Hirdetés

OnePlus Nord CE 5G teszt - halálos csapás a konkurenciára?



|

Mázsás teher nyomja az új OnePlus mobil vállát: a cég régi hírnevét kell visszaállítania, amihez minőségi készülék kell arcpirítóan alacsony áron.

Hirdetés

Hamar szárnyra kapott a OnePlus népszerűsége, és ez nem a véletlen műve volt. Telefonjai rendre a felsőkategóriás, nagynevű gyártók minőségét és teljesítményét nyújtották jelentősen kedvezőbb áron. Emellett néhány ötletes fejlesztés és egy jól használható kezelőfelület is segítettek abban, hogy a vásárlók hamar megkedveljék a OnePlus készülékeket.

Aztán a 7-es modellszériával a cég elindult a prémium kategória irányába és a készülékek árai hamar elszabadultak. Olyannyira, hogy a 8-as és 9-es széria árban már egy szintre került a konkurensekkel, így tudásuk és egyedi szolgáltatásaik kell, hogy kiemeljék a többi gyártó termékei közül.

A kissé elfeledett középkategóriát a 2020-ban indított Nord-szériával igyekszik most ismét meghódítani a OnePlus, amelynek legújabb modelljét, a Nord CE 5G-t teszteltük.

Hirdetés

Ez nem folytatás, ez új kezdet

A legfontosabb üzenet az új mobil kapcsán, hogy ez nem a Nord 2, vagyis a tavalyi, sikeres modell utóda, hanem egy árban némileg alá pozícionált, szerényebb, de modernebb és még mindig jól felszerelt mobil. A névben a CE a Core Edition rövidítése, az 5G-t pedig azt hiszem, nem nagyon kell ecsetelni: 5G-hálózatokra is gond nélkül kapcsolódik a dupla SIM-es mobil.

A Nord CE 5G egy igazán kecses, könnyen megkedvelhető készülék, amit miniatűrnek nem mondanánk, de mindenképpen a kisebb modellek közé tartozik. Ez 7,9 mm-es vastagságot és 170 grammot jelent, a 6,43"-os kijelző két oldalán pedig egészen vékony káva húzódik csupán. A fém keret gondoskodik arról, hogy kézben tartva masszívnak hasson a Nord CE 5G, ám a hátlap csupán műanyag - igaz, ez kifejezetten szép, színárnyalatos és az ujjlenyomatot sem vonzza.

Az AMOLED, FHD+-felbontású panel élénk, szép színeket produkál és fényereje is jó, a frissítést pedig 90 Hz-re lehet maximálisan beállítani, ami ma már inkább közepesnek tekinthető, de mindenképpen jobb, mint az alap 60 Hz.

A telefont a Snapdragon 750G SoC-je hajtja, amely 8-magos és egy Adreno 619-es GPU is kiegészíti. Ehhez 6, 8 vagy akár 12 GB RAM is kapcsolódhat, a tárhely pedig 128 vagy 256 GB lehet. Ez manapság a középkategóriában is átlagos konfigurációnak számít. Érdekes, hogy az első pletykák még arról számoltak be, hogy az új OnePlus Nord készülék majd MediaTek Dimensity chipre fog épülni, ehelyett a cég a jól bevált és már bizonyított Snapdragon 750G-t választotta inkább.

A készülék alján, rögtön a Type-C port mellett az egyszem, mono hangszóró rácsát találhatjuk, a másik oldalon pedig ott van az, amitől az iparág több szereplője is elbúcsúzott már:

igen, egy 3,5-es jack csatlakozó.

A hátlapot ujjlenyomat-olvasó nem töri meg, ez a kijelző alá került. A teszt során közepesen gyorsnak találtuk a telefon feloldását ily módon, egészen jó találati aránnyal, ami a középkategóriában elfogadható teljesítmény.

Hátul 3-kamerás sziget türemkedik ki némileg, de nem zavaróan. A fő kamera az OmniVisiontől érkezett, 64 MP-s és elektronikai képstabilizátorral szerelt, amit egy ultra széles látószögű, 8 MP-s (119 fok) és egy 2 MP-s mélységszenzor egészítenek ki. A videózásnál 4K@30 fps a tető, míg 1080p-ben választhatunk 60 fps-t, 720p-ben pedig akár 240 fps-t is. A selfie 16 MP-s és a kötelező beauty módok mellett arcfelismerős képernyőfeloldásra is bevetheted.

A kameramodul támogatja a HDR-t, van éjjeli mód, portré és panoráma, valamint sokféle filter és profi mód is - ezek ma már mind alapszolgáltatásnak minősülnek a középkategóriában is.

A rádiós részről túl sok extrát nem tudunk elmondani, ami egyben jó és rossz hír is: a Nord CE 5G azt hozza, ami ma az elvárás, semmi többet. A GPS mellett van 5G, LTE, NFC és Wi-Fi 5 (sajnos nem Wi-Fi 6), a Bluetooth 5.1 pedig az aptX HD-t és az LDAC-ot is támogatja.

Az ár/érték bajnok - még egy?

Ahogy minden más OnePlus mobilon, úgy ezen a modellen is az Android 11-es rendszer, valamint az egyedi OxygenOS 11 fut. A kezelőfelület több, teljesen egyedi OnePlus fejlesztést is tartalmaz, amelyek látványosak és több igen hasznos is. Nem hiányzik a rendszerszintű sötét mód, az egyedi értesítési menü és a záróképernyőt is ötletes trükkökkel dobhatjuk fel. A gyártó 2 évig garantálja a szoftverfrissítést a Nord CE 5G-hez, 3 évig pedig a biztonsági frissítések is meg fognak érkezni.

A bejelentés előtt tesztlaborunkba megérkezett Nord CE 5G teljesen stabil rendszerrel és néhány előre telepített programmal került kezünkbe, természetesen tökéletesen magyarított kezelőfelülettel. A mindennapos használat során akadást, lassulást nem vettünk észre, az OxygenOS szépen tette a dolgát és a fotózás során is viszonylag gyorsan reagált a telefon. Ehhez persze hozzá kell tennünk, hogy nálunk a 12 GB RAM/256 GB tárhely változat volt, ami középkategóriában még abszolút túllövésnek számít, Snapdragon 750G mellé a 6/8 GB RAM is elegendő. A kapcsolat és a beszédhang szuperek, de a mono hangszóró nem túl izmos - azért a sztereó hangszóró nem ártott volna. Víztől, portól is óvni kell, mert IP-besorolást sajnos nem kapott.

Az üzemidővel, a 4500 mAh-s akkumulátorral és a 30 wattos Warp Charge 30T+ gyorstöltéssel teljesen elégedettek vagyunk (30 perc alatt 0-70%), akár 2 napot is ki lehet hozni a Nord CE 5G-ből átlagos használat mellett. Ennél is jobb hír, hogy a 30 wattos gyorstöltő fej ott lapul a dobozban, sőt, ráadásként még

egy átlátszó szilikontokot is kapunk a pénzünkért, a kijelzőt pedig gyári fólia is védi.

A főkamera nappali fényviszonyok mellett gyorsan és szép képeket készít, minimális zajjal és jó színekkel. A 2x-es zoom már nem muzsikált ennyire jól, de ami igazán furcsa, hogy a széleslátószögű kamera túlszaturált, természetellenesen színes képeket gyárt nappali és esti fényviszonyok mellett is erősen degradált részletekkel. Persze tény, hogy ez a túlszínezett végeredmény sokaknak tetszeni fog.

A termék árát 299 euróra lőtte be a OnePlus (6/128 GB-os modell), ami jelentősen alatta van az eredeti Nord 459 eurós árának, vagyis igazat beszéltek - a CE 5G nem a Nord 2. Ez itthon nagyjából 109 ezer forintot jelent, míg a Nord 140 ezer forintért várja a vásárlókat. Ez nem is hangzik rosszul, ám a konkurensekről sem árt megemlékezni. A Samsung Galaxy A52 igen népszerű, bár az 5G-s változatot csak szolgáltatói akcióban lehet megcsípni ilyesmi áron. A Xiaomi Mi 10 Lite 5G vagy a Mi 10T Lite 5G páros bármely tagja viszont leheletnyivel erősebb SoC-t (765G), hasonló kijelzőt és kamerarendszert kínál és sok tekintetben azonos, vagy akár jobb egy hajszálnyival, és bármelyiket megkapod már 92-98 ezer forint környékén.

A OnePlus Nord CE 5G jól sikerült középkategóriás telefon tetszetős külsővel, elegendően erős SoC-vel, jó üzemidővel és ezen a szinten elfogadható kamerarendszerrel. A szokásosnál egy kicsit kisebb méret és a jó szoftver mindenképpen vonzók, ugyanakkor kiemelkedőt nem nyújt a már piacon lévő konkurensekhez képest, és ez sajnos a piacátalakítóként beharangozott árra is igaz - reális, de a Xiaomi és társai nem nyomják be ettől a pánik gombot.

OnePlus Nord CE 5G

Ár: 109 000 Ft
A OnePlus Nord CE 5G jól sikerült középkategóriás telefon tetszetős külsővel, elegendően erős SoC-vel, jó üzemidővel és ezen a szinten elfogadható kamerarendszerrel.
  • Snapdragon 750G SoC
  • Adreno 619 GPU
  • 12/256 GB RAM/tárhely (a 109 ezer forintos modell: 6/128 GB)
  • 6,43", AMOLED, 90 Hz, FHD+, 20:9
  • 64+8+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • 4500 mAh, 30 wattos gyorstöltés
  • jack, mono hangszóró, Type-C
  • Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, 5G, GPS
  • 159,2x73,5x7,9 mm, 170 g
  • 392779 pont AnTuTu
  • 635/1782 GeekBench 5
  • 8188 pont PCMark Work 3.0
  • 1113 pont 3DMark Wild Life
PRO
  • kompakt méret
  • tetszetős külső
  • 5G, jó kijelző
  • OxygenOS 11
  • jó üzemidő
  • jack csatlakozó
  • töltő, szilikon tok a dobozban
Kontra
  • csak közepes teljesítmény
  • széleslátószögnél természetellenes színek
  • mono hangszóró
  • nincs IP-besorolás
  • igazán versenyképes alacsonyabb áron lehetne
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7466
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => OnePlus Nord CE 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 360
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-06-09 11:40:46
    [gameinfo_webpage] => https://www.oneplus.com/hu
    [gameinfo_tags] => OnePlus, Nord, CE, mobil, okostelefon, teszt, Snapdragon, AMOLED, 5GOnePlus, Nord, CE, mobil, okostelefon, teszt, Snapdragon, AMOLED, 5G
    [gameinfo_url] => oneplus-nord-ce-5g
    [gameinfo_pro] => kompakt méret
tetszetős külső
5G, jó kijelző
OxygenOS 11
jó üzemidő
jack csatlakozó
töltő, szilikon tok a dobozban
    [gameinfo_kontra] => csak közepes teljesítmény
széleslátószögnél természetellenes színek
mono hangszóró
nincs IP-besorolás
igazán versenyképes alacsonyabb áron lehetne
    [gameinfo_data] => Snapdragon 750G SoC
Adreno 619 GPU
12/256 GB RAM/tárhely (a 109 ezer forintos modell: 6/128 GB)
6,43", AMOLED, 90 Hz, FHD+, 20:9
64+8+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
4500 mAh, 30 wattos gyorstöltés
jack, mono hangszóró, Type-C
Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, 5G, GPS
159,2x73,5x7,9 mm, 170 g
392779 pont AnTuTu
635/1782 GeekBench 5
8188 pont PCMark Work 3.0
1113 pont 3DMark Wild Life
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 109 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A OnePlus Nord CE 5G jól sikerült középkategóriás telefon tetszetős külsővel, elegendően erős SoC-vel, jó üzemidővel és ezen a szinten elfogadható kamerarendszerrel.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 360
            [manufacturer_name] => OnePlus
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://oneplus.net/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/oneplus-nord-ce-5g-7466.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kompakt méret
            [1] => tetszetős külső
            [2] => 5G, jó kijelző
            [3] => OxygenOS 11
            [4] => jó üzemidő
            [5] => jack csatlakozó
            [6] => töltő, szilikon tok a dobozban
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak közepes teljesítmény
            [1] => széleslátószögnél természetellenes színek
            [2] => mono hangszóró
            [3] => nincs IP-besorolás
            [4] => igazán versenyképes alacsonyabb áron lehetne
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.