Hirdetés

Buta zsenik: íme egy rakás teljesen őrült okoskütyü



|

A legfurcsább, legfeleslegesebb és - mondjuk ki - legostobább okoseszközöket vesszük sorra, amelyek ráadásul biztonsági fenyegetést is jelenthetnek.

Hirdetés

Körülbelül 8,5 milliárdra jósolta a tekintélyes Gartner informatikai kutatóintézet azoknak az interneten lógó "dolgoknak" a számát, amelyek 2017 végén üzemben voltak. E netre kapcsolódott eszközök listájában nem szerepelnek telefonok, számítógépek, konzolok és tabletek; olyan kütyükről van szó, amelyek neve előtt általában az "okos" szó áll. Már most is hatalmas fenyegetést jelent az IT-biztonságra ez a légiónyi, jó esetben is egy félig behajtott kertajtó visszatartó erejének megfelelő digitális védelemmel felruházott eszköz. Jókora részük zombihálózatok, félelmetes méretű botnetek rabságában van, és mindennapi tevékenységük mellett túlterheléses támadásokban vesznek rész.

Hirdetés

Érdemes átgondolni, hogy mire költünk pénzt, ne dőljünk be egyszerű hívószavaknak - a dotkomválság 2000-ben megmutatta, milyen könnyű egy jól hangzó szlogennel pénzügyi lufit fújni. Vannak okoseszközök, amelyek valóban megkönnyítik életünket, és vannak, amelyeknek fejlesztői remek célokért dolgoznak, még ha a megvalósítás (egyelőre) nem is jó. És sajnos tömegesen érkeznek azok az "okos" eszközök is, amelyeknek semmi értelme - ne essünk ezek bűvkörébe!

Tojástálca

Melyik helyiséghez kapható jelenleg a legtöbb kütyü? Természetesen a konyhához: menjünk be bármelyik nagyobb elektronikai üzletbe, és válogathatunk a millió rizsfőző, robotgép, mérleg, mikró, mixer és még ki tudja, milyen specializált eszköz tengeréből. Remélem, mindenkit megnyugtat a tudat: csaknem mindből létezik okosított változat is. Ilyen például a részben a GE által kifejlesztett Egg Minder, a világ első okos tojástálcája. Van hozzá app, így bárhol is vagyunk, pontosan tudjuk, hogy hány tojás is vár ránk a hűtőben. Vegyük még ehhez hozzá, hogy az olcsó, 15 dollárba kerülő kütyü apró LED-del jelzi, hogy melyik a legrégebbi tojásunk, hiszen ez ugyebár egy olyan élelmiszer, amelyből mindannyian egyesével vásárolunk.

Konyhai tárolóedény

Persze a főzés nem csak a tojásokról szól: minden más alapanyaghoz itt van az alig 50 dollárt kóstáló Neo Smart Jar, az okosbödönök első képviselője (pontosabban még nincs itt, de két éve készül). Ezek cseppet sem helytakarékos műanyag tárolók, amelyekben tarthatunk fűszert, tésztát, lisztet vagy bármi mást.

Miután regisztráltuk, hogy az adott üvegcsében mit is tartunk, az app ezt boldogan közli velünk bármikor, ráadásul az összes így tárolt termékünk alapján még recepteket is sugall. Gondoljuk ezt végig: vagy több száz ilyen tárolóban tartjuk még a vajat és a farhátat is, vagy olyan recepteket fogunk kapni, amelyek alapja a só, a zsemlemorzsa és a petrezselyem lesz.

Serpenyő

Tegyük fel, összegyűlt minden komponens egy remek vacsorához. A következő lépés a tényleges sütés lenne, ami, jól tudjuk, szinte lehetetlen feladat kőkori serpenyővel; sokan rejtegetjük a szégyenletes titkot, hogy még mindig olyat használunk, amelyben nincs Bluetooth. Szerencsére ennek vége, a 200 dolláros Pantelligent ugyanis az appon keresztül mutatja Fahrenheitben (a Celsiusra váltást mindenki elvégezheti fejben), hogy épp milyen forró a felülete, és ha a beépített 50 recept egyikét követjük, hát szól, hogy mikor jár le a két perc, ami után meg kell fordítani a lazacot., és mivel még sosem készült olyan eszköz, amely figyelmeztetett volna az idő múlására, tudjuk: ez bizony a konyha forradalma. Ahogy a reklámszöveg mondja, a Pantelligenttel olyan finomakat is főzhetünk, mint édesanyáink - akiknek nyilván ez forgott a kezében 30 éve is.

Szemetes

Kütyüink jelezték, mit kell ennünk, serpenyőnk szinte magától megsütötte, majd udvariasan be is termeltük azt. A következő lépés a takarítás - és ez az a pont, amikor igen sokan kudarcot vallanak. Szerencsére a Simplehuman Sensor Can megkönnyítheti életünket: e konyhai szemetes nem kívánja meg a megalázó fizikai interakciót, tetejét nem kell manuálisan kinyitni.

Elég elordítani magunkat, és a parancsnak engedelmeskedve felemelkedik a hangfelismerő kuka teteje. Azt hiszem, egyetértünk: 200 dollárt már az első használat is megér. Ez a verzió mozgásérzékelést is használ, a következőben pedig már Wi-Fi is lesz, hogy telefonos kattintással is megoldhassuk ezt a monumentálisan komplex feladatot.

Fogkefe

Okos fogkeféből is akad néhány, de a legjobb extra funkciója mindenképp a 400 dolláros Prophixnek van: azon túl, hogy egy standard elektromos fogkeféről van szó, valós időben streameli a végére helyezett kamera képét telefonunkra. Az esetek többségében ez nyilván azt jelenti, hogy nyál és habbá vált fogkrém minden bizonnyal vonzó keveréke tölti be a képernyőt, de ha esetleg "szárazon" próbálnánk ki, igen olcsón szerezhetünk vágóképeket hobbiként készített testrablós horrorfilmünkhöz is.

Hajkefe

Amennyiben fogadást kellett volna kötni, hogy születik-e olyan hajkefe, amelyben van Wi-Fi és mikrofon is, biztos nemet mondtunk volna. Szerencsére a L'Oreal meglátta a tátongó piaci rést, így vadul készül a Kérastase Hair Coach.

200 dollárért cserébe kapunk egy giroszkóppal, accelerométerrel és egy rakás más szenzorral teli hajkefét, amely egyrészt stílusunkat kritizálva tanácsokat ad a helyes fésülködéshez, másrészt pedig a hangokból próbálja megsaccolni, hogy milyen L'Oreal termékre lesz szüksége hajunknak, hogy úgy ragyogjon, mint egy profi fodrászok légióját alkalmazó színésznőnek.

Vizespalack

A szabadban persze rengeteg veszély is vár ránk. Mind ismerjük a statisztikákat, amelyek arról számolnak be, hogy hány ezer sorstársunk esik naponta áldozatául annak, hogy elfelejtenek inni. Persze, van erre egy biológiai app is, a szomjúságérzet, de ha nem bízunk ebben az ósdi technikában, ajánlható az 50 dolláros Hidrate Spark 2.0 vizespalack, amely világít, ha úgy gondolja, ideje lenne inni egy kicsit. Ha azt hiszed, hogy nem küld okosórádra ünneplő üzenetet, amikor eléred a napi kvótát, bizony tévedsz. Természetesen van megoldásunk arra is, ha ez túl olcsónak, túl hétköznapinak tűnne: a Pryme Vessyl ugyanezt 150 dollárért csinálja.

Esernyő

Nem sokan vannak, akik készek vagyonokat költeni egy esernyőre, de szerencsére nekik is tudunk ajánlani valamit. A Davek Alert egy 135 dolláros esernyő, sőt okos esernyő. Esetünkben ez annyit jelent, hogy egy applikációval kapcsolódik telefonunkhoz, és az visít, ha az ernyő tíz méternél messzebb kerül tőlünk.

Esernyőt sűrűn hagyunk el, tény. (Ezért nem költünk rá sokat.) Az elhagyott esernyők nagy része azonban buszon vagy taxiban marad, ahol ez a remek találmány mindössze annyit jelent, hogy azonnal megtudjuk, mikor lettünk szegényebbek 35 ezer forinttal.

Nadrágszíj

Nem elég, ha világunk okosodik, ruháinknak is lépést kell ezzel tartania. Rengeteg cég van, amely ezeken munkálkodik, köztük a Belty okosövek mögött álló Emotia. Két modelljük van: a Good Vibes nevével ellentétben rezgéssel piszkál minket, ha túl sokat ettünk, és megnőtt a feszültség a gyomrunk körül. Mivel mindenki imádja a "nem híztál egy kicsit?" kérdést, remek dolog, hogy ezt valós időben kapjuk meg. Az új modell a Power Classic névre hallgat; itt az övcsat egy 2000 mAh-os akkumulátort rejt, amely USB-C kapcsolaton keresztül tölti más eszközeinket. Az elegancia csúcsa, amikor egy elegáns vacsorán vagy színházi előadáson felcsattintjuk az öreg iPhone-t a derékszíjra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.