Hirdetés

Pornót kerestek, politikát találtak a világ legnagyobb felnőtt weboldalán



|

A hoppon maradt pornórajongóknál valószínűleg kiverte a biztosítékot a Pornhub akciója.

Hirdetés

Rendesen meglepődhettek azok az Utah államban élő internetezők, akik a hétvégén a Pornhub tartalmaival szerették volna múlatni az időt. A felnőtt oldal nyitólapján ugyan még láthattak egy pornóst, Cherie DeVille személyében, az előadó azonban a szokásos jelenetek helyett valami egészen mással várta a Pornhub látogatóit.

Előzményként annyit kell tudni, hogy Utah államban nemrég életbe lépett egy új törvény, amely kötelezi a pornóoldalakat, hogy ellenőrizzék a felhasználóik életkorát. Ez pedig többet jelent, mint a megszokott "Elmúltál-e már 18 éves?" kérdés, amely elsőként ugrik fel, ha hasonló oldalra navigál valaki és ahol valószínűleg minden 16 éves úgy kattintja be az igent, mintha nem lenne holnap.

Hirdetés

Utah állam új törvényének értelmében ugyanis valamilyen személyazonosító okmánnyal lehet igazolni, ha az ember már belépett a legális pornófogyasztók népes táborába. A Pornhubnak azonban akadnak fenntartásai a törvénnyel kapcsolatban. Ezekről az aggályokról tájékoztatja az oldal utahi látogatóit Cherie DeVille.

Ahogy bizonyára tudjátok, Utah állam választott képviselői megkövetelik, hogy leellenőrizzük az életkorotokat, mielőtt hozzáférhetnétek a weboldalhoz. Míg természetesen a biztonság és a törvényeknek való megfelelés szerintünk is kulcsfontosságú, úgy gondoljuk, nem túl hatékony megoldás, ha minden egyes alkalommal elkérünk egy személyazonosító igazolványt, sőt  úgy gondoljuk, hogy ezzel inkább a gyerekeket és a személyes adatokat sodorjuk veszélybe

- mondja a pornóelőadó a Pornhub nyitó oldalán.

Ráadásul, az életkor ellenőrzésének megkövetelése - a megfelelő hatósági háttér nélkül - arra ad lehetőséget, hogy valaki eldönthesse, meg akar-e felelni a törvénynek vagy sem. Ahogy más államokban láttuk, ez csak azoknak a weboldalaknak a forgalmát növeli, amelyeknél jóval kevesebb biztonsági intézkedést tesznek meg. Csupán kevés oldalnál akadnak olyan robusztus biztonsági megoldások, mint nálunk. A gyerekek és a felhasználók magánszférája érdekében minden hasonló törvényhozási gyakorlatot minden egyes, felnőtt tartalmakat kínáló oldal esetén be kell tartatni.

Számunkra a felhasználóink biztonsága az egyik legfontosabb szempont. Hisszük, hogy a gyerekek és felnőttek védelmét szolgáló legjobb és leghatékonyabb megoldás, ha a felhasználókat a készülékük alapján azonosítjuk és így nyújtunk hozzáférést a korhatáros tartalmakhoz és weboldalakhoz. Amíg ezzel kapcsolatban meg nem találjuk a valódi megoldást, meghoztuk azt a nehéz döntést, hogy teljes mértékben elérhetetlenné tesszük a weboldalunk tartalmait Utah államban.

Kérünk, hogy lépj kapcsolatba a képviselőddel, mielőtt túl késő lenne és követeld az eszközalapú azonosítást, amely biztonságosabbá teszi az internetet, miközben a személyes adataidat is tiszteltben tartja

- zárul Cherie DeVille szolgálati közleménye.

Utah állam kormányzója, Spencer Cox még márciusban írta alá a SB 287: Online Pornography Viewing Age Requirements nevű törvényjavaslatot, amely a mai napon lép életbe.

A Pornhub már januárban bevezette az azonosítást a Louisiana államban élő felhasználóknál, miután ott is életbe lépett egy törvény, amely a pornóoldalakat teszi felelőssé a kiskorúak számára károsnak minősített tartalmakért. Több amerikai államban jelenleg számos hasonló törvényjavaslat várja, hogy szavazzanak róla.

Utah egyébként már 2016-ban közegészségügyi vészhelyzetnek minősítette a pornófogyasztást. Az amerikai Computerworld pedig már 2009-ben arról számolt be, hogy Utah számít az online pornófogyasztás amerikai központjának, innen jelentkeznek ugyanis be a legtöbben a különféle pornóoldalakra. Cox kormányzó két éve aláírt egy törvényt, amely kötelezi a különféle elektronikus készülékek gyártóit, hogy minden, az államban értékesített okostelefonra és táblagépre előre telepítsenek valamilyen, a felnőtt tartalmak szűrését lehetővé tévő szoftvert.

Több szakértő is egyetért abban, hogy az életkor ellenőrzése nem védi megfelelően a gyerekeket az interneten, ehelyett olyan oldalakra irányítja a kiskorú felhasználókat, ahol potenciálisan olyan veszélyeknek vannak kitéve, mint a személyes adatok eltulajdonítása vagy épp zsarolás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.