Hirdetés

Itt a legjobb alternatíva notch és lyukas kijelző helyett



|

Persze ez sem váltja meg a világot, sőt valójában ez is lyukas kijelzőt használ, csak épp az eddigi legötletesebb módon.

Hirdetés

Kezdetben vala az okostelefon, melynek tetején terpeszkedett vala egy fekete csík, benne a szelfikamerával. És láták vala a mérnökök, hogy ez így jó, de láták vala a felhasználók, hogy kellene nagyobb kijelző. És eljöve a notch, a kijelzőbe lógó sáv, és láták vala a mérnökök, hogy ez így jobb, de láták vala a felhasználók, hogy azért felemás a megoldás. És eljöve az átlyukasztott kijelző, melyben egy kis kör vagy hasonló sziget rejté a szelfikamerát, és most már nagyon láták vala a mérnökök, hogy így már tutibiztosan jó, de a felhasználók még mindig azt láták vala, hogy ez sem az igazi, mert csak belerondíta vala az a kis kamerás áttörés a kijelző szép egységébe. És akkor eljöve az Oppo, és mondá: kitaláltam valami vicceset. És bár a nép még nem látá vala a végeredményt, a techújságíró elmosolyodott vala.

Hirdetés

A szelfikamerás, szenzoros előlapi terület történetét talán így is megírhatták volna a középkori krónikák, ha akkoriban lett volna szelfikamera, meg szenzor, meg úgy egyáltalán okostelefon. Mindenesetre az tény, hogy sem a notch, sem pedig az áttört kijelző-sziget nem vált egyértelmű közönségkedvenccé a kijelző fölötti szenzorcsík leváltásában. Szóval valószínűleg épp minden gyártó ezerrel töri a fejét, mi lehet a következő generációs, már tényleg senkit sem zavaró megoldás, de addig maradnak a notchok, szigetek - vagy épp az a kis trükk, amit az Oppo szabadalmaztatott épp.

A szellemi tulajdonnal foglalkozó nemzetközi szervezethez, a WIPO-hoz adott be egy tervcsomagot a kínai Oppo, amelyben ugyan műszakilag a szelfikamera továbbra is a kijelzőn vágott lyukon át kandikál felénk, viszont egy frappáns megoldással körülötte jelenik meg a kamera alkalmazás ikonja. Tehát ugyanúgy egy stilizált fényképezőgépet láthatunk, mint bármilyen más mobil hagyományos kijelzőjén, csak ennek az ikonnak a közepén a lencse nem más, mint a valóságos, fizikai szelfikamera lencséje. A szabvány ábrája még jobban elmagyarázza, mi az elképzelés:

Ha lapozunk, alapértelmezében a kamera ikon mindig ugyanott marad a lyuk körül, míg a többi app ikonja az eddig megszokottak szerint változik. És persze arra is van lehetőség, hogy kikapcsoljuk ezt a módot, akkor simán marad a lyuk (tehát például egy mobiljátékban nem kell a látványhoz képest idegen app-ikont elviselni), de meg is változtathatjuk az ikont egy másikra. És persze a lényeg az, hogy az ikon szélei, tehát a lencsén kívüli terület ugyanúgy érintős, tehát ha megérintjük a kamera ikont, máris elindul a fényképező app.

Oké, ez sem igazi megoldás, és még mindig arra várunk, hogy valaki kifejlessze a kijelző rétegén is "átlátó", de azt nem megtörő kamera-technológiát, de addig tényleg ötletes próbálkozás ez is, kíváncsiak vagyunk, mikor láthatjuk boltokban is kapható készüléken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.