Hirdetés

Oroszországnak nem tetszik az Apple legutóbbi húzása



|

Az Apple engedélyezte a Telegram frissítését, pedig Oroszország száműzné az App Store-ból az üzenetküldőt.

Hirdetés

Oroszország egy ideje már igyekszik elérni, hogy az Apple távolítsa el a Telegram alkalmazást az App Store kínálatából. Nemrég Pavel Durov, a Telegram alapítója kérdőre vonta az Apple-t, amiért az nem frissíti az appot globálisan. 

Hirdetés

Egy nappal ezt követően az Apple engedélyezte a frissítést - Durov pedig külön tweetben köszönte meg az Apple-nek és Tim Cooknak, amiért lehetővé tették, hogy felhasználók millióihoz jusson el a Telegram legújabb verziója. Mondani sem kell, hogy az orosz hatóságok nem örülnek az Apple döntésének, szerintük ugyanis a Telegram nem segíti az üzenetek elfogását a platformon. 

Az Apple ugyan nem tett eleget az orosz követeléseknek, mindeddig a frissítéssel sem igyekezett: már április óta ellenőrzés alatt tartották a szoftvert. Durov ebből arra következtetett, hogy az Apple Moszkva mellé állt. Az orosz hatóságok a Telegram feloldókulcsait követelik, Durov értelemszerűen nem akarja, hogy a felhasználók beszélgetéseit lehallgassák. 

Az idei évben a Roskomnadzor orosz médiahatóság jogerősen tilthatta be a Telegramot a bíróság döntése értelmében. A hatóság az Apple-től és a Google-től is az app törlését követelte a nagy alkalmazásboltokból. Az Apple-nek küldött második levél ezt megismételte, és az orosz felhasználóknak szánt átküldési értesítések blokkolását is kérte. 

Az Apple egy hónapot kapott a médiahatóságtól, hogy eleget tegyen a felszólításnak. Ha az Apple nem lép, akkor a hatóság az App Store teljes működését blokkolja Oroszországban. Valószínűleg az Apple beadja majd a derekát, hiszen a hasonló ügyekben a kínai kormány felszólításainak is rendre eleget tett: a múlt nyáron például törölte a VPN-appokat az App Store-ból Kínában. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.