Hirdetés

Orosz tévéket és rádiókat hackeltek meg, deepfake Putyin-beszéd került adásba



|

Hadiállapotot jelentett be az orosz elnök a hamisított videón.

Hirdetés

A deepfake technológiával generált hamis tartalmak már korán szerepet kaptak a tavaly februárban kitört orosz háborúban, amikor ismeretlen tettesek egy hamis videót terjesztettek a fegyverletételre felszólító ukrán elnökről, Volodimir Zelenszkijről.

A szomszédos ország népe viszont azóta is folytatja a harcot, most pedig a támadó félen csattant a deepfake-ostor, miután valaki, vagy valakik több orosz televízió- és rádiócsatornát is meghackeltek, hogy egy hamisított Puytin-beszédet közvetítsenek.

Hirdetés

A deepfake-beszédet elsősorban néhány ukrán határhoz közeli város médiumaiban adták le, köztük Belgoroddal, Voronyezzsel és Rosztovval. A hamisított anyagban Putyin arról beszélt, hogy Ukrajna behatolt az országba, ezért tömeges besorozások kezdődnek, az érintett határ menti területeken pedig kinyilvánítják a hadiállapotot.

A kibertámadás időzítése és pozicionálása valószínűleg cseppet sem véletlenszerű, mivel nemrég heves harcokra került sor a Belgorod-régióban, melynek kapcsán az orosz vezetés Ukrajnát vádolja a behatolással, míg az utóbbi tagadja, hogy köze lett volna az akcióhoz. A deepfake-videós hackertámadás tényét a Kreml szóvivője, Dimitrij Preszkov is megerősítette, úgy nyilatkozva, hogy tudomása szerint a MIR-rádió és "néhány TV-csatorna" érintett.

Preszkov szerint a kormány időközben átvette a megtámadott médiumok irányítását, és hozzálátott a helyzet rendezéséhez.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.