Hirdetés

Összemérték az AMD, Intel és Nvidia GPU driverek méreteit



|

A sokak számára felesleges plusz szoftverek mindenki számára terhet jelentenek.

Hirdetés

Hosszú évek kemény kiképzése alatt megszoktuk, hogy két versenyző van a videokártya-piacon, nemrégiben azonban új gyártó tűnt fel a radaron. Az Intel sok éven keresztül tervezgette, hogy beszállt a diszkrét GPU-k versenyébe, tavaly azonban végre tényleg meglépték, és bedobták a mélyvízbe az Arc modelleket.

Ennek apropóján a Tom's Hardware szerkesztői megnézték, a három gyártó közül ki, hogyan bánik a tárhelykapacitásunkkal. Kiderült néhány érdekesség.

Hirdetés

Nem könnyű manapság minden szempontból hatékony drivert készíteni, hiszen számtalan komponensnek kell gördülékenyen együttműködnie. Ott vannak például az API-k, a DirectX 9, 10, 11 és 12, az OpenGL, a Vulkan, az OpenCL, aztán az sem segít a helyzeten, hogy az Nvidia és az AMD is számos generációt egyszerre kell, hogy támogasson. Ezt mondjuk utóbbi érdekesen oldotta meg, hiszen van egy driver az RDNA 3-as videokártyáknak, és egy az összes többi, még támogatott modellnek.

Ez akár az előnyére is válhatna az Intelnek, hiszen nekik nincs egy hatalmas, támogatásra szoruló videokártya listájuk, a kékeknek azonban ott vannak az integrált megoldások, a 11. generációs Tiger Lake, a 12. generációs Alder Lake és a 13. generációs Raptor Lake processzorok beépített grafikus magjai ugyan azzal a driverrel működnek, amit a jelentősen erősebb Arc széria használ.

Aztán ott vannak még a gyártók házon belüli okosságaik, mint például a DLSS, vagy az XeSS, amik tovább dagasztják a csomagot, de akkor nézzük is, mi a jelenlegi helyzet:

Driver verzió Letöltés mérete (KiB) Telepített méret (MiB)
AMD 22.11.2 (RDNA 2 és korábbi) 558.886 545.5
AMD 23.1.1 (RDNA 3) 603.716 589.6
Nvidia 528.02 832.540 813
Intel 31.0.101.4034 (Arc és Xe) 1243.656 1214.5

Abból kiindulva, hogy az Nvidia kérdés nélkül bepakolja a driverei mellé a GeForce Experience-t is, okkal számíthattunk volna arra, hogy ők emésztenek fel a legtöbbet a féltett tárhelyeinkből, ez azonban nem így történt. A trónt, ami ebben az esetben nem túl nagy dicsőség, az Intel foglalta el, akiknek éppenséggel a leginstabilabb is a driverük. Elképzelhető, hogy épp ez az Intel problémája, hiszen a nagy méretet a rosszul optimalizált, nem jól működő kód is okozhatja. Izgatottan várjuk tehát a jövő frissítéseit, és szurkolunk, hogy az Intel majd eredményesen vegye fel a versenyt a vetélytársaival.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.