Hirdetés

Orosz hackerek próbálják ellopni a koronavírus elleni vakcinákat



|

A Cozy Bear néven ismert hacker-csapatot már jó ideje ismerik a biztonsági szakemberek, most a jelek szerint új jövedelemforrást találtak.

Hirdetés

Bár orosz források előszeretettel cikkeznek mostanában arról, hogy az ország kutatóintézetei már nagyon közel állnak a koronavírus elleni, valóban működő gyógyszer előállításához, azért néhány honfitársuk másféle "kutatással" próbálkozik ugyanezen a területen Brit, kanadai és amerikai biztonsági szakemberek szerint az APT29, vagy más néven Cozy Bear hackercsoport az elmúlt időszakban több olyan nemzetközi szervezethez is igyekezett betörni, amelyek szintén a járvány elleni vakcinán dolgoznak.

Hirdetés

Elsőként a brit nemzeti kiberbiztonsági központ, az NSCS adta hírül, hogy az említett három országban működő egészségügyi szervezetek és kutatóintézetek hálózatai elleni támadásokat regisztráltak. A többfajta kísérlet arra utal, hogy nem csak egyfajta eredménnyel lennének elégedettek az "orosz medvék": alapvetően bármilyen kutatási információt ellopnának, de amennyiben ez nem sikerül, a rendszerek tönkretételével az intézetek munkáját lassítanák, feltételezhetően azért, hogy az orosz vállalatoké legyen az elsőség.

Nem csoda, hogy ilyen szándékaik is vannak, hiszen a Cozy Bear csapatot már évek óta nyilvántartják, és leginkább az orosz hírszerzés titkos akciócsoportjaként hivatkoznak rájuk. 2016-ban nekik is szerepük volt abban, hogy különféle támadásokkal, adatbázisok megrongálásával és adatlopással befolyásolják az amerikai elnökválasztás eredményét.

A mostani próbálkozók mellett egyébként mások is igyekeznek valamilyen koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos fejlesztési dokumentációt megszerezni, további orosz hackercsoportok mellett Kínából is észleltek betörési kísérleteket különféle szervezetekhez, így az amerikai egészségügyi minisztériumhoz is. Egyelőre egyik próbálkozás sem járt sikerrel, bár sokféle módszert használnak az adathalász levelektől és weboldalaktól a túlterheléses támadásokon át az álcázott kártevőkig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.