Hirdetés

Ősztől tényleg jöhet a Huawei mobilok halála?

|

A tajvani TSMC félvezetőgyártó az amerikai döntések előtt fejet hajtva szeptember közepétől befagyasztja a szállításokat a Huawei felé: a kínai cég már csak addig tarthat ki, amíg a készletei engedik.

Hirdetés

Az amerikai-kínai kereskedelmi haragszomrád és azon belül a Huawei kiközösítése és ellehetetlenítése újabb szakaszhoz ér idén ősszel. A tajvani TSMC ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy a legfrissebb embargós szigorítások miatt szeptember 14-től nem tudja tovább teljesíteni a Huawei megrendeléseit, így nem fog félvezetőket szállítani a kínai gyártónak, illetve HiSilicon leányvállalatának.

Hirdetés

A döntés nem most született és sejteni lehetett, hogy így lesz: az amerikai kormány május 15-én terjesztette ki ugyanis a korábbi kereskedelmi tiltásait a Huawei felé azzal, hogy most már nem csak amerikai cégek nem üzletelhetnek a kínai vállalattal, de semmilyen egyéb nemzetközi cég sem adhat el nekik olyasmit, amiben bárminemű amerikai technológia is található.

A TSMC leginkább a Huawei eszközökben használt rendszerchipekhez szükséges félvezetőkkel látta el a vállalatot, és a májusi döntés után egy három hónapos "türelmi időszakot" kapott arra, hogy a már berendelt és gyártás alatt lévő mennyiségeket ne kelljen bebukniuk, viszont ez lejár és így ősztől nem indul tőlük több konténer.

Nincs több menekülőút a Huawei előtt?

A Huawei már jó ideje saját tervezésű rendszerchipekkel szereli fel telefonjait, a Kirin SoC-k előállítását a kínai cég külön leányvállalatára, a HiSiliconra bízta. Ez azonban nem véd attól, hogy a gyártáshoz szükséges félvezetőket külső forrásból kell beszerezni, és mivel jelenleg a kapcsolódó technológia szinte minden esetben tartalmaz amerikai szabadalmakat, nagyjából elmondható, hogy

ősztől, az utolsó készletek kiürülése után a Huawei nem lesz képes mobilos rendszerchipeket gyártani - tehát mobilokat sem.

A dolog persze valamelyest árnyalható: egyrészt sokan azt feltételezik, hogy a kínai cég már jóval a mostani időszak és a türelmi periódus előtt "érezte a bajt", ezért a szokásosnál jóval nagyobb rendelést adott le a TSMC felé - akkorát, amellyel akár egy évig kihúzhatja. Tehát nem ősszel lesz rögtön a nagy leállás, hanem akkor, amikor a Huawei kifogy a raktárak sarkaiban elszórt készletmorzsákból is.

Emellett ne felejtsük el, hogy a HiSilicon nem csak a Huawei (és a Honor) mobilok chipjeit gyártja, de dolgozik például a szerverpiacra is, jelenleg a Kupeng 920 chippel és mikroarchitektúrával érnek el egész komoly sikereket - persze főleg a Távol-keleten.

Hogy utána mi jöhet? Jó kérdés. A TSMC mellett ugyanis senki más sem fogja kapcsolódó alkatrészekkel kiszolgálni a Huaweit illetve a HiSilicont, mert jelenleg a szóba jöhető félvezetők mindegyikében van amerikai szellemi tulajdon. Még saját országukon belül sem igazán találhatnak beszállítót - ugyan ott van például a Sanghajban működő SMIC, de ők is ugyanígy részben amerikai technológiákon alapuló félvezetőket gyártanak. A kínai állam ugyan évek óta próbál olyan saját módszereket kidolgozni, amelyekkel teljesen "Amerika-mentesen" gyárthatnának chipeket, de egyelőre ezek olyan szinten elmaradottak, hogy mai mobilokban és egyéb eszközökben használhatatlanok lennének.

Mellesleg a TSMC-nek se túl jó az új helyzet, mivel a Huawei / HiSilicon képezte forgalmuk 23 százalékát 2019-ben. Ennek ellenére a vállalat bízik abban, hogy a kínaiaktól kieső termelést más piaci szereplők át tudják venni és ők ugyancsak tőlük rendelik majd a hozzávalókat, tehát végső soron még növekedést is jósolnak az idei évre.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.