Hirdetés

Plazmahurrikán és elektroneső volt az Északi-sark felett



|

Tudósok egy olyan bizarr jelenséget dokumentáltak, amit leginkább űrhurrikánként lehet leírni.

Hirdetés

Érdekes dologra lettek figyelmesek a szakértők, amikor korábbi műholdadatokat vizsgáltak át, ugyanis kiderült, hogy még 2014-ben egy nagyon furcsa természeti jelenség zajlott le az Északi-sark felett 125 mérfölddel, egészen pontosan az ionoszférában.

A nemes egyszerűséggel űrhurrikánnak nevezett, egyébként egészen ijesztőnek tűnő jelenség során gyakorlatilag plazmavihar volt a Föld közelében, és esőként zuhogtak az elektronok.

Hirdetés

Egy hurrikánhoz hasonlóan az űrhurrikán is egy irányba forgott, és a szélén lévő plazma mozgott a leggyorsabban, miközben a szemében, vagyis a közepén nyugodt volt a helyzet. Ahogy a Földön tapasztalható, gyakran komoly pusztítást okozó természeti jelenség, úgy az űrhurrikán mellé is eső társult, csak éppen víz helyett elektronok potyogtak.

Az űrbéli vihar egyébként megzavarta a műholdakat, és ideálisabb körülmények között akár a Földről is megfigyelhették volna azt a tudósok, akik szerint a sarki fényhez hasonló látvány tárult volna eléjük.

A 2014-es eset azért történhetett meg, mert ideálisak voltak a körülmények hozzá akkortájt, viszont egy ilyen űrhurrikán szerencsére nem jelent komoly fenyegetést az emberiség számára. Ha sűrűn lakott terület felett történne hasonló, akkor valószínűleg csak a műholdak és a rádiók jelei lennének blokkolva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.