Hirdetés

Rád szól a YouTube, ha a mesterséges intelligencia szerint sértő a kommented



|

Ha a YouTube mesterséges intelligenciája sértőnek véli a hozzászólást, akkor arra figyelmezteti a felhasználót, inkább gondolja át, hogy mit akar leírni. Egyre nagyobb gond a gyűlöletbeszéd.

Hirdetés

A nagy közösségi platformok sorra vezetik be az újabb és újabb eszközöket, amelyek megpróbálják háttérbe szorítani az álhíreket, tévinformációkat, a szélsőséges és offenzív tartalmakat, a sértő vagy diszkrimináló szavakat. Míg egyesek már-már cenzúrával vádolják a tech óriásokat, azok magabiztosan hozzák az újabb fejlesztéseket. A YouTube-on is nagy változások jönnek

A YouTube a jövőben figyelmeztetéseket jelenít majd meg a felhasználóknak, amennyiben a platform mesterséges intelligenciája úgy gondolja, hogy a közzétevés előtt álló hozzászólás sértő bárki számára. Ilyenkor a YouTube arra kéri a kommentelőt, gondolja át, hogy mit akar leírni, és nézze meg a cég közösségi irányelveit, majd maradjon tisztelettudó. Csak ezután lehet szerkeszteni vagy közzétenni majd a hozzászólást. 

Hirdetés

A YouTube a tiszteletteljes beszélgetések reményében csinálja ezt, de akkor is törölhetik a hozzászólásokat bármikor, ha a rendszer nem jelez előre az irányelvek megsértésével kapcsolatban.

Mi számít sértőnek? A platform a más felhasználók által újra és újra sértőnek jelentett tartalmakból tanulja ezt meg. Minderre pedig szükség is lesz, hiszen az elmúlt években tévinformációk, álhírek, összeesküvés-elméletek, diszkriminációs és zaklató jellegű tartalmak is bőven terjedtek a platformon, ráadásul a gyerekeket is sokan próbálták kihasználni. 

A YouTube havi szinten aktív 2 milliárd felhasználója percenként több mint 500 órányi új videót tölt fel, vagyis a vállalatnak nincs más választása, mint gépi tanulással szűrni, és igyekezni fenntartani a rendet. A YouTube szerint 2019 eleje óta a gyűlöletbeszéd a 46-szorosára nőtt a platformon (46-szor annyi ilyen hozzászólást törölnek napi szinten, mint akkor), csatornákból is egyre többet kell betiltani (július és szeptember között 1,8 milliót). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.