Hirdetés

Pár hónap és kész a Wi-Fi 7 szabvány



|

Ha minden a tervek szerint alakul, a Wi-Fi 7 szabványt 2024 első negyedében véglegesítik.

Hirdetés

Noha már a tavalyi év során is több Wi-Fi 6 szabványú eszköz fogyott, mint bármilyen más Wi-Fi-s termék, ha a használatban lévő kütyüket nézzük, akkor jóval kisebb a technológia részaránya - becslések szerint bőven 10 százalék alatti. Jelenleg 20-21 milliárd Wi-Fi eszköz lehet használatban az egész világon, ehhez képest a 2023-ban leszállított Wi-Fi 6/6E szabványt támogató eszközök száma várhatóan 4-500 millió között alakul, a 2020 óta leszállított Wi-Fi 6/6E eszközök száma pedig minden valószínűség szerint 2 milliárd alatti.

A Wi-Fi szabvány továbbfejlesztése ennek ellenére természetesen nem állt le, a 7-es verzió közel végleges állapotban van már, a piacon pedig található néhány olyan eszköz, ami támogatja is - persze egyelőre csak a szabvány kezdetleges változatát. A Wi-Fi 7 véglegesítése a következő hónapokban, egészen pontosan 2024 első negyedévében várható. Ezt követően a meglévő hardverek firmware frissítést kapnak majd, de ami még fontosabb, a piacot "eláraszthatják" a Wi-Fi 7-es termékek.

Hirdetés

A hivatalos nevén 802.11be szabvány három fontos újdonságot hoz, mindegyiknek az adatátviteli sebesség növelésében lehet fontos szerepe. Az első fontos dolog az, hogy a kommunikációhoz használatos csatorna sávszélessége a 6 GHz-es tartományban akár 320 MHz is lehet - feltéve, hogy az adott ország szabályozása ezt lehetővé teszi. Az EU-ban valószínűleg ez az opció nem sok vizet zavar majd, hiszen a Wi-Fi 6 és 6E esetében is csak 480 MHz áll rendelkezésre összesen, ez pedig nem tűnik elegendőnek az emeléshez.

A második fontos újítás az, hogy a 2,4 GHz-es, 5 GHz-es és 6 GHz-es sávok összefűzhetővé válnak, így akár mind a három kommunikációs csatorna használható lesz egyazon eszközzel történő kommunikáció során (MLO - Multi Link Operation).

A Wi-Fi 7 harmadik újítása a fejlettebb moduláció: a szabvány 1024-QAM-ról 4096-QAM-ra vált, ami 20 százalékkal növeli az adatátviteli sebességet azzal, hogy egységnyi sávszélességre több hasznos adat jut.

A szabványt fejlesztő Wi-Fi Alliance 2024 elején, a Las Vegas-i CES-en tart majd sajtótájékoztatót, ahol várhatóan nyilvánossá válik a pontos menetrend, és több Wi-Fi 7 eszköz bejelentésére is számítunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.