Hirdetés

OnePlus 9 és OnePlus 9 Pro teszt - ez már egy másik OnePlus



|

A Samsungot és az Apple-t szemelték ki ellenfeleiknek az új OnePlus telefonok, amelyek már régen nem abban a szellemben készültek, mint elődeik.

Hirdetés

Pillanatok alatt népes rajongótábort toborzott termékei köré a kínai OnePlus, amihez egy egyszerű receptet vett alapul: pimaszul olcsón minőségi, erős és jó készülékeket készített jó támogatással és egyedi kezelőfelülettel. Nos, a 9-es szériára ez már nem igaz - legalábbis a pimasz olcsóság, ám ez nem feltétlenül rossz irány, ha olyan ellenfeleket pécézett ki magának a cég, mint a Samsung Galaxy S21-es széria. Leteszteltük a OnePlus 9-et és annak Pro változatát.

Az élet 1000 Eurónál

A OnePlus 9 Próért kevés híján 1000 Eurót, vagyis 379 999 forintot kell leszurkolnod, ami egyáltalában nem alacsony ár és nem is vág alá a konkurenseknek, viszont a telefon már külsejében is megfelel ennek az új iránynak - vagyis

nagyon szép.

A fém keretbe foglalt, lekerekített kijelző és a színátmenetes hátlap csodálatosan mutatnak, a gombok kézre esnek és a háromállású némítókapcsoló sem maradt le, amihez nagyon könnyű hozzászokni.

A hátlapot Gorilla Glass 5 védi, amelynek bal felső sarkából emelkedik ki a masszív kamerasziget. Ez kétlépcsős, vagyis a teljes sziget nagyjából 1 mm-t, a két főkamera pedig további 0,5 mm-t emelkedik ki - ez határozottan érezhető, de azért nem kimondottan zavaró és túl sok helyet sem foglal. Elől szintén Gorilla Glass 5 védelem van, amely egy 6,7 colos, LTPO Fluid2 elnevezésű, két oldalra lekerekített, waterfall-típusú AMOLED kijelzőt véd a karcoktól. Ez QHD felbontású (3216×1440), de visszaváltható FHD+-ra némi energiamegtakarítás céljából.

 

Hirdetés

Az extrák között megtalálható a 120 Hz-es "intelligens" frissítés, vagyis a telefon változtathatja, hogy mikor van szükség a nagyobb frissítésre, elérhető az Always-on kijelző, kapsz HDR10+ támogatást, a Hyper Touch pedig az érintés érzékelésén és feldolgozásán (input lag) gyorsít jelentősen. A frissítési ráta ezúttal akár 1 Hz-ig is lecsökkenhet, ami a fogyasztásra van áldásos hatással, míg a 120 Hz-nek főként játékok alatt veheted majd hasznát (kár, hogy egyelőre nagyon kevés támogatja).

A OnePlus 9 Pro két verzióban érhető el, de mindkettőben a Snapdragon 888-as SoC dolgozik és Android 11-et futtat a legújabb OxygenOS 11-gyel. Az olcsóbb modell 8 GB RAM mellett 128 GB tárhelyet kínál (ezért kérnek 380 ezer forintot), míg a nagyobb dupla tárhelyet és 12 GB RAM-ot. Sajnos az mSD kártyának nem jutott hely.

A kameraszekció izgalmas újdonságként, sőt mi több forradalomként lett beharangozva.

A valóságban az történt, hogy a OnePlusnak is kellett szereznie egy patinás fényképezőgépmárkát maga mellé, amit jó nagy betűkkel a dobozra, a telefonra és ahová csak lehet, fel lehet vésni, hogy bizony ez itt valami nagyon profi megoldás. A OnePlusnak a Hasselbladot sikerült meggyőznie, aki a színkalibrálásért és a tervezés segítéséért volt felelős. Ez nem véletlen, egyelőre csak ennyire volt idő, de a többéves együttműködés következő állomása már a hardvert is érinteni fogja.

A főkamera 48 MPixeles lézeres autofókusszal és optikai képstabilizátorral. Ehhez párosul egy 50 MPixeles ultraszéles látószögű lencse (OIS itt nincsen), valamint egy 8 MPixeles telefotó, amely OIS-t is kapott és 3,3×-os zoomra képes. A mélységérzékelésért egy 2 MPixeles kamera felelős, ami kissé alullövésnek tűnik egy 1000 Eurós készüléknél. A fotós és videós képességeknél semmi sem hiányzik: 8K@30 fps, 240 fps, EIS, auto HDR - minden van.

Mindezt az előlapon egy 16 MPixeles selfie kamera egészíti ki, amely a bal felső sarokban töri meg a kijelzőt. Itt 4K videó nem érhető el, FHD a plafon.

A hangzás a sztereó hangszóróknak hála meglepően jó, van hangerő és viszonylag tisztán szól a telefon, de például a ROG Phone 5-höz hasonló basszust ne keress. Sajnos jack csatlakozó nincsen, viszont a telefon támogatja az aptX HD-t Bluetooth-on.

Természetesen ujjlenyomat-olvasó is került a telefonba, méghozzá a kijelző alá. Tesztünk során nem voltunk maradéktalanul elégedettek vele, de nagyon panaszkodni sem lehet: ha jól regisztrálod az ujjadat, akkor viszonylag gyors és többféle állásban is könnyen felismer. Ami viszont kimagaslóan jól sikerült, az a töltés. A 4500 mAh-s akkuval amúgyis sokáig húzza a telefon, de a töltés sem tart hosszú órákig: a Warp Charge 65 wattos, a dobozban megtalálható töltőfejjel fél óra alatt 100-ra pumpálhatod az akkumulátort, kompatibilis vezeték nélküli töltővel pedig az 50 wattos teljesítmény érhető el, ami 43 perc alatt ránja 1%-ról 100%-ra a mobilt. Van Qi-kompatibilis visszatöltés és a töltőfej is támogat többféle, más töltési szabványokat.

OnePlus 9: diszkont csúcskategória

A Pro modell mellett egy "jólárasított" csúcsmodellt is kiadott a cég, ami a OnePlus 9 nevet kapta. Súlyra és vastagságra szinte azonos a két készülék, de ha vagy olyan szerencsés, hogy egymás mellett tartsd a két telefont, akkor azért egyértelműen alacsonyabb a sima modell. A kijelző ezúttal nem lekerekített, "nem folyik le az oldalakon", és nem is QHD-felbontású, csupán FHD+ és 6,55 colos. A kétoldali Gorilla Glass nem hiányzik (igaz, ez is egy olcsóbb, egyszerűbb változat), ám a keret csupán műanyag, ami érthető költségcsökkentés, csak éppen nem a legkellemesebb. A kijelző sem LTPO típusú, vagyis az intelligens frissítés-szabályozás és az 1 Hz-es lehetőség is hiányoznak.

A telefont ugyanaz a csúcs SoC (Snapdragon 888) hajtja, és a kétféle 8/128, illetve 12/256 GB RAM/tárhely kombináció is a Pro változatot másolja. Nem hiányzik a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó, az 5G, a némító-kapcsoló, a legújabb OxygenOS, a Wi-Fi 6, az aptX HD, de jack ezúttal sincsen.

A kamera szekció is változott. Kialakításra azonos a nagy testvérével, ám itt 48 MPixeles, optikai képstabilizátort nélkülöző megoldást kapsz, illetve az optikai zoomos lencse is hiányzik. Az ultraszéles, 50 MPixeles szenzort megkapod és a 2 MPixeles mélységérzékelő is itt van. A selfie azonos, 16 MPixeles és full HD videóig tudod bevetni.

Az akkumulátor a kisebb modellben is 4500 mAh-s, sőt, a 65 wattos szupergyors Warp Charge töltést is élvezheted, amihez a töltőfejet is megkapod a dobozban. A vezeték nélküli töltésnek is hasznát fogod venni, ám az 50 wattos csúcssebesség helyett itt be kell érned 15 wattossal, de azért a visszatöltést itt is kihasználhatod. Sajnos az "olcsósítási" hadművelet áldozata lett a víz- és porállóság is, amiért nagyon kár. Mindezért nagyjából 200 Euróval kell kevesebbet fizetned, ami nem kevés megtakarítás, igaz, a mindennapi használat során is érezhető kompromisszumokat kell érte vállalnod.

Új kihívó a csúcsligában

Kínai OEM-ből meghatározó szereplővé lett a OnePlus és ehhez kiváló a 9-es széria. Az elegáns, erős mobilok jól néznek ki és mindenre képesek, amire a többi csúcskategóriás vetélytárs. Ugyanakkor ha valaki megkérdezi, hogy különleges-e a OnePlus 9 Pro, akkor gondolkodás nélkül tudom rávágni, hogy:

Nem, nem az.

Forradalminak sem nevezném, sőt, valójában izgalmasnak sem igazán, de ez nem jelenti azt, hogy nem állítom róla, hogy jó, sőt, csúcskategóriás telefon. Ugyanakkor már elvesztette azon Robin Hoodos varázsát, hogy borsot törve a prémium gyártók orra alá olcsón kínál túl jó készüléket. A OnePlus 9 Pro nagyon is drága készülék, éppen ezért értékelésénél sem lehetünk vajszívűek.

A kijelző, a sebesség és az akkumulátor/töltés trióban kiválót alkottak a mérnökök, ezeken a területeken nem fog csalódás érni, bár a waterfall kijelző egyeseknek kicsit zavaró lehet (szerencsére a lekerekítés minimális). Az új OxygenOS 11 is nagyon tetszett, bár tény, hogy nem egy stock Androidról van szó, ám az egyedi extrák között sok a hasznos és jól átgondolt funkció.

A kamerarésznél a főkamera és az 50 MPixeles ultraszéles látószögű kamerák képe igazán jó minőségű, a vetélytársakkal is felveszi a versenyt, de a teljes szekcióra nem jelenthető ki, hogy a Samsungot vagy a Huawei-t (vagy az Apple-t) megelőzné. A 8 MPixeles kamera képe már nem idézi a felső házat, a 3,3×-os zoom kevéske, a 2 MPixeles mélységérzékelő pedig még ennyire sem jó - legalábbis ebben a kategóriában.

Sokkal nehezebb dolgunk van a OnePlus 9 értékelésénél. A sebesség kiváló és az elegáns külső is nagyon könnyen megkedvelhető, de akárhogy is nézzük, a kompromisszumok hosszú sora nem 200 Eurós árcsökkentést kéne, hogy jelentsen. 300 ezer forintos áron a OnePlus 9 felsőkategóriásként kezelendő, de ennyi pénzért is be kell, hogy érd szimpla FHD+ 120 Hz-es kijelzővel, műanyag kerettel, gyengébb első-hátsó védelemmel, érezhetően szerényebb kamerarésszel, lassabb vezeték nélküli töltéssel és le kell mondanod a víz- és porállóságról is. Ez a lista túlságosan is hosszú ahhoz, hogy könnyen megemészthető legyen.

Verdikt

A legegyszerűbb része a két új OnePlus telefonnak, amit könnyen letudhatunk, az a sebesség. A Snapdragon 888 kiváló chip, abszolút csúcskategóriás teljesítményt nyújt minden téren. A töltéssel és akkus üzemidővel sem volt gondunk és a kijelzők is csúcskategóriások. Ugyanakkor a OnePlus 9 és 9 Pro már nem számítanak óriási, piacrobbantó, konkurenspukkasztó csodakészülékeknek, csupán csak jól megépített, prémium kategóriás telefonok - ilyenből pedig már igen sok van a piacon a OnePlusnál erősebb, jobban ismert néven is. Ha valaki úgy érzi, a OnePlus 9-es szériát neki találták ki, annak nagyon erősen javasoljuk, hogy ne álljon meg az olcsóbb modellnél, hanem egyből a OnePlus 9 Prót válassza, a felárért cserébe fontos és hasznos extrákat kap.

OnePlus 9 Pro

Ár: 379 999 Ft
A OnePlus 9 és 9 Pro már nem számítanak óriási, piacrobbantó, konkurenspukkasztó csodakészülékeknek, csupán csak jól megépített, prémium kategóriás telefonok.
  • Snapdragon 888 SoC
  • 8/128 GB RAM/tárhely
  • Gorilla Glass 5 (elöl, hátul)
  • 6,7", 120 Hz, QHD, LTPO Fluid2 AMOLED
  • Android 11, OxygenOS 11
  • 711 000 pont AnTuTu
  • 1130/3674 GeekBench 5
  • 11 746 pont PCMark8
  • 5731 pont Wild Life 3DMark
  • 48, 50, 8, 2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT 5.2
  • 4500 mAh akku, 65W gyorstöltés, 50W vezeték nélküli töltés
  • IP68
  • 163x74x8,7 mm, 197 g
PRO
  • elegáns külső
  • kiváló teljesítmény
  • jó főkamera és kijelző
  • szerethető OxygenOS
  • szupergyors töltés
Kontra
  • nem különleges
  • kisebb hiányosságok a kamera terén
  • a selfie modul gyenge
  • szűkös, nem bővíthető tárhely
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7390
    [topic] => 1
    [group] => 1
    [gameinfo_name] => OnePlus 9 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 360
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-03-30 10:43:33
    [gameinfo_webpage] => https://www.oneplus.com/hu/9-pro
    [gameinfo_tags] => OnePlus, mobil, telefon, Android, teszt, OnePlus 9 Pro
    [gameinfo_url] => oneplus-9-pro
    [gameinfo_pro] => elegáns külső
kiváló teljesítmény
jó főkamera és kijelző
szerethető OxygenOS
szupergyors töltés
    [gameinfo_kontra] => nem különleges
kisebb hiányosságok a kamera terén
a selfie modul gyenge
szűkös, nem bővíthető tárhely
    [gameinfo_data] => Snapdragon 888 SoC
8/128 GB RAM/tárhely
Gorilla Glass 5 (elöl, hátul)
6,7", 120 Hz, QHD, LTPO Fluid2 AMOLED
Android 11, OxygenOS 11
711 000 pont AnTuTu
1130/3674 GeekBench 5
11 746 pont PCMark8
5731 pont Wild Life 3DMark
48, 50, 8, 2/16 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT 5.2
4500 mAh akku, 65W gyorstöltés, 50W vezeték nélküli töltés
IP68
163x74x8,7 mm, 197 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 379 999
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A OnePlus 9 és 9 Pro már nem számítanak óriási, piacrobbantó, konkurenspukkasztó csodakészülékeknek, csupán csak jól megépített, prémium kategóriás telefonok.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 360
            [manufacturer_name] => OnePlus
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://oneplus.net/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/oneplus-9-pro-7390.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => elegáns külső
            [1] => kiváló teljesítmény
            [2] => jó főkamera és kijelző
            [3] => szerethető OxygenOS
            [4] => szupergyors töltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem különleges
            [1] => kisebb hiányosságok a kamera terén
            [2] => a selfie modul gyenge
            [3] => szűkös, nem bővíthető tárhely
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.