés mellett a OnePlus 5 nagyjából 7-7,5 órányi SoT elérését teszi lehetővé, szemben a OnePlus 3 4,5-5 órára rúgó értékével. További jó hír, hogy a két feltöltés közötti időtartam is csökkent valamelyest, köszönhetően a Dash Charge névre keresztelt technológia továbbfejlesztésének. Az akkumulátorok kapacitásában lévő különbség ellenére a feltöltési idő csökkent a OnePlus 3-hoz képest, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyan az elődjéhez hasonlóan már mindössze félórányi konnektoron lógás is elegendő a 60%-os töltöttségi szinthez, azonban a teljes töltöttség elérése némileg rövidebb idő alatt történik meg az újdonság esetében. Mindez igazán megsüvegelendő teljesítmény, amely jelen állás szerint újfent utat mutat a konkurenciának, ide értve a Samsung idei újdonságait is.

A vezeték nélküli kapcsolattartási lehetőségek köre jóformán teljesnek mondható, különösképp, hogy elődeivel szemben a OnePlus 5 már csak és kizárólag olyan változatban készül, amely egyaránt támogat minden általánosan használt mobilkommunikációs frekvenciasávot, elejét véve ezzel a régiók szerinti differenciáltságból fakadó problémáknak. Hazai viszonylatban örömteli hír, hogy ez a modell is ismeri a B20 frekvenciát, azaz az ország minden területén kihasználhatjuk az LTE előnyeit, feltételezve persze a megfelelő szolgáltatói lefedettséget. A beszélgetés hangminősége egyébiránt minden körülmények között megfelelőnek bizonyult tesztünk során, a három darab mikrofon jelenlétének köszönhetően pedig még háttérzajjal gazdagon terhelt környezetben is jól értették a mondandónkat.

A két darab, nanoSIM méretű kártyát fogadó rádiós modul mellett NFC és Bluetooth is helyet kapott a készülék fedélzetén, utóbbi esetében ráadásul már egy ötödik generációs megoldásról beszélhetünk, amelyet a rohamosan terjedő aptX, illetve aptX HD technológiák támogatása tesz teljessé. A vezetéknélküli hálózatok kezelése szintén fejlődött az elődökhöz képest, amely tekintetben a legnagyobb változás, hogy a 802.11/ac szabványú vezérlő immáron 2x2 MIMO képességgel is rendelkezik, azaz két darab, egymástól teljesen független szálon képes kommunikálni az arra alkalmas hozzáférési pontokkal, megduplázva ezzel az adatátviteli sebességet. Fejlesztésen ment keresztül a GPS modul is, amely a szokásos amerikai és kínai rendszerek mellett immáron az európai és orosz navigációs műholdak jeleinek vételére is alkalmas, elérve ezzel a gyakorlatilag tökéletes jelszintet, akár a város közepén, a betontömbök árnyékában is. A tesztidőszak során több alkalommal is lehetőségünk volt összevetni a OnePlus 3 (a maga nemében szintén kiváló) vevőegységével az újdonságot, és a különbség szinte minden helyzetben érzékelhető volt; a OnePlus 5 menet közben gyorsabban talált jelet, majd stabilabban is tartotta azt, mint korosodó testvére. A mintavétel gyakorisága ugyancsak fejlődött az elődben alkalmazott megoldáshoz képest, amely például szemmel látható minőségbeli különbséget okoz a fitness alkalmazások helyadatainak rögzítése során.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.