Hirdetés

Piszkos trükkel dörgöli az emberek orra alá az Edge böngészőt a Microsoft



|

Nem igazán örvendeznek az IT-sek a Microsoft legújabb, megkérdőjelezhető húzásán.

Hirdetés

A Microsoft még 2020 januárjában helyezte át a Chromium-motorra az Edge böngészőt, a közönség pedig meghálálta a döntést, a Statcounter áprilisi adatai alapján ugyanis 4,96%-os részesedéssel stabilan a redmondiaké a piac harmadik legnépszerűbb szoftvere a Chrome és a Safari mögött.

A vállalat azonban sajnos nemcsak az olyan új képességekkel igyekszik felhasználókat toborozni, mint a rossz minőségű videók feljavítása vagy a mesterséges intelligenciára épülő DALL-E 2 képgenerátor integrálása, hanem egy piszkos trükkel is, amivel sikerült is kiakasztania az IT-s közösséget.

Hirdetés

A Microsoft a napokban a Microsoft 365 admin központján keresztül, egy üzenetben tudatta a szakemberekkel, hogy az Outlook levelezőkliens mostantól akkor is az Edge-ben nyitja meg a linkeket, ha a Windowsban más böngészőt állítunk be alapértelmezettként. Az URL ilyenkor új lapként nyílik meg az Edge-ben, míg az e-mail a böngésző oldalsávjába kerül, így a felhasználók egymás mellett látják az üzenet és a link tartalmát.

A változtatás fokozatosan élesedik, amiről 30 nappal előre értesítik az IT-adminisztrátorokat. Ezzel viszont nincs vége, a cég ugyanis belengette, hogy később a Teamsbe is "egy hasonló élmény" érkezik.  A lépés komoly felháborodást szült, a Redditen található r/sysadmin szakmai fórumon már közel 500 kommentnél jár az erről beszámoló poszt, a hozzászólók többsége pedig nem díjazza, hogy a Microsoft ezzel a módszerrel játssza ki az alapértelmezett böngészőre vonatkozó választást.

Az ügyről beszámoló Neowin ugyanakkor rámutatott, hogy a vállalat már februárban bejelentette ezt a változtatást a Microsoft 365 blogján. A cég vezető kommunikációs igazgatója, Katy Asher a The Verge-nek nyilatkozva elmondta, hogy szerintük a megoldás fokozza a felhasználók kényelmét, aki pedig nem szimpatizál vele, az bármikor letilthatja az Outlook beállításaiban (Fájl > Opciók > Speciális > Linkek kezelése).

Az IT-sek számára viszont ez nem nyújt vigaszt, a beállítást ugyanis csak a nagyvállalati Microsoft 365 Enterprise előfizetéssel lehet központilag elvégezni, míg a Microsoft 365 Business-fiókok esetében számítógépenként kell letiltani a kéretlenül nyomuló Edge-böngészőt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.