Hirdetés

PocketBook Era teszt - egy e-book olvasó, ami beszélni is tud



|

Az Amazon melletti egyik legnépszerűbb e-book gyártó új modellje nem csupán kijelzőben erős, hangoskönyvként is bevethető.

Hirdetés

Érdekes jószág az e-könyvolvasó: sokan azt várták, hogy a tabletek megölik, vagy egyszerűen az emberek nem kapnak rá, mondván a hagyományos könyv varázsát nem fogja feladni az, aki szeret olvasni. Aztán tessék, eltelt közel 15 év és a e-book readerek, vagyis olvasók továbbra is velünk vannak, sőt, aktívan folyik a fejlesztés és érkeznek az újabb modellek. A kategória egyértelmű uralkodója az Amazon, amely a Kindle szériával sok-sok éve toronymagasan vezeti az eladási listákat.

Miközben azonban az Amazon a Scribe-bal a nagyobb képátló és az írásfelismerés felé vette az irányt, a másik nagynak tekinthető gyártó, a PocketBook egy újabb, kicsi modellel jelentkezett. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy a PocketBooknak már van nagy képátlójú modellje, méghozzá kettő is InkPad Lite és InkPad X néven. Most azonban a terep a PocketBook Era modellé, amely kicsi, könnyű és néhány komolyabb extrával próbál a Kindle Paperwhite fölé nőni.

Hirdetés

Olvasásra született

A PocketBook Era egy kifejezetten kicsi, vékony és könnyű e-könyv olvasó: mindössze 7,8 mm vastag és 228 g - akár egy közepes méretű mobiltelefon. Persze a képátlója sokkal nagyobb, 7 colos és az E Ink Carta 1200-as panelt alkalmazza. Ez 300 dpi felbontást ad 1264×1680 pixelszám mellett. Természetesen szürkeárnyalatos kijelzőről van szó, ám a világítás nem maradt el: a SMARTlight elülső világítás (ugyebár az e-könyv olvasóknál nem háttérvilágítás van, ami fárasztja, rontja a szemet) több lépésben szabályozható, de választhatod az automatikus fényerőszabályzást is. Ehhez tartozik a színhőmérséklet állításának lehetősége, így kellemes, meleg fehéret is választhatsz, ami jobban kíméli a szemet.

Ezt is lehet automatikusra venni, ám tapasztalatunk szerint mind a fényerő, mind a színhőmérséklet automatikus szabályzása szoftverfrissítésre szorul, mert sötétben szinte teljesen lekapcsolta a világítást, manuálisan kellett korrigálni. A PocketBook Era IPX8-as besorolású, vagyis por- és vízálló, ami ma már elvárható a magasabban árazott e-könyv olvasók világában. A gyártó ezt még megfejelte egy speciális matt réteggel, amitől a kijelző szinte egyáltalán nem csillan be még direkt napfény mellett sem, sőt, a karcokat is jól viseli, cserébe viszont kissé tompa, fátyolos a kép.

Az Era a PocketBookok szokásos menüjét kapta, ami kissé eltér a Kindle-ön megszokottól, de praktikus és nem nagyon lehet eltévedni benne. A lapozás, menü, ki/bekapcsolás mind az oldalsó gombokkal érhető el, de a kijelző is érintésérzékeny, így itt is kiadhatod a fontosabb parancsokat. Szándékosan nem írtam, hogy "jobb oldali gombok", ugyanis bal kézbe is foghatod az Era-t, sőt, a készülék fel is ismeri, ha elforgatod és automatikusan ehhez igazítja a kijelző tartalmát. Ez mindössze oldalra fekve zavaró, de szerencsére ki is lehet kapcsolni. Az Era modellt kétmagos, 1 GHz-es SoC hajtja 1 GB RAM-mal és 16 GB tárhellyel, amire azt mondhatnánk, hogy irreleváns adat,

hiszen mikor volt az téma, hogy egy könyv gyors, avagy lassú?

Azonban az e-könyveknél igenis számít a lapozás sebessége, a menü előhívásának tempója, a navigálás, márpedig ez a PocketBook Era esetében feltűnően lassú. Többször előfordult, hogy kétszer nyomtam meg a menü gombot, mert azt hittem, elsőre nem regisztrálta a gombnyomást az eszköz. A lapozás sem kimondottan gyors, és ez sokak számára zavaró lehet. A töltést Type-C porton tudod megejteni, amelyet a készülék oldalán helyeztek el, míg a hangszóró alulra került. Szintén a Type-C portot kell bevetned, ha kábeles hangkimenetet szeretnél, ehhez találsz a dobozban egy Type-C - jack átalakítót.

Szóljon hangosan a könyved!

A PocketBook Era azonban több, mint egy szimpla e-könyv olvasó. A fémkeretes készülék ugyanis hangszórót is kapott, sőt, a Wi-Fi mellett BT-modul is került bele, így még a fülhallgatódat, hangszóródat is rápárosíthatod és hangoskönyveket is meghallgathatsz vele. Erre külön menüpont szolgál, és természetesen a magyar hangoskönyvekkel sem akad gondja. A menü amúgy szintén magyar, ám a szövegeknél elérhető szótárnál nem támogatja a magyar nyelvet. Szövegfelolvasásra is kérheted kütyüdet, ahol alapértelmezetten egy angol hangszintetizátor érhető el, ám újabb nyelveket is letölthetsz a menüből. Itt két magyar lehetőség is adott: Kinga és Attila.

A teszt során meglepően szépen olvastak fel a kiszemelt könyvből mindketten, a szintetizálás kisebb döccenőket leszámítva folyamatos volt. A hanglejtésre is igyekeztek figyelni, helyesen olvasták a dátumokat és néhány angol tulajdonnevet is, de ha azt tervezed, hogy a könyveket majd így fogod élvezni, tegyél le róla, a monoton felolvasás semmiképp sem helyettesítheti a hangoskönyveket - még szerencse, hogy ezeket is támogatja az Era.

A jegyzetelés is megoldott, de ne úgy tekints rá, mint egy naplóra, vagy hatékony jegyzetelő eszközre - inkább könyvekben, írásokban tudsz kijelölni szövegrészeket, egyes elemekhez megjegyzést fűzni az ujjbegyeddel - ezeket az Era szépen el is menti és listázza.

Érdemes megvenni?

A PocketBook Era sok mindent kínál, többnyire jó minőségben. A kijelző felbontása jó, az előtérvilágítás kellően erős tud lenni és a SMARTlight is hasznos, bár az automatikus szabályzás még nem tökéletes. A Wi-Fi hálózatra csatlakozva sok kényelmi funkciót elérsz, így könyváruházat, PC-ről küldést (Send-to-PB) és Dropbox integrációt. Van jegyzetkezelés, hangoskönyveket is hallgathatsz, ehhez kapóra jöhet a BT-modul és néhány alkalmazást is futtathatsz, amelyek között van böngésző, szótár, RSS-olvasó, naptár, számológép, valamint néhány szimpla játék (például sakk).

Az Era előnye még az IPX8-besorolás, a javított karcállóság (bár ezt nem teszteltük és valljuk, hogy egy tok mindenképpen indokolt bármelyik e-könyv olvasóra), a jó üzemidő és a fent már felsorolt sok-sok funkció. A másik serpenyőben ott a fátyolosabb kép (e-könyv olvasóhoz szokott szem könnyebben észreveszi), a magas ár és a lassúság - ennyi funkcióhoz nagy szükség lenne a fürgébb működésre.

Ha nem szeretnél Amazon Kindle-vonalon indulni, a PocketBook mindenképpen jó alternatíva, az Era pedig ideális méretben kínál nagyon sok mindent - csak ne legyél türelmetlen.

PocketBook Era

Ár: 83 900 Ft
Ha nem szeretnél Amazon Kindle-vonalon indulni, a PocketBook mindenképpen jó alternatíva, az Era pedig ideális méretben kínál nagyon sok mindent – csak ne legyél türelmetlen.
PRO
  • nem tükröződik
  • hangoskönyv-kezelés
  • 23 fájlformátum támogatása
  • Wi-Fi, BT és hangszóró
  • IPX8
  • sok funkció magyar nyelven is!
Kontra
  • lassú
  • kissé fátyolos kép
  • magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8038
    [topic] => 1
    [group] => 35
    [gameinfo_name] => PocketBook Era
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 389
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-09-30 11:36:13
    [gameinfo_webpage] => https://pocketbook.hu/hu-hu/catalog/ultimate-hu/pocketbook-era-hu
    [gameinfo_tags] => pocketbook, era, e-book, e-könyv, olvasó, teszt
    [gameinfo_url] => pocketbook-era
    [gameinfo_pro] => nem tükröződik
hangoskönyv-kezelés
23 fájlformátum támogatása
Wi-Fi, BT és hangszóró
IPX8
sok funkció magyar nyelven is!
    [gameinfo_kontra] => lassú
kissé fátyolos kép
magas ár
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 83 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ha nem szeretnél Amazon Kindle-vonalon indulni, a PocketBook mindenképpen jó alternatíva, az Era pedig ideális méretben kínál nagyon sok mindent – csak ne legyél türelmetlen.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 389
            [manufacturer_name] => PocketBook
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://pocketbook.hu/hu-hu
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/pocketbook-era-8038.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nem tükröződik
            [1] => hangoskönyv-kezelés
            [2] => 23 fájlformátum támogatása
            [3] => Wi-Fi, BT és hangszóró
            [4] => IPX8
            [5] => sok funkció magyar nyelven is!
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => lassú
            [1] => kissé fátyolos kép
            [2] => magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    7

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.