Hirdetés

Panasonic és Technics True Wireless: későn érő, profi fülesek



|

Nem sietett fejest ugrani a Panasonic a zsinórnélküli, agybadugós fülhallgatók csatájába, ám ez idén júniusban megváltozik. A siker érdekében olyan technológiát vetettek be, amit még az Apple AirPods sem tud.

Hirdetés

Többféle fej- és fülhallgatót is villantott az év eleji CES kiállításon a Panasonic, ám egészen júniusig kellett várnunk, hogy ténylegesen is elkészüljenek a végleges példányok. Ezúttal mindegyik modell kifejezetten a zsinórnélküli, utcai használatot helyezi előtérbe, de persze nem felejtette el a cég Hi-Fi gyökereit, illetve azt sem, hogy jelenleg óriási harc folyik ezen a színtéren sok-sok új és agresszív szereplővel.

 

Hirdetés

Zajszűrés "ésszel"

A hagyományos fülhallgató modell, az M700-as mellett a rivaldafényt az RZ-S500-as modell kapta, amely a manapság oly divatos, tökéletesen zsinórnélküli kivitelű füles. Az apró hordozótok egyben tölti is a két darab, megtermett dugót, mégpedig úgy, hogy akár 20 órán keresztül is hallgathass zenét. Természetesen minden esetben találkozhatsz a gyorstöltéssel, a tok pedig Type-C portot kapott.

A feketében és fehérben június végétől kapható modell egyik egyedi extrája, hogy a két dugó külön-külön Bluetooth rádióval kapcsolódik a lejátszó eszközödhöz, így sokkal stabilabb vétel és jobb hatótáv érhető el. Természetesen Bluetooth 5-tel számolhatsz, ez kellően alacsony fogyasztás mellett is jó adatátvitelt garantál.

A másik extra a zajszűrés, amely nem csupán passzív és aktív, de az aktív rész is két részből tevődik össze. A Panasonic itt 3-3 mikrofont vetett be, melyek közül egy a hallójárat felé néz és itt analóg elven szűri a zajokat. A másik kettő a külső zajokat rögzíti, így az elektronika előállíthatja az elnyomásukhoz szükséges jelet. Ezt nevezte el a cég Dual Hybrid Noise Cancellingnek és hogy mennyire hatékony, azt majd nagyjából júliusban tudjuk elmesélni, amikor már kapható lesz a termék és ki tudjuk próbálni a (remélhetőleg addigra már pezsgő) belvárosban.

A beszédhang tiszta vételéhez a MEMS mikrofonok Beamforming technológiát használnak, hogy a zajok kívül maradjanak, a saját hangodat ne halljad vissza a telefon túlsó végéről, viszont téged mindenki tisztán halljon szélzaj és egyéb zavaró hangok nélkül.

Dübörög a basszus

Az új füleseknél nem az audiofilek voltak a célcsoport, de ez sejthető is volt. A Panasonic az XBS Deep technológiával reklámozza új fejhallgatóit, ám ezt a True Wireless S500-as füldugónál már erős lenne bevetni, miután 6 mm-es hangszórók fértek csak el a készülékekben. Ahogy vetélytársainál, úgy itt is érintésérzékeny felületen vezérelhetjük a lejátszást és az extra funkciókat, sőt, az érintések száma és oldala alapján különböző parancsokat is beállíthatunk majd az applikációban. Természetesen a digitális asszisztensek támogatása sem maradt el - amit telefonon elérsz, azt ezzel a fülessel is használhatod.

A Technics márkáról sem feledkeztek meg, mégpedig úgy, hogy a prémium modell, az EAH-AZ70W-t nem Panasonic, hanem Technics név alatt találod majd a boltokban. Itt a füldugók készülékháza speciális és még jobb hangot garantál, ahogy a 6 helyett 10 mm-es hangszórók is sokat segítenek a tisztább, erőteljesebb hangzásban. Ahogy ez a csúcsmodell, úgy a többi Panasonic True Wireless is izzadságálló az IPX-besorolásnak köszönhetően.

 

280 Eurótól lefelé

Érdekesek az új Panasonic True Wireless fül- és fejhallgatók és tény, hogy ez ma a legnépszerűbb kategória, ám a cégnek bármennyire is jól cseng a neve, bizony alaposan elkésett. A hivatalos magyarázat az, hogy a Bluetooth 5 előtti szabványok nem feleltek meg elvárásaiknak minőségi szempontból és hogy mindenképpen a párhuzamos, fülenkénti adatkapcsolatot akarták megvalósítani alacsony fogyasztás mellett. Az egész fejlesztést nehezítette az is, hogy a cégnél az audio és a telefon szekció két, teljesen külön üzletág volt, amelyeket előbb egyesíteni kellett, hogy együttesen fejleszthessék ki az új termékeket.

Ha valóban úgy működnek a technológiai megoldások, ahogy azt megmutatták, akkor van esélye a sikerre a Panasonicnak. Ehhez átlagos árazással indít a cég, így a csúcs Technics 280 euró, az S500-as, szintén aktív zajszűrős kb. 180, a zajszűrés nélküli S300 pedig 120 euróért kerül a polcokra. Ez nem a kínai modellek árazása, ám a hasonló, nagy Hi-Fi márkákkal már egy szinten van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.