Hirdetés

Pancsolás langyos vízben - ez volt a tévék piaca 2022-ben



|

Erős kezdés után satufék - nagyjából így jellemezhető, hogy mi történt ebben az évben a tévék piacán. Vélemény.

Hirdetés

Erősen indult a 2022-es év: január első napjaiban a Samsung egy új paneltípust jelentett be, mégpedig a QD-OLED-et. Az első benyomások alapján már akkor azt vártuk, hogy ez úgy lesz képes egyesíteni az OLED- és az LCD-technológia előnyeit, hogy közben azok hátrányaiból semmit nem tart meg. Vártuk azt is, hogy a "sima" OLED-ek árát lefelé nyomja majd,

aztán jól nem történt semmi.

Részben azért, mert a QD-OLED az egész év folyamán összesen két gyártó egy-egy sorozatában, mindösszesen négy termékben manifesztálódott, ami nyilván édeskevés ahhoz, hogy a piacra érezhető hatást gyakoroljon. Részben pedig azért maradt el a nagy átalakulás, mert közben a forint olyan mélyrepülésbe kezdett, amelyből azóta sem sikerült magához térnie. Ez utóbbi persze csak a "mi" bajunk; európai szinten teljesen egyértelmű, hogy az OLED szépen tör előre. A prémium szegmensben 2019-ben, Európában 32 százalékos részesedéssel bíró technológia 2022-ben a várakozások szerint már 55%-os szeletet hasít ki a képzeletbeli tortából, 2023-ban pedig 67 százalékot - vagyis négy év alatt pontosan megfordul a piac eme szegmense. Nyilván az összes eladott tévére vetítve ez még kisebb, bőven 10 százalék alatti részarányt jelent.

Hirdetés

Hogy kicsit a számokkal is játsszunk, 2021-ben 213,5 millió tévé fogyott világszerte. Az európai piac a legnagyobb, durván a készülékek negyede (23%) talált gazdára a kontinensünkön: ez 49 millió tévét jelent, ebből 2,9 millió volt OLED (6%). 2022-es számok egyelőre nincsenek, az első féléves eladási adatok alapján az évre legjobb esetben stagnálás, a pesszimista becslések szerint viszont 5 százalékos visszaesés várható; vagyis ha 2022-re 205-210 millió tévé eladását várjuk, azzal nagyot biztosan nem tévedünk.

Elmaradt a forradalom

De térjünk vissza a piacra, a termékekre, a technológiára és arra, hogy milyen fontos dolgok történtek az év során. Nem lesz különösebben hosszú bekezdés, mert a QD-OLED-en kívül eget rengető fejlesztés nem volt, sőt, ahogyan már fentebb említettük, a QD-OLED sem vett éppen repülőrajtot. Érdekes módon nem is a Samsung, hanem a Sony volt az a gyártó, amely elsőként meg tudott jelenni QD-OLED-paneles tévével. Kissé vicces módon ennek oka az volt, hogy a Samsung nem akart többet fizetni a saját leányvállalatának a QD-OLED-panelért annál, mint amennyibe a konkurens LG azonos méretű paneljei kerültek. Csakhogy ebbe a Samsung Display nem akart belemenni, eladta inkább mindet a Sonynak. Egyébként teljesen érthető, hogy a Samsung miért nem akart emelt áron vásárolni; pontosan tudták a vállalatnál, hogy egy sokkal drágább OLED-panellel nincs esély letarolni a piacot még a prémium kategóriában sem. De mégis szokatlan, már-már vicces, amikor a bal és a jobb kéz nem tudnak megegyezni egymással.

Ha az abszolút teljesítményt nézzük, akkor a Sony-féle A95K és a Samsung-féle S95B sorozat 55 és 65 colos modelljei egyértelműen 2022 legjobb tévéi, de az LG-féle C2 sem marad le túlságosan mögöttük - ha pedig az ár/érték arányt nézzük, akkor magasan a legjobb vételnek számít. Főleg, ha nemcsak filmek, hanem játékok miatt kerül a családhoz. Egyebekben meglehetősen unalmas év volt 2022; minden kategóriában kicsit nagyobb, kicsit vékonyabb, kicsit okosabb tévék jelentek meg, olyan parányi fejlesztésekkel, amelyeket sokszor még nagyító alatt sem lehet egyértelműen megtalálni. Ha valamikor, akkor 2022-ben aztán tényleg igaz volt, hogy szinte kompromisszummentesen spórolt az, aki az idei modellek helyett egy olcsóbb, 2021-ben megjelent készülék vásárlása mellett döntött. Volt persze néhány olyan luxusnak tűnő fejlesztés, mint a gombnyomásra íveltből síkká vagy síkből ívelt felületűvé változtatható tévé, azonban ezekből az extrákból egyelőre nem lett semmi. (Szerintünk nem is lesz, mint ahogyan a felcsavarható tévé, vagy a papírvékony tévé is megmaradt néhány százas nagyságrendben értékesített modellnek.)

Nyakunkon 2023

Nem meglepő tehát, ha sokkal érdekesebbnek tűnik az, hogy mi várható 2023-ban. A helyzet az, hogy túl sok konkrét információ egyelőre nem szivárgott ki, de mivel napokon belül kezdődik a CES 2023, ez nagyon hamar változhat A CES hagyományosan az az esemény, amely során a nagyobb gyártók lerántják a leplet arról, mivel is foglalatoskodtak az elmúlt évben. Nem kell tehát sokat várni arra, hogy kiderüljön, mitől lesz hangos 2023 tévé fronton - mi azért megpróbáljuk kitalálni már most a legfontosabb csapásirányokat.

Az nem kérdés, hogy 2023-ban is folytatódik majd az OLED-technológia térnyerése. Azzal, hogy 2022-ben végre a Samsung is beszállt a buliba, az LG kapott egy olyan konkurenciát, amely középtávon komoly tényezővé válhat - 2023-ban azonban véleményünk szerint még nincs mitől tartania az LG-nek, az erőviszonyok nem fognak jelentősen változni ebben a szegmensben (sem). Az árak csökkenésére viszont számítunk, így ha az új modellek nem is lesznek olcsóbbak, mint a 2022-es készülékek voltak, azért az várható, hogy utóbbiak közül nyárra többnek az ára befér majd 300 ezer forint alá. Reméljük, az ehhez szükséges forinterő is meglesz. (Egyébként idén is volt már OLED-tévé 300 ezer forint alatt, de csak egy típus, és pillanatok alatt elkapkodták.)

oled
oled

OLED

OLED-fronton 2023-at is az LG fogja meghatározni. Lényegében az összes 2022-ben megjelent OLED-tévéhez az LG Display szállította a panelt - a Sony és a Samsung egy-egy sorozatot (A95K és S95B) dobott piacra, amelyekben nem az LG-től származó OLED, hanem a Samsung által gyártott QD-OLED-panel dolgozott - és ez nem fog változni 2023-ban sem. Még akkor sem, ha igaznak bizonyulnak majd a pletykák, és a Philips, valamint a Hisense is fog QD-OLED-panelt vásárolni. Az LG egész egyszerűen jóval több OLED-panelt gyárt, és azokat jóval olcsóbban tudja értékesíteni, így a QD-OLED szinte biztosan marad a prémium kategória kiváltsága, a megfizethető OLED-tévékhez pedig továbbra is kizárólag az LG szállítja majd a panelt.

Tévés fronton a fontosabb fejlesztések az utóbbi időszakban kivétel nélkül a Samsunghoz vagy az LG-hez voltak köthetők, ezért nem várjuk, hogy más gyártó okozzon meglepetést 2023-ban. Egész egyszerűen a két dél-koreai vállalat költségvetésébe fér be az, hogy milliárdokat költsenek fejlesztésre. Ezzel együtt a Samsungtól 2023-ban hatalmas dolgot nem remélhetünk, egy második generációs QD-OLED-panel érkezése még korainak tűnik. Az 55 és 65 colos méretválaszték viszont bővülhet - akár mindkét irányba.

Az érdekesebb az, hogy vajon mit lép az LG a QD-OLED-re. Mi a PC Worldnél azt vártuk, hogy 2023-ra elkészül a QD-OLED LG-s verziója, hiszen az LG kezében minden olyan eszköz megvan, ami a gyártáshoz kell. A pletykák szerint az LG mégsem ezt az utat választja, legalábbis egyelőre. A nyár óta utalnak jelek arra, hogy az LG mikrolencsékben gondolkodik, amellyel az OLED-pixelek által kibocsátott fénymennyiség a korábbinál nagyobb mértékben hasznosítható (a fény szóródása csökkenthető), amivel végső soron a fényerő növelhető. Ez gyakorlatilag az OLED egyetlen megmaradt hátránya az LCD-technológiával szemben.

Elméletben a mikrolencsékkel akár 50-70 százalékos növelés is elképzelhető, az eddigi tesztek szerint az LG-féle, mikrolencsés OLED.EX panelek a gyakorlatban 20%-os előrelépést hozhatnak. A maximális fényerő persze ezzel is 1200 nit körüli értékre nőhet, amivel a QD-OLED legnagyobb előnyét rögtön le is dolgozhatja az LG.

És hogy mi lesz az LCD-tévékkel?

Nem halott a technológia, de azzal, hogy a Samsungnál is második sorba került, az alighanem mindenki számára világossá vált, hogy jelentős fejlesztések ezen a fronton nem várhatók.

Ha nem a paneltechnológiában gondolkodunk, hanem az extrákban, akkor azért 2023 tartogathat érdekességeket. A játék mód például jó esetben sztenderd "fícsörré" válhat, és akár a középkategóriában is megjelenhet, pont úgy, mint ahogy a HDMI 2.1 is általános lehet. A 8K még mindig korai, így az nem valószínű, hogy a választék ezen a téren bővülni fog. Az LG-ről még egy érdekességet pletykálnak: állítólag érkezik egy új széria M3 néven, amelynek elektronikája külön dobozba kerül. Volt már ilyen, csakhogy az M3-nál a doboz és a tévé között a kapcsolat vezeték nélküli lesz - ha valami, akkor az ilyen apróságok lehetnek azok, amelyek a 2023-as felhozatalba egy kis izgalmat csempésznek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.