Hirdetés

Itt a legjobb alternatíva notch és lyukas kijelző helyett

|

Persze ez sem váltja meg a világot, sőt valójában ez is lyukas kijelzőt használ, csak épp az eddigi legötletesebb módon.

Hirdetés

Kezdetben vala az okostelefon, melynek tetején terpeszkedett vala egy fekete csík, benne a szelfikamerával. És láták vala a mérnökök, hogy ez így jó, de láták vala a felhasználók, hogy kellene nagyobb kijelző. És eljöve a notch, a kijelzőbe lógó sáv, és láták vala a mérnökök, hogy ez így jobb, de láták vala a felhasználók, hogy azért felemás a megoldás. És eljöve az átlyukasztott kijelző, melyben egy kis kör vagy hasonló sziget rejté a szelfikamerát, és most már nagyon láták vala a mérnökök, hogy így már tutibiztosan jó, de a felhasználók még mindig azt láták vala, hogy ez sem az igazi, mert csak belerondíta vala az a kis kamerás áttörés a kijelző szép egységébe. És akkor eljöve az Oppo, és mondá: kitaláltam valami vicceset. És bár a nép még nem látá vala a végeredményt, a techújságíró elmosolyodott vala.

Hirdetés

A szelfikamerás, szenzoros előlapi terület történetét talán így is megírhatták volna a középkori krónikák, ha akkoriban lett volna szelfikamera, meg szenzor, meg úgy egyáltalán okostelefon. Mindenesetre az tény, hogy sem a notch, sem pedig az áttört kijelző-sziget nem vált egyértelmű közönségkedvenccé a kijelző fölötti szenzorcsík leváltásában. Szóval valószínűleg épp minden gyártó ezerrel töri a fejét, mi lehet a következő generációs, már tényleg senkit sem zavaró megoldás, de addig maradnak a notchok, szigetek - vagy épp az a kis trükk, amit az Oppo szabadalmaztatott épp.

A szellemi tulajdonnal foglalkozó nemzetközi szervezethez, a WIPO-hoz adott be egy tervcsomagot a kínai Oppo, amelyben ugyan műszakilag a szelfikamera továbbra is a kijelzőn vágott lyukon át kandikál felénk, viszont egy frappáns megoldással körülötte jelenik meg a kamera alkalmazás ikonja. Tehát ugyanúgy egy stilizált fényképezőgépet láthatunk, mint bármilyen más mobil hagyományos kijelzőjén, csak ennek az ikonnak a közepén a lencse nem más, mint a valóságos, fizikai szelfikamera lencséje. A szabvány ábrája még jobban elmagyarázza, mi az elképzelés:

Ha lapozunk, alapértelmezében a kamera ikon mindig ugyanott marad a lyuk körül, míg a többi app ikonja az eddig megszokottak szerint változik. És persze arra is van lehetőség, hogy kikapcsoljuk ezt a módot, akkor simán marad a lyuk (tehát például egy mobiljátékban nem kell a látványhoz képest idegen app-ikont elviselni), de meg is változtathatjuk az ikont egy másikra. És persze a lényeg az, hogy az ikon szélei, tehát a lencsén kívüli terület ugyanúgy érintős, tehát ha megérintjük a kamera ikont, máris elindul a fényképező app.

Oké, ez sem igazi megoldás, és még mindig arra várunk, hogy valaki kifejlessze a kijelző rétegén is "átlátó", de azt nem megtörő kamera-technológiát, de addig tényleg ötletes próbálkozás ez is, kíváncsiak vagyunk, mikor láthatjuk boltokban is kapható készüléken.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.