Hirdetés

Orosz internet az űrből: 2024-re valósulhat meg a projekt



|

A tervek szerint 600-nál is több műhold kerül kilövésre.

Hirdetés

Idén egyre többet hallhattunk Elon Musk műholdas internetéről, de nem a Tesla fejese gondolkodik egyedül abban, hogy a világűrből érkezhet majd a jövő internethozzáférése. Hasonló projekt zajlik jelenleg például az oroszoknál is. Az ehhez kapcsolódó Szfera program célja hasonló, vagyis az, hogy Oroszország az űrből kaphassa az internetét, és a jelek szerint sínen is van a dolog, ugyanis jövőre megkezdődik több prototípus építése is.

Az orosz TASZSZ hírügynökség beszámolójából kiderült, hogy a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin szerint 2024-re el is érhetik a kitűzött célt. A Szfera programról egyébként legelőször még 2018-ban hallhattunk, ekkor jelentette be a projektet Vlagyimir Putyin.

Hirdetés

Rogozin most elárulta, hogy 2022-ben 7 milliárd rubelt, vagyis átszámítva közel 31 milliárd forintot szán két űrszerkezet, az internetes Szkif és a tárgyak internetét közvetítő Marafon prototípusainak megalkotására. Az előbbit már jövőre fellőhetik az űrbe, míg utóbbi 2023-ban követheti majd. Ebből a forrásból vásárolják meg a műholdak fellövéséhez szükséges hordozórakétákat, amelyek 2024-ben hagyhatják el a bolygót - a rakétáért a Roszkoszmosz, a műholdakért pedig a digitalizációval foglalkozó minisztérium felel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról beszélt, hogy több mint 600 kommunikációs és távérzékelő műholdat terveznek fellőni. Összehasonlításképpen az Elon Musk-féle Starlinknek már több mint 1700 műholdja van használatban. Jelenleg nagyjából 7400 műhold kering összesen a Föld körül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.