Hirdetés

Oroszországban lekapcsolták a Facebookot és a Twittert



|

Lassan nem marad más elérhető információforrás az orosz lakosság számára az állami médián és az állami hátszelet élvező sajtótermékeken kívül.

Hirdetés

Miután az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor szerint 2020 októbere óta nem kevesebb, mint 26 alkalommal diszkriminálta a Facebook az orosz médiát, beleértve az állam támogatását élvező Russia Today-t, Sputnikot, a Lenta.ru és a Gazeta.ru weboldalakat, a Zvezda tévécsatornát és a RIA Novosti hírügynökséget, a szabályozó szerv nem látott más megoldást, mint a Meta Platforms közösségimédia-platformjának blokkolását - adta hírül a Reuters.

A mostani lépést megelőzően sem volt kifogástalan a kormányzat és a nagy tech vállalatok viszonya, ami Ukrajna lerohanását követően mérgesedett csak el igazán. A Meta, a Google és a többiek lépéseire reagálva az oroszok előbb csak korlátozták a hozzáférést, most viszont a Facebook és a Twitter esetében teljesen meg is szüntették.

Hirdetés

Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős igazgatója jelezte, hogy a vállalat mindent elkövet, hogy visszaállítsa a szolgáltatásait, egy tweetben pedig megbízható információtól elvágott orosz polgárok miatt sajnálkozott:

"Hamarosan átlagos oroszok milliói találják magukat elvágva megbízható információtól, megfosztva attól a lehetőségtől, hogy kapcsolatba lépjenek családtagjaikkal és barátaikkal, miközben nem adhatnak hangot a véleményüknek."

2021-ben a Meta mintegy 122,2 millió felhasználóval rendelkezett az Instagramon, a WhatsAppon, a Messengeren és a Facebookon. Utóbbira 7,5 millióan regisztráltak csak, jóval kevesebben mint az alternatívát nyújtó Vkontakte platformra, amely 63 millió felhasználóval büszkélkedhet.

A Forbes szerint a Twitter azzal húzta ki a gyufát, hogy még hétfőn bejelentette, korlátozni fogja az állami kötődésű orosz hírforrásokhoz kapcsolódó tweetek elérését, valamint meg is jelöli azokat. Az orosz kormányzat annak érdekében, hogy kézben tartsa az Ukrajnában zajló háború narratíváját, az említett közösségimédia-platformokon túl a BBC-t, a Szabad Európa Rádiót és a Deutsche Wellét is kitiltotta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.