Hirdetés

OnePlus Nord 2 5G teszt - ez az a mobil, ami visszaállítja a OnePlus hírnevét?



|

Nagyon sokan reménykednek abban, hogy idén végre visszatalál gyökereihez a OnePlus. A Nord 2 izgalmas és különc is, de az ellenfelek is sokat erősödtek.

Hirdetés

Évekig szokatlanul barátságos volt a OnePlus - a többi androidos mobilgyártó helyett évente két telefont mutatott be, amelyeknél egyetlen cél volt: csúcskategóriához közeli minőség pimaszul alacsony áron.

Aztán ahogy jöttek a OnePlus generációk, a 6-os modellt követően túlságosan megtetszett a cégnek a prémium mobilok világa (és árrése?), ezért egyre több modellt mutattak be, egyre magasabb árakon. Persze cserébe az extrák száma is szaporodott, végül az idei 9-es szériával elérkeztünk oda, hogy a OnePlus mobilok - bár tudásuk vitathatatlanul versenyképes - csupán újabb csúcsmobil-alternatívák lettek, prémium árképzéssel.

Már nyoma sem volt annak, hogy a OnePlus megpróbálja kényelmetlen helyzetbe hozni ellenfeleit, a 9-es duó drága és nem feltétlenül jobb választás a konkurens modelleknél. Az örök optimista, mindig reménykedő felhasználók tavaly megkapták a Nord-ot a OnePlustól, amely a régi receptet igyekezett újjáéleszteni. Ennek legújabb kiadása, a Nord 2 most a 2021-es nyarat hivatott felrázni és megmutatni, hogy 400 Euróért is lehet csúcstelefont készíteni. Hisszük, ha látjuk.

Hirdetés

Különcködő játékos

A Nord 2 5G 400 Eurónál indul, ami nagyjából 150 ezer forintot jelent hazánkban. Ez messze alatta van a csúcsliga 300 ezer forintos beugró szintjének, de már a technikai specifikációkat megnézve látható, hogy ezért jó néhány sarkot le kellett vágnia a mérnököknek. Kezdetnek mindjárt ott a központi egység, amely nem Snapdragon-családba tartozik, hanem a MediaTek 1200 Dimensity SoC-je. Ez a vadonatúj, 6 nm-en gyártott, 8-magos chip abszolút modern, de a MediaTek megoldásait a piac mindig is költséghatékony, inkább beugrószintű megoldásként kezelte. Az 1200-as chip Cortex-A78+A55-ös magokra épül, méghozzá a következőképp: 1 Ultra Core mag akár 3 GHz-en is pöröghet és megduplázott L2 cache-t használ, mögötte 3 Super Core szintén A78-as alapú és 2,6 GHz-ig tud felpörögni, míg a takarékos magokból 4 A55-öt kapott a chip, amelyek 2 GHz-ig szökhetnek fel.

A MediaTek igyekezett bizonyítani, hogy ők is tudnak igazán jót készíteni, ezért 4-csatornás RAM-vezérlőt és UFS 3.1 NAND Flash vezérlőt pakoltak bele. Természetesen az 5G modem is megvan, a képfeldolgozó 200 MP-ig nem jön zavarba, a legújabb MI-gyorsító modul is bekerült, a GPU egy Mali-G77 MC9 blokk, van Wi-Fi 6 és BT5.2, az FHD+ kijelzőt pedig 168 Hz-en tudja meghajtani az SoC.

Ezek mind nagyon jól mutatnak papíron, ráadásul a Nord 2-ben a OnePlus igyekezett a legtöbb extráját kihasználni a MediaTek 1200-nak. Ha hasonló tudást szerettek volna Snapdragonban elérni, a 865-ös chipet kellett volna választaniuk, ami még ma sem olcsó mulatság. Márpedig a költségeket alacsonyan kellett tartani, hiszen a cél a régi hírnév újraélesztése. 

Szerethető közép-felsős

A 190 grammos, 8,3 mm vastag telefon átlagos méretű. Az AMOLED kijelző nagyon szép képet biztosít, felbontása FHD+, frissítése pedig 90 Hz-es. Ebben a kategóriában ez már átlagos, de például az automatikus frissítésvezérlés (kapcsolás 60-90 Hz között) hiányzik. Az ujjlenyomat-olvasó ezúttal is a kijelző alá került. Pontossága és gyorsasága átlagos, túl sok hibázásra nem figyeltünk fel.

A kijelzőt Gorilla Glass 5 védi és ugyanez található a hátoldalon is, azonban a keret műanyag. Némileg vigasztalhat, hogy a belső váz azért alumínium, illetve a tény, hogy kézben fogva masszív, stabil telefon a Nord 2.

A kijelzőt egyetlen lyuk töri meg a sarokban, ahol a 32 MP-es, Sony IMX615-ös selfie kamera kukucskál. A látószög lehetne szélesebb, de éles és jó minőségű képeket készít, van EIS (elektronikus képstabilizátor), HDR, portrémód és arcfelismerésre is megtaníthatod. Sajnos 4K-videót nem tudsz vele rögzíteni.

Az oldalsó káva alján található a dupla SIM-foglalat (tárhelybővítés nem lehetséges), illetve a hangszóró és a Type-C port is. Bal oldalon a hangerőszabályzót tapogathatod ki, jobb oldalon pedig a ki/bekapcsológomb felett ott figyel a OnePlus-extra,

a fizikai némítókapcsoló.

Ez a Nord CE 5G-ről hiányzott, ám itt már belefért az árba. 3-állású és igen hasznos kiegészítés, könnyű megszeretni és nagyon-nagyon megszokni. A sztereó hangszóró is kellemes extra, de azért ettől még nem nevezhető csúcskategóriásnak a Nord 2, hiszen ez ebben a kategóriában már jogos elvárás.

A hátlapon a OnePlus 9-hez hasonló kameraelrendezés fogad a síkból közepes kiemelkedéssel. A főkamera 50 MP-es és a Sony legújabb IMX766-os szenzorát kapta egészen hatékony optikai képstabilizátorral. Emellett egy 8 MP-es ultraszéles látószögű kamera található, illetve egy 2 MP-es monoszenzor, ami előbbi kettőt hivatott kisegíteni. A fotós üzemmódok között minden, manapság divatos funkció megtalálható, a szoftverben ott a Google Lens is, sőt, mesterséges intelligencia és automatikus HDR is segít tökéletes(hez közeli) fotókat lőni.

A 6 nm-es MediaTek SoC egészen takarékos, de azért a tervezők nem akarták a véletlenre bízni az üzemidőt, ezért egy 4500 mAh-s akkumulátort szereltek a Nord 2-be. Ehhez megkapta a mobil a 65 wattos Warp Charge-ot, de a zsinórnélküli töltésről le kellett tenni - ez már nem fért a büdzsébe.

A Nord 2 5G alapmodellje 6 GB RAM mellett 128 GB tárhelyet kapott, de ha kicsit kiegészíted a 399 Eurót, akár 12 GB/256 GB változatra is lecsaphatsz.

Verdikt

Sokan fáznak a MediaTek SoC-ktől és ennek van is némi alapja: a cég az elmúlt években keményen dolgozott azon, hogy jó néhányan örökre emlékezzenek a nevére, ha arra gondolnak, milyen chipet nem szeretnének soha többé. A Dimensity 1200-AI azonban rácáfol a korábbi baklövésekre és egészen jól teljesít.

Teljesítményét tekintve a 2020-as csúcsligában simán van helye, csupán az idei Snapdragon 888 az, ami állva hagyja minden teszten. A rendszer teljesítménye, a felhasználói élmény sem éppen olyan, mintha egy túlárazott, belépőszintű mobilt nyomkodnál: az Android 11-en futó OxygenOS 11.3 villámgyors és nincsenek megmagyarázhatatlan akadások. Míg a Nord CE 5G olykor képes elgondolkodni egy-egy váratlan, vagy inkább komplex parancson, addig a Nord 2 SoC-je ezt is azonnal teljesíti. Játékok alatt ennél kicsit halványabbak az eredmények, de azért a legtöbb népszerű címnél nem lesz gondod akadásokkal, leállásokkal. A OnePlus szerencsésen megtartotta jó szokását, vagyis a dobozban kapsz egy 65 wattos gyorstöltőt, hozzá kábelt és még egy szilikontokot is.

Nehéz dolgunk van a Nord 2 5G-vel, ugyanis jól sikerült telefon, de önfeledten mindenkit arra biztatni, hogy azonnal rohanjon venni egyet, nem vagyunk képesek. A topligás vetélytársakat nem tudja megszorongatni extrák terén, így például a kijelző "csak" 90 Hz-es, be kell érned 1 selfie kamerával, nincsen 4K@60 fps videó, hiányzik a vízállóság (bár a cég állítja, hogy tesztelték, és a fröccsenést kibírja a készülék), nem tudod vezeték nélkül tölteni, nincsen jack csatlakozás, a külső keret műanyag és a főkamerát leszámítva a többi szenzor nem idézi a topligát.

Ugyanakkor átlagos használat esetén topligás sebességet fogsz tapasztalni, a főkamera és a selfie lövő nagyon jó képeket készít, az üzemidő könnyedén 1,5-2 napos, tudod gyorstölteni a Nord 2-t, az 5G teljes, van Wi-Fi 6 és BT 5.2, a kijelző és a hátlap GG5-védett, az OxygenOS 11.3 pedig még mindig egy nagyon könnyen megkedvelhető és szerethető felület, amelyhez a gyártó lelkiismeretesen küldi a frissítéseket (2 főverzió, 3 év biztonsági frissítések).

Az egykoron könnyedén ajánlható OnePlus telefonok sikerét nem tudja megismételni a OnePlus ezen modellje - nem azért, mert a Nord 2 5G rossz telefon, hanem azért, mert ahhoz, hogy topligásnak nevezhessük, kissé halvány az extrák listája, miközben ennyi pénzért a konkurensek is nagyon jó készülékeket kínálnak olykor-olykor egy-két jobb extrával, vagy erősebb kamera/SoC-megoldásokkal. Ha az ár egy kicsit szelídülne, máris komolyabb fejtörést okozhatna a Nord 2 5G a kínai konkurenseknek is, bár a végén nem bírjuk megállni, hogy ne említsük meg még egyszer, hogy

a fizikai némítógomb nagyszerű.

OnePlus Nord 2 5G

Ár: 149 000 (6/128 GB) Ft
Nehéz dolgunk van a Nord 2 5G-vel, ugyanis jól sikerült telefon, de önfeledten mindenkit arra bíztatni, hogy azonnal rohanjon venni egyet, nem vagyunk képesek.
  • MediaTek Dimensity 1200-AI SoC
  • 6,43", AMOLED, FHD+, 90 Hz
  • 12/256 GB RAM/Tárhely
  • 5G, Wi-Fi 6, BT5.2
  • 4500 mAh akkumulátor
  • Warp Charge 65
  • 32/50+8+2 MP elő/hátlapi kamerák
  • Kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó
  • sztereó hangszórók
  • 159×73×8,3 mm, 189 g
  • 538 299 pont AnTuTu
  • 808/2567 pont GeekBench 5
  • 8402 pont PCMark Work 3.0
  • 22 288 pont PCMark Storage 2.0
  • 4234 pont Wild Life 3DMark
PRO
  • Erős, modern SoC
  • Kiváló főkamera
  • 65 Wattos gyorstöltés
  • OxygenOS 11.3
  • Fizikai, 3-állású némítókapcsoló
  • Töltő, kábel, tok a dobozban
Kontra
  • Nem topligás teljesítmény
  • Hiányzó vízállóság
  • Műanyag keret
  • Az alkamerák nem csúcskategóriát idézők
  • Nincsen zsinórnélküli töltés és jack
  • Lehetne olcsóbb
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7527
    [topic] => 1
    [group] => 1
    [gameinfo_name] => OnePlus Nord 2 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 360
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-07-21 22:52:50
    [gameinfo_webpage] => https://www.oneplus.com/hu/launch/nord-2-5g
    [gameinfo_tags] => oneplus, mobil, telefon, okostelefon, teszt, Mediatek, Nord, 5G
    [gameinfo_url] => oneplus-nord-2-5g
    [gameinfo_pro] => Erős, modern SoC
Kiváló főkamera
65 Wattos gyorstöltés
OxygenOS 11.3
Fizikai, 3-állású némítókapcsoló
Töltő, kábel, tok a dobozban
    [gameinfo_kontra] => Nem topligás teljesítmény
Hiányzó vízállóság
Műanyag keret
Az alkamerák nem csúcskategóriát idézők
Nincsen zsinórnélküli töltés és jack
Lehetne olcsóbb
    [gameinfo_data] => MediaTek Dimensity 1200-AI SoC
6,43", AMOLED, FHD+, 90 Hz
12/256 GB RAM/Tárhely
5G, Wi-Fi 6, BT5.2
4500 mAh akkumulátor
Warp Charge 65
32/50+8+2 MP elő/hátlapi kamerák
Kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó
sztereó hangszórók
159×73×8,3 mm, 189 g
538 299 pont AnTuTu
808/2567 pont GeekBench 5
8402 pont PCMark Work 3.0
22 288 pont PCMark Storage 2.0
4234 pont Wild Life 3DMark
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 149 000 (6/128 GB)
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nehéz dolgunk van a Nord 2 5G-vel, ugyanis jól sikerült telefon, de önfeledten mindenkit arra bíztatni, hogy azonnal rohanjon venni egyet, nem vagyunk képesek.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 360
            [manufacturer_name] => OnePlus
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://oneplus.net/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/oneplus-nord-2-5g-7527.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Erős, modern SoC
            [1] => Kiváló főkamera
            [2] => 65 Wattos gyorstöltés
            [3] => OxygenOS 11.3
            [4] => Fizikai, 3-állású némítókapcsoló
            [5] => Töltő, kábel, tok a dobozban
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Nem topligás teljesítmény
            [1] => Hiányzó vízállóság
            [2] => Műanyag keret
            [3] => Az alkamerák nem csúcskategóriát idézők
            [4] => Nincsen zsinórnélküli töltés és jack
            [5] => Lehetne olcsóbb
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.