Hirdetés

Kaméleont csinálhatsz bármiből a programozható festékkel



|

Vége annak, hogy egy póló, egy telefontok vagy egy autó olyan mintájú, amilyennek megveszed. Akár naponta átfesthetsz mindent - fénnyel.

Hirdetés

A kaméleon ugyebár egy menő állat, és nem csak azért, mert úgy néz ki, mint egy miniatűr őslény, hanem azért is, mert kiválóan tudja változtatni kültakarójának színét. Egyébként apró kitérő: a közhiedelemmel ellentétben nem azért teszi, hogy beleolvadjon a környezetébe, inkább a testhőmérsékletét szabályozza így, valamint kommunikációra használja. De vissza ahhoz, hogy miért is beszélünk erről az állatról a PC Worldön: nemsokára te is lehetsz kaméleon egy speciális, programozhatzó festékkel kezelt ruhában, de bármilyen tárgyat vagy felületet is ilyenre faraghatsz egy friss kutatás eredményének köszönhetően.

Hirdetés

Az MIT számítástechnikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó laborjában ugyanis kifejlesztettek egy Photo-Chromeleon nevű festéket, amely tulajdonképpen "programozható" színváltásra azáltal, hogy UV vagy látható fény különféle spektrumaival bombázzuk. A nemrég publikált tanulmány szerint a festékréteg különféle hullámhosszú fény hatására képes átlátszótól a különféle színekig változni a felületen.

A technológia persze nem új, csak az alkalmazása. Talán már mindenki látott olyan napszemüveget, amelynek erősebb napfényben besötétedik az üvege, ez az úgynevezett fotokromikus reakció lényege. A mostani festék viszont annyiban különbözik ettől, hogy ha felvisszük valamilyen felületre, és a megfelelő fény hatásának tesszük ki, a színek (vagy a különféle festett formák) hosszabb időre is megmaradnak egészen odáig, amíg újra nem programozzuk az egészet másféle fényekkel. Mindez egy korábbi, ColorMod nevű fejlesztésre épül, amelyben színváltásra képes 3D-nyomtatott objektumok készíthetők, de most már sokkal kezelhetőbb a módszer és ezáltal széleskörőbb az alkalmazása is.

Ahogy a videón is látszik, leegyszerűsítve arról van szó, hogy egy projektorral valamilyen színes képet vetítünk arra a felületre, amelyet előzetesen a Photo-Chromeleon festékkel kezeltek, és a képet színenként átveszi a speciális bevonat. Ezt egészen addig meg is tartja, amíg UV fény alá nem helyezzük, ezzel lehet "törölni" a korábban felvitt képeket és színeket.

A trükk egyébként annyi, hogy a speciális festék egy háromkomponensű megoldás (világoskék, magenta és sárga) egyetlen, háromrétegű felületen. Az "átfestés" során a különféle hullámhosszú fények e három komponens átlátszóságát szabályozzák, és ebből alakul ki minden egyes képpont aktuális színe.

A kutatók egyike szerint az új festék igazi divathullámot indíthat el, és megváltoztathatja többek között a ruhaipart, de ugyanígy a különféle dizájnos kiegészítők világát is a telefontokoktól az autókig. Mert ugyebár eddig szépen bemasíroztunk egy üzletbe és megvettük azt a pólót, amin a kedvenc mintánk található, de mostantól simán megtehetjük, hogy veszünk egy egyszínű, PhotoCameleon alapú pólót, amit akár minden egyes nap új és új külsővel ruházhatunk fel. Helló, fast fashion ruhák és hülyébbnél hülyébb feliratok. Persze az még jó kérdés, mikor kerül ki mindez a kísérleti laborokból és vándorol be a köztudatba, de egyszer csak megjelennek a fénnyel átfesthető dolgok a boltokban, tessék rá felkészülni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.