Hirdetés

Prózai okból hiányzott a másolás/beillesztés funkció az első iPhone-ról



|

A készülék születésnapjához közeledve több kulisszatitok is előkerült az eredeti iPhone fejlesztéséről.

Hirdetés

Július 29-én lesz 15 éve, hogy az Apple piacra dobta az iPhone-t, s ezzel valóságos forradalmat indított el az addig főként az üzleti ügyfeleket kiszolgáló okostelefonos piacon, nagyban ösztönözve az első androidos modell, a HTC Dream megszületését is.

Az eredeti iPhone születésnapjáig tehát már csak hetek vannak hátra, ennek alkalmából pedig az egyik fejlesztőmérnök, az Apple-hez 2001-ben csatlakozott Ken Kocienda mesélt a Twitteren az ikonikus mobil megalkotásáról.  

Hirdetés

A korábban a Safari webböngésző kifejlesztésében is részt vevő Kocienda többek között arra is kitért, hogy miért hiányzott az akkor még iPhone OS-nek hívott operációs rendszer első verziójából az alapvetőnek tűnő másolás/beillesztés lehetősége. Ennek oka nem a kezdetleges hardver, és még csak nem is a szoftver volt: a csapatnak egyszerűen nem jutott rá ideje, mert túl sok munkát adtak nekik az érintőképernyős billentyűzettel, az automatikus javítással és a szövegeket kezelő rendszerrel kapcsolatos teendők.

Később azonban már a másolás és beillesztés is belefért a naptárba, ami végül a 2009-es iPhone 3GS-el megjelenő iPhone OS 3.0 egyik nagy dobása lett. Ami azt illeti, az Apple olyan büszke volt a dologra, hogy egy külön reklámot is szentelt a két éven át halogatott funkciónak. Kocienda maga állt elő a szövegek kijelölésekor máig használt nagyítóval, amely pontosan megmutatja a kurzor helyét, ám a sikerhez egy komoly problémát is meg kellett oldania a csapatnak.

A képernyő természetes villódzása miatt ugyanis az ujj felemelését követően mindig arrébb mozdult a kurzor is, ezért kifejlesztettek egy ún. "érintési előzménynaplót", amely automatikusan felismerte a kurzor pozícióját az utolsó regisztrált érintés utáni ezredmásodpercekben, így tartva ott azt, ahol a felhasználó valóban akarta. A másoláshoz ugyan nincs köze, de nem kevésbé érdekes, hogy az első iPhone stilizált betűtípusai eredetileg a WebKit-en alapultak, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a készülék valójában egy apró weboldalt mutatott az egyedi betűvel írt szövegek megjelenítésekor. Amikor pedig a szövegmezők nem szerkesztési módban voltak, a szűkös erőforrásokkal való spórolás érdekében csak a tartalmuk statikus képét láthattuk.

Akit mélyebben is érdekelnek a részletek, érdemes futni egy kört Kocienda bejegyzései között, az igazi aranybánya azonban a mérnök 2018-as könyve, amely a sokak által az Apple aranykorának tekintett Steve Jobs-éra színfalai mögé kalauzolja az olvasókat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.