Hirdetés

Pénzzel ússza meg Meta, hogy Zuckerbergnek felelnie kelljen 87 millió ember megfigyeléséért



|

Megegyezéssel zárult a Cambridge Analytica botrány miatt indított csoportos per.

Hirdetés

A ma már Meta Platforms néven futó Facebook vállalat eddigi legnagyobb botránya a 2018-ban kirobbant Cambridge Analytica-ügy. Ennek főszereplője a Cambridge Analytca elemzőcég volt, amely a Facebook laza adatkezelési szabályait kihasználva 87 millió ember személyes adataihoz fért hozzá az érintettek beleegyezése nélkül, az így megszerzett információkat pedig egyebek mellett a Donald Trump melletti közösségi médiás kampányban használták fel.

A történtek miatt több eljárás is indult a Mark Zuckerberg vezette vállalat ellen, amelyek közül kiemelkedett a károsultak nevében benyújtott csoportos kereset. A cég első emberének és a távozófélben lévő operatív igazgatónak, Sheryl Sandbergnek szeptember 20-án kellett volna tanúskodnia az eljárásban, ám erre már nem fog sor kerülni, mivel a Meta inkább fizetett a peren kívüli megegyezésért.

Hirdetés

Az Instagramot, a WhatsAppot és az egykori Oculust is birtokló vállalatóriás meg nem nevezett összeget áldoz arra, hogy Zuckerbergéknek ne kelljen a bíróság előtt mesélniük a történtek részleteiről - számolt be róla a The Guardian. Az egyezséget 60 napon belül kell véglegesíteni. A Meta együttműködési hajlandóságát segíthette, hogy a cég vezetőségének egy másik eljárás keretében 4 éve már vallomást kellett tennie az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, amelynek hatására 100 milliárd dollárral csökkent az akkor még Facebook, Inc.-nek hívott mamut tőzsdei értéke.

A botrányt a The Observer hasábjain leleplező újságíró, Carol Cadwalladr úgy véli, hogy a Meta számára mindennél fontosabb a nyilvános kérdések elkerülése:

"A Facebook bebizonyította, hogy szinte bármilyen összeget hajlandó kifizetni azért, hogy a vezetőinek ne kelljen válaszolniuk ezekre a kérdésekre. [...] Egyszer majd kiderül az igazság - de nem ma van az a nap."

Maga Mark Zuckerberg ugyanakkor korántsem dőlhet hátra, hiszen májusban a washingtoni legfőbb ügyész személyesen ellene indított pert a Cambridge Analytica botrány miatt, amit nem lesz könnyű  némi pénzzel elintézni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.