Hirdetés

Piaci körkép: olcsóbb lesz a tévé és az SSD, de filléres gamerlaptopról ne is álmodj



|

Az OLED előtt fényes jövő áll, ellenben az új generációs PC-k térhódítása lassan halad és úgy tűnik, a mobilokra is ráuntak az emberek.

Hirdetés

Évfordulóknál szokásosan óvatos az ember a nagyberuházásokkal, amivel a cégek is pontosan tisztában vannak - de ez persze nem jelenti azt, hogy megkönnyítik a dolgunkat. A karácsony előtti akciók és a vásárlási roham éppen elül, ám rögtön az év első hetében már érkezik is az első nagy kiállítás, a Las Vegasban megrendezett CES. Itt temérdek újdonságot mutatnak be: szokásosan ilyenkor lépnek szintet a tévék, sok-sok fehéráru (mosógép, hűtő, porszívó stb.), és emellett a PC-s szektor is képviselteti magát. Ez pedig ismét bonyolítja a képet: a rengeteg új termékbejelentés vajon merre tolja az árakat? Mekkora az előrelépés? A legfontosabb kérdés pedig továbbra is ez:

Várjak, vagy vegyek?

A helyzet 2023-ban sem egyszerű, mert hiába kaptuk meg a komolyabb platformfrissítéseket már ősszel, hiába sejthető, hogy sem a mobil-, sem pedig a tévéipar nem szállít forradalmi újdonságot, azért könnyű rossz ütemben választani, vagy éppen egy elavult, drága modellre letenni a voksunkat. Megnéztük, mire számíthatunk 2023 elején.

Hirdetés

Az OLED tovább menetel

Az már 2022-ben is elég egyértelmű volt, hogy az OLED térnyerése megállíthatatlan, és ez be is igazolódott. Az LG OLED evo generációja uralta a piacot, ám már nem egyedüliként, hiszen megjelent a Samsung QD-OLED-je is, ami igen jó paraméterekkel bír, és ami még fontosabb, ez szemmel is jól látható. A prémium felár azonban még nagyon magas, a rajt is kissé döcögős volt, ezért az igazi verseny majd csak 2023-ban fog kibontakozni. Forradalmat ezen a téren nem várunk, inkább evolúciós előrelépés lesz (nagyobb fényerő, jobb okosrendszerek, szebb hangzás), viszont az árak egészen biztosan tovább mérséklődnek, ha máshogy nem, hát úgy, hogy a 2022-es modellek kerülnek eggyel alacsonyabb árszintre.

Ez pedig magával hozza az LCD-k piacának zsugorodását, illetve néhány - amúgy nem rossz, de drága - LCD-technológiára épülő termék elértéktelenedését. Félreértés ne essék: az LCD-technológia még nagyon sokáig velünk lesz és több olyan helyzet is van, amikor ez a jobb döntés, ám remélhetőleg a ma még luxusként kínált LCD-s megoldások (local dimming, QLED stb.) a megfizethetőbb szinteken is megjelennek - hiszen a közép- és felsőkategória egyértelműen az OLED-é. Érdekes lesz látni 2023-ban azt is, hogy vajon azon felhasználók, akik ebben az évben váltanak tévét, elmozdulnak-e a nagyobb képátlók felé, vagy az 50-55" marad az általános.

A gamerlaptop szintet lép

Lehet akármilyen kreatív és leleményes egy PC-gyártó, ha nem érkezik új mobil CPU és GPU, akkor a tavalyi chipekből nem fog tudni jelentősen jobb, erősebb, gyorsabb gamerlaptopot gyúrni. Szerencsére 2023-ban nem ez a helyzet, ugyanis az Intel, az AMD és az Nvidia is új chipekkel indítják az évet. Mindhárom cégnél külön előny, hogy nem is kell olyan sokat tippelnünk az újdonságok képességeit illetően, hiszen mind a CPU-k, mind a GPU-k már megjelentek asztali PC-környezetben. A 13. generációs Intel Core i CPU-k többet fogyasztanak, de valóban erősebbek, az AMD Ryzen teljes mértékben DDR5 RAM-ra váltott és szintén jelentősen erősödött, az RTX 40-es GPU-kal pedig az Nvidia is elérhetőbbé tette a játszható sebességű ray tracing+4K élményt (persze az "elérhető" relatív, amikor az RTX 4080 is 500 ezer forint felett indul).

A PC-gyártók már a rajtvonalnál állnak, hogy bemutassák új gépeiket, ahol ezen CPU-k és többségében GeForce RTX 40-es GPU-k bizonyítják majd, hogy 2023-ban tényleg szintet lépnek a gamernotebookok.

Szintén a laptopokat érintő változás lesz az OLED térnyerése. Már 2022-ben is több olyan cég volt, akik az új paneltechnológiát előszeretettel alkalmazták, ám az OLED-es gépek aránya 2023-ban tovább nő. Szintén egyre népszerűbb a 16:10-es képarány és a cégek továbbra sem tudnak kiszállni a kávavékonyítási versenyből. Itt érdekes mozzanat még, hogy a sok-sok éve megszokott képátló-méretek változnak: a 14/15-ből 16, a 16-ból 18" lesz, méghozzá úgy, hogy a gépek méretei nem nőnek jelentősen. Az SSD-k terén is lesz egy sebességugrás PCIe 5.0-ra, amivel a 10 GB/s sem elérhetetlen már, viszont ez csak lassan szivárog majd be az asztali és mobil PC-k világába és akkor is csupán a felső szegmensbe. Ellenben ha az árak tovább csökkennek, egyszer csak azon kaphatod majd magad 2023-ban, hogy a 2 TB-os PCIe 4.0-s SSD is elérhető áron tetszeleg a szaküzletek polcain.

Minek új mobil?

A mobilpiacon történt az elmúlt években a legkevesebb forradalmi előrelépés. Persze erre sokan felhozzák ellenpéldaként a hajtogatható mobilokat, ám az utóbbi 1-2 évben ezen a téren sem volt komoly fejlődés - vagy ha volt, hát az életképtelennek bizonyult. Persze lesznek új mobilok, amik egy kicsit gyorsabbak, gyorsabban is tölthetők, de ezt leszámítva olyan újdonság, ami miatt figyelmeztetnünk kéne minden olvasónkat, hogy készüljön mobilváltásra, nincsen.

A kiemelt fő fejlesztési terület továbbra is a kamerarész, ahol egészen biztosan látunk majd érdekes megoldásokat, de hogy ennyi elég lesz-e ahhoz, hogy tömegek cseréljenek mobilt, az nem tűnik garantáltnak.

A háttérben időközben az EU komolyan ügyködik azon, hogy a Type-C általánosítása mellett a platformok is nyitottabbak legyenek (Apple App Store melletti alkalmazásáruházak engedélyezése iOS alatt), és a Right to Repair is érdekes irányba halad, de ha azt gondolod, hogy az Apple iPhone 15-ödnek, vagy a Samsung Galaxy S23/Fold 5-ödnek az akkuját majd otthon, csavarhúzó és garanciavesztés nélkül ki tudod cserélni, ki kell, hogy ábrándítsunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.