Hirdetés

Óriásit zuhant a Meta nyeresége, milliárdokat emészt fel minden eredmény nélkül a metaverzum



|

Nem fékez a lejtőn a Zuckerberg-birodalom, amely mellesleg megerősítette a Meta Quest 3 érkezését is.

Hirdetés

A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is a szárnyai alatt tudó Meta alaposan ráijesztett a befektetőire, amikor a nyár során a története első bevételcsökkenéséről számolt be, amelyben a TikTokra tömegesen átvándorló fiatalok, a hirdetési célú követés nehezebbé válása és a metaverzumba ölt óriási összegek is szerepet játszottak.

A körülmények fényében valószínűleg nem sokan fogadtak a negatív trend gyors megfordulására, aki pedig mégis reménykedett, arra most kijózanítóan hathatott a tech óriás harmadik negyedéves (Q3) beszámolója.

Hirdetés

A júliustól szeptemberig tartó időszakban ugyanis tovább apadt a Meta profitja, a 4,39 milliárd dolláros eredmény kevesebb mint a fele a 2021 azonos időszakában mért 9,19 milliárd dollárnak, s még a 2020-as Q3-ban befolyt 7,84 milliárd dollárt is jócskán alulmúlja.

A teljes bevételt tekintve ugyanakkor csak 4%-os az előző év azonos időszakához mért csökkenés, vagyis a nyereség beszakadása nagyrészt a metaverzumba öntött pénznek tudható be: a virtuális valósággal kapcsolatos terveket koordináló Reality Labs részleg 3,67 milliárd dolláros mínusszal zárta a harmadik negyedévet. A Meta pénzügyi igazgatója, David Wehner emellett az infláció negatív hatására is felhívta a figyelmet.

A vállalat - csakúgy, mint legutóbb - most is azzal igyekszik nyugtatni a befektetőket, hogy a távoli jövőben busásan megtérül a metaverzumba ölt pénz:

"Még hosszú út áll előttünk a következő számítástechnikai platform megépítéséig. De itt egyértelműen vezető munkát végzünk. Ez egy hatalmas vállalkozás, és az egyes termékeknek gyakran több verzióra is szükségük van, mire elterjednek. Úgy gondolom, hogy az itt végzett munkánk történelmi jelentőségű lesz, és megteremti az alapját annak, hogy egy teljesen új módon lépjünk kapcsolatba egymással, [...] valamint megalapozza az üzleti életünk hosszú távú fejlődését."

- mondta Mark Zuckerberg.  A Meta csak úgy mellékesen azt is megerősítette, hogy a jövő évben előállnak a legújabb, széles tömegeknek szánt VR- headsetükkel, ami vélhetően a Meta Quest 3 lesz (a Meta Quest 2 prémium kiadását, a méregdrága Quest 2 Prót csak nemrég leplezte le a cég).

Zuckerberg arra is reagált, hogy a metaverzum központi platformja, a Horizon Worlds mostanában rossz sajtót kapott, miután kiszivárgott, hogy súlyos minőségi problémákkal küzd, és hogy még a Meta saját alkalmazottai sem hajlandók időt tölteni benne. Az alapító ezúttal is a szokásos álláspontot ismételte meg, mely szerint a Horizon Worlds egy "korai termék", ami még sokat fog fejlődni.

Végezetül, a cég eldicsekedett a nagy rivális TikTokot lekoppintó Reels-funkció, vagyis az Instagramon és a Facebookon is nézhető rövid videók sikerével, amelyeket 50%-kal többször játszottak le a 6 hónappal korábban mérthez képest, s már 3 milliárd dollár éves bevételt generálnak.  

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.