Hirdetés

Pénzbe fojtják az Nvidiát az MI-álmokat dédelgető kínai cégek



|

A kínai tech óriások olyan ütemben vásárolják a mesterséges intelligenciás hardvereket, mintha nem lenne holnap.

Hirdetés

Nemrég külön elemzésben foglalkoztunk a témával, hogy a ChatGPT rajtjának nyomán berobbant mesterséges intelligenciás őrület ismét videokártyahiányt idézhet elő, mivel a nagyvállalatok részéről akkora az igény az MI-k betanításához és működtetéséhez hardverekre, hogy az elvonhatja a kapacitást a játékosoknak szánt GPU-k gyártásától.

Ezúttal a Financial Times állt elő egy beszédes jelentéssel, amely félreérthetetlenül demonstrálja, mire is gondoltunk, amikor extrém magas keresletről írtunk.

Hirdetés

Az üzleti lap ugyanis arról ír, hogy a kínai tech szektor óriásai 2023-ra 1 milliárd dollár értékben vásároltak MI-célú erőforrásokat a területen piacvezetőnek számító Nvidiától, 2024-re pedig további 4 milliárd dollárnyi rendelés van a csőben. A lelkes kuncsaftok sorában a Baidu, a TikTokot üzemeltető ByteDance és az Alibaba is ott tolong, akik az idei évre 100 ezer darab A800-as gyorsítót rendeltek a zöldektől.

Az Nvidia pedig a tervek szerint időben le is szállítja a hardvereket, amit több, az ügyre rálátó forrás is megerősített. A lap megkeresésére a gyártó csak annyival kommentálta a jelentést, hogy a végfogyasztókat kiszolgáló internetes cégek és a felhőszolgáltatók minden évben milliárdokat költenek a szervereikhez szükséges infrastruktúrára, gyakran hónapokkal előre leadva a rendelést.

A kínai szereplőknek mindenesetre kevesebbel kell beérniük, mint a nyugati konkurenciának, mivel az Egyesült Államok kormánya által kivetett gazdasági szankciók miatt az Nvidia itt nem árusíthatja a legnagyobb teljesítményű A100-as gyorsítóit, ezért kellett piacra dobni a némileg lebutított A800-as modellt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.