Hirdetés

Panasonic PanaCon 2019: Ettől lesz jobb az életed



|

5 érzék, 1 vállalat: A Panasonic nem aprózza el 2019-et sem, minden érzékedre hatással akar lenni a 101 éves cég. Okos, bio, forradalmi, de legfőképp OLED: ezek az új jelentkezők idei kívánságlistádra.

Hirdetés

Szokásosan a CES után 1 hónappal rendezte meg a Panasonic saját kiállítását, a PanaCont, ahol nem csupán a Las Vegasban már bejelentett termékeket demózta, új meglepetésekkel, érdekes részletekkel is készült. Testközelből próbálhattuk ki az újdonságokat a kenyérsütőtől, a szakállvágón át a GZ2000-es OLED tévéig.

 

Hirdetés

Teljes frontos OLED-támadás

Nem titok, hogy a Panasonic minden erejével az OLED tökéletesítésén dolgozik, és - ahogy ezt már mi is láthattuk korábbi modelljeinél - egészen sikeres is benne. Ezúttal a GZ-széria mutatkozott be, amelyből 65 colos a legnagyobb, a panelt pedig továbbra is az LG szállítja. A Panasonic mérnökeinek sikerült a panelfejlesztés korai szakaszától aktívan együtt dolgozniuk az LG gyárral, így tovább tökéletesíthették a képminőséget, ráadásul egy új vezérlőchipet is bemutattak hozzá HCX Pro néven. Az idei Panasonic OLED-ek egyik újdonsága, hogy a HDR10 és HDR10+ mellett minden modell Dolby Vision-kompatibilis is egyben, sőt, nem hiányzik a Dolby Atmos és a DTS:X sem.

Szintén meglepetés a HLG Photo mód, ami a HDR-ben lőtt fotók esetében átkapcsol HDR-módba és egészen bámulatos képminőséggel jeleníti meg a megfelelő fotókat. Bár határozott igent nem kaptunk, de várható, hogy a HLG Photo funkció 2018-as modellekben is meg fog jelenni hamarosan. A nagyobb, drágább tévéknek végre a hangja is jobb, a beépített hangrendszerben természetesen a Technics sietett a Panasonic segítségére, illetve új talpkialakítás is megjelent, ami elegánsabb kábelelvezetést kínál.

Sokat kérdezősködtünk az apró részletekről, és sikerült megtudnunk, hogy a távirányító továbbra sem változik, ezen a téren teljesen konzervatív a Panasonic, mindössze annyi változás történt, hogy az ezüst távirányító csak a GZ2000-es szériához jár. Szintén fontos részlet, hogy az új Panasonic tévéknél már mindegyik HDMI port teljes sávszélességet kínál, így nem kell odafigyelni, hogy melyikre kötöd Blu-ray lejátszódat.

Az LCD-t sem hanyagolja el a Panasonic, sok, új fejlesztés ide is levándorol az idei OLED-ekből. Érdekes, hogy a cég 40 colos képátlóval is készített felsőkategóriás LCD tévét, ami egyre ritkább a piacon.

 

Blu-ray-jövő

Igen, jól láttad, Blu-ray, merthogy a Panasonic nem mond még le a fizikai adathordozóról úgy, mint a Samsung. Sőt, olyannyira nem, hogy 4 új lejátszót is bemutatott, amelyek közül a legnagyobb modell, az UB9000/9004 hi-end felépítéssel, aranyozott csatlakozókkal, osztott tápegységgel (külön tápellátás a hangrésznek) és XLR csatlakozással rendelkezik. Emellett minden extra streaming funkció is bekerült ezekbe a lejátszókba, sőt, okosotthonba is kapcsolhatók a nagyobb modellek, de ami mind a 4 változatra igaz, az a Dolby Vision és a HDR10+ kompatibilitás.

 

Smart platform: bébilépés előre

Sok kritika érte a Panasonic tévék okosplatformját - jogosan. Ezen igyekezett némileg változtatni idén a cég, de aki forradalmat várt, az csalódni fog. A FireOS alapokon indított, mára egyedi, Panasonic rendszerré fejlődött platform kezelőfelületét modernizálták, így az egyénileg sorba rendezhető, kiválasztható ikonok a képernyő aljára kerültek, illetve az egész rendszer gyorsult. Sajnos HBO Go-t, Spotify-t és egyéb, új extra appokat nem találtunk a kiállított tévé programjai között. Az azonban örömteli, hogy még több Panasonic tévében lett alapértelmezett a Google Asszisztens és az Amazon Alexa támogatása.

 

Technics

A hifisták körében is elismert név alatt idén két új lemezjátszó is megjelent, de a show érdekessége az F70N füles volt. Ez a Bluetooth fejhallgató kompakt, vagyis utcai használatra tervezett és 3-fokozatú aktív zajszűrést kínál. A gyorstöltés és az extrák mellett kábeles kapcsolattal is használható, de tölteni csak mUSB-n keresztül lehet Type-C helyett.

 

Lumix

A Full Frame gépek mellett Frankfurtban mutatkozott be a vadonatúj Lumix FZ1000 II-es bridge gép, amely 1 hüvelykes, 20,1 MP-es szenzorral és 0,09 másodperces autofókusszal dolgozik, továbbá 16x-os optikai zoomra képes. Ez 25-400 mm-es átfogást jelent, ami ebben a kategóriában kiemelkedően jónak számít.

Az S1/S1R párost is sikerült megfognunk, hogy elhiggyük, prémium, profiknak szánt géppel van dolgunk. A csúcskamera a QXD foglalat mellett a kelleténél erősebb központi egységet kapott, ami azt jelenti, hogy még csak meg sem izzad az olyan feladatok során, mint például a testkövetés. Merthogy az autofókusz erre is képes, sőt, felismeri az állatokat is teljesen automatikusan. Csoportfotózásnál hasznos, hogy a több szereplő között villámgyorsan lehet váltani a mini joystick segítségével. Hasznos újdonság a több irányban kihajtható kijelző is, illetve a menü is sokkal barátságosabb lett az egymásra lapolt menüpontok által.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.