Hirdetés

Rácáfolt az elemzői jóslatokra az Intel negyedéves teljesítménye



|

Nem ez volt a kékek legsikeresebb negyedéve, de a szakértőket még így is sikerült meglepni.

Hirdetés

Mozgalmas időket él az Intel a vezérigazgatói posztot tavaly átvevő Pat Gelsinger irányítása alatt, hiszen a vállalat csak néhány hónapja mutatta be a 12. generációs hibrid processzorokat, úton vannak az első Arc-videokártyák, a tervek szerint pedig a kékek építhetik meg a világ legnagyobb chipgyárát is Ohióban.

A Microsoft után most az Intel is közzétette legutóbbi pénzügyi negyedéve, a december 26-án lezárult Q4 eredményeit, melyeknek sikerült túlszárnyalniuk az elemzői várakozásokat.

Hirdetés

A legfontosabb, hogy a fogyasztói üzletágat lefedő Client Computer Group bevételei ugyan 7%-al elmaradtak a harmadik negyedéves eredménytől, de a 10,1 milliárd dolláros összeg még így is félmilliárddal több volt, mint amire a szakértők számítottak. A kékek CEO-ja szerint a csökkenés az éves forgalom egyenlőtlen eloszlásának és az ellátási gondoknak tudható be.

Az adatközpontokra koncentráló Data Center Group bevételei viszont 20%-kal nőttek, ami 7,3 milliárd dolláros eredményt jelentett. Az elemzők itt szintén pesszimistábbak voltak, és előzetesen 6,7 milliárd dollárra saccolták a divízió Q4-es bevételét. Hasonlóan jól alakult az önvezető autókba szánt technológiákért felelős Mobileye teljesítménye is, ez 7%-os éves növekedéssel 356 millió dolláros bevételt generált, így a vezetőség bizakodva várhatja az izraeli leányvállalat részvényeinek későbbre tervezett tőzsdei bevezetését.

Ami a jövőt illeti, Gelsinger elárulta, hogy jó úton jár az új generációs szerverchipek, a Sapphire Rapids-széria előkészítése, így már ebben a negyedévben elkezdődhetnek a szállítások, míg a második negyedévre már felfuthat a gyártás is.

Az új CEO irányítása alatt az Intel nagy volumenű fejlesztésekbe kezdett, hogy a jövőben már más vállalatok által tervezett chipek gyártását is vállalni tudja. A terv részét képezi az akár 100 milliárd dollárt is meghaladó ohiói gigaberuházás, ami összhangban van az Egyesült Államok kormányának azon törekvésével, hogy megerősítsék a hazai chipipart. A nemzetbiztonsági szempontból is kiemelten kezelt chipgyártást ugyanis az elmúlt évtizedek során lényegében teljesen kiszervezték az olcsó munkaerővel csábító Kínába, így az amerikai cégek erősen függenek az ottani beszállítóiktól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.