Hirdetés

Oroszország 47 év után tér vissza a Holdra



|

Sikeresen elstartolt a Luna-25 küldetés, amely egy indiai szondával fut versenyt a Hold felé.

Hirdetés

A Szovjetunió által elindított Luna-24 szonda 1976. augusztus 22-én tért vissza a Holdról, 170 grammnyi talajfurat-mintát hozva vissza a Földre. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország évtizedekig nem próbált újabb szondát küldeni a szomszédos égitestre, 47 évvel később azonban a Luna-program folytatásának is eljött az ideje.

Magyar idő szerint tegnap hajnali 1 órakor ugyanis sikeresen elrajtolt a Vosztocsnij Kozmodróm indítóállásról a Szojuz-2.1b hordozórakéta, a tetejére rögzített Luna-25 szondával.

Hirdetés

A Roszkozmosz beszámolója alapján a szonda 1 óra 20 perccel később gond nélkül levált a Szojuzról, így már önállóan folytatja útját a cél felé. A Luna-25 a Hold déli féltekéjén, a Boguszlavszkij-kráter közelében fog leszállni, és ezzel a tervek szerint Oroszország lehet az első, akiknek összejöhet az ún. "puha" landolás az égitest déli sarki régiójában. Ha sikerül a bravúr, a szonda 1 éven át fog működni, a sarki regolit és az exoszféra összetételét tanulmányozva.

A Luna-25 ugyanakkor nincs egyedül odafent, India ugyanis július 14-én szintén útnak indított egy szondát a területre, ám ez az eltérő röppálya miatt lassabban teszi meg az utat, így ha minden a tervek szerint halad, az orosz szonda végül meg fogja előzni, elhappolva az elsőséget a Csándráján-3 küldetéstől.

Amennyiben mindkét misszió a forgatókönyvet követi, a Luna-25 augusztus 22-én száll le a Holdon, a Csándráján-3 pedig másnap érkezik meg. Az új Luna-küldetés eredetileg az Európai Űrügynökséggel (ESA) közös projekt lett volna, ám Ukrajna lerohanása miatt megszakadt a Luna-26 és Luna-27 programokra is szóló együttműködés. Ennek értelmében az oroszoknak saját eszközökkel kellett kiváltaniuk az ESA által beígért felszereléseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.