Hirdetés

Ötezernél is több új vírusfajt találtak a tudósok



|

A Föld óceánjaiban kutakodtak a szakemberek, de nem kell kétségbeesni az eredmény láttán.

Hirdetés

Izgalmas publikációt prezenált a Science, ugyanis szakemberek az óceánokban kutattak új RNS-vírusok (ilyen a koronavírus is) után, amihez 35 ezer vízmintát gyűjtöttek össze 121 különböző helyről.

A végeredmény önmagáért beszél, hiszen annyi friss vírust sikerült így felfedezniük, hogy egészen új osztályokat kellett bevezetni a rendszerezésük miatt, így az eddigi öt helyett már tíz törzset tartanak számon.

Hirdetés

A kutatók nagyjából 5500 új vírusfajt azonosították a világ óceánjaiból kinyert minták alapján. Egy ohiói egyetem tudósa, Matthew Sullivan elárulta, hogy a frissen felfedezett Taraviricota törzs például óceánszerte fellelhető, amiből arra következtethetünk, hogy ökológiailag is fontos szerepe van ezeknek az apróságoknak.

Azért is volt fontos ez a kutatás, mivel általában inkább a DNS-vírusok kerülnek előtérbe, az RNS-vírusok közül pedig gyakrabban foglalkoznak azokkal, amelyek betegséget okoznak. Még a mesterséges intelligenciát is bevetették a plantonokból kivont genetikai szekvenciák vizsgálatánál. Az előbb említett Taraviricota mellett új törzs még a Pomiviricota, a Paraxenoviricota, a Wamoviricota, valamint az Arctiviricota.

Maszkot valószínűleg nem kell húzni az új vírusok felbukkanása miatt, de azért nem szabad elfelejteni, hogy az enyhült helyzet ellenére sajnos még tart a koronavírus-járvány.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.