Hirdetés

Oroszország helyi irodát követel az Apple-től és más nagy techcégektől



|

Korlátozás, vagy akár teljes kitiltás várhat azokra, akik nem képviseltetik magukat fizikailag is az országban.

Hirdetés

Oroszország régóta figyeli gyanakodva a nyugati techcégeket, nemrég például a YouTube-bal keveredett konfliktusba, előtte pedig egy sor VPN-szolgáltatót sújtott betiltással a szeptemberi választások apropóján.

A kiberháború most újabb fejezettel bővült, miután az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor legfrissebb rendelkezése helyi irodák megnyitására kötelezné a technológiai vállalatokat.

Hirdetés

A 13, többségében amerikai érintett között olyan szereplőket találunk, mint az Apple, a Facebook, a Google és a Twitter, de szívhatják a fogukat a kínai TikTok és a londoni-dubaji székhelyű Telegram vezetői is. A Roszkomnadzor listáján szereplő vállalatoknak még az idei év vége előtt meg kell nyitniuk a hivatalos oroszországi képviseletüket, különben korlátozhatják őket a hirdetésekben, az adatgyűjtésben és a pénzük mozgatásában, vagy akár teljes kitiltás alá is kerülhetnek.

Az intézkedés egyszerre üzenet a nyugati országoknak és szívesség a hazai IT-szektornak, melyet az orosz vezetés igyekszik erősíteni a nyomuló nemzetközi konkurenciával szemben. Az utóbbit szolgálja az a korábbi törvényjavaslat is, melynek értelmében adót vetnének ki a külföldi digitális szolgáltatásokra, míg az orosz informatikai cégeket adókedvezményben részesítenék.

A Reutersnek nyilatkozva a Roszkomnadzor elmondta, hogy amellett, hogy a cégeknek oroszországi irodákkal kell rendelkezniük, vállalniuk kell, hogy "korlátozzák az orosz jogszabályokat sértő információkhoz való hozzáférést" is. Az utóbbi megvalósítása komoly problémát jelenthet a gyakorlatban, hiszen a szolgáltatóknak lényegében szabad utat kellene biztosítaniuk az állami cenzúrának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.