Hirdetés

Az okos szemetes megmondja, mit hová dobj ki



|

Az egy dolog, hogy vannak már szelektív szemetesek és kukák, de ha az emberek rosszul használják ezeket, nem sokat érnek. Itt jön képbe a technológia.

Hirdetés

A hulladékgazdálkodás nagyon fontos eleme a bolygó megóvásának, máskülönben - akár szó szerint is - lassan megfulladunk a szemétben. Egyre több helyen vannak olyan köztéri szemetesek, amelyek már hulladéktípus szerint várják a bedobott hulladékot, de amíg az emberi faktort is bele kell számolni, tudjuk, hogy sose lesz tökéletes a megoldás. Sok országban próbálják konkrétan a típusokat ráírni vagy piktogrammal jelezni a megfelelő szemeteseken, mi hova való, de máshol, például San Francisco környékén inkább a felhasználás módja szerint gyűjtenek, ami az átlagember számára még egy fokkal nehezebb kihívás, hiszen sokan nem tudják, mi a szeméttárolós, mi az újrahasznosítható és mi a komposzt.

Hirdetés

Az Intuitive AI nevű startup épp ezért egy olyan módszert dolgozott ki, amelyhez az NVIDIA Jetson TX2 AI modulját használják fel: a kamerával, hangszóróval és kijelzővel is ellátott szemetesek megállapítják, mit tart a kezében az előtte álló személy, és részletesen megmutatják, hová dobható. Sőt, arra is képesek, hogy ha valami több komponensből áll össze (mint például egy műanyag tetővel ellátott papírpohár), akkor jelzik, mennyire szedhető szét és az egyes elemek hová kerüljenek.

Az Oscar elnevezésű okos szemetes Jetson TX2 modulja a kamerával látott tárgyakat mesterséges intelligenciával, egy folyamatosan bővülő, WasteNet nevű adatbázisra alapozva azonosítja be, és ezután küldi a kijelzőre, valamint a hangszóróra az ehhez legközelebb álló tárggyal kapcsolatos információkat. Mindez csupán néhány másodpercet vesz igénybe, tehát a felhasználóknak sem időt, sem erőfeszítést nem kell áldoznia a helyes működtetésre.

A fejlesztők szerint egyre több Oscart helyeznek ki éles üzembe, és az ott begyűjtött tapasztalatok szerint 300 százalékkal lett hatékonyabb az újrafeldolgozás, illetve a komposztnak szánt hulladék helyes begyűjtése. Persze mindez csak akkor működik, ha az emberek is vannak legalább annyira kulturáltak, hogy elsétáljanak a legközelebbi szemetesig ahelyett, hogy csak úgy, nagy ívben elhajítanák a hulladékot, de az ilyenekre majd talán lesz mesterséges intelligencia alapú humanoid robot, amelyik ilyenkor megfelelően hátsón billenti az illetőket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.