Hirdetés

Radeonos vagy? Megérkezett az ajándékod!



|

Az AMD Radeon videokártyáknak még van mit ledolgozniuk a GeForce-szal szembeni hátrányukból, de most egy lépéssel közelebb kerülhetnek a piacvezetőhöz.

Hirdetés

Sajnos bármennyire is szomorú, de egy dolog, hogy milyen hardvert kapsz és egy egészen más dolog, hogy milyen lesz a felhasználói élményed. Mert lehet maga a grafikus chip szupererős, lehet a fedélzeti memória határtalan vagy éppen a hűtés csendes, ha a driver, vagy a játékoptimalizáltság rossz, te sem fogod élvezni a BSOD-kal tarkított játékmenetet.

Az AMD Radeonoknál sokáig a Catalyst videokártya driver hivatott garantálni a zavartalan játékélményt, de a szimpla driver szerepénél ma már sokkal többre képes a manapság Radeon Software-ként emlegetett szoftvercsomag. Ebből jelent ma meg a legújabb verzió, ami az ígéretek szerint komolyan megtolja majd a Radeonok szekerét.

Hirdetés

Több, mint driver

Az AMD Radeon RX 5700 XT kártyával sok érdekes és hangzatos extrát hozott a 2019 közepén megjelent Radeon Software, beleértve az Anti-Lag, az Image Sharpening és a FidelityFX CAS technológiákat. Ezek közül nem mindegyik volt kiforrott, de mindenképpen meghatározó szerepük volt, ráadásul néhányra csak jóval később tudott érdemben reagálni az Nvidia (pl. CAS).

Fél évre rá érkezett a következő nagy váltás, amely teljesen új, játékcentrikus kezelőfelületet hozott, valamint olyan extrákat, mint a profi overlay kiíratás, a Radeon Boost, a profilkezelés és az Integer Display Scaling, ami különösen retro játékoknál nagy ajándék.

2020-ban a FidelityFX effektek fejlődtek és gyarapodtak, majd idén márciusban kapott utoljára ráncfelvarrást a Radeon Software, ahol megjelent például a Stresszteszt és ismét kaptunk Frame Rate Target Controlt.

A következő nagy váltásra csupán április 20-áig kellett várni, ez a most megjelent Adrenalin 24.4.1-es verzió, ami nem csupán egy kisebb polírozás.

2021-es AMD Radeon újdonságok

Az AMD Link 4.0 for Windows egy szimpla, 10 MB-os app, és arra képes, hogy egy másik eszközt, vagy PC-t köt a PC-hez egyetlen egyedi kód segítségével, így a vendég gép innentől a gazda erőforrásait használva játszhat azokkal a játékokkal, amelyek erre telepítve vannak. Igen, ez az a funkció, amit manapság sok cég igyekszik így vagy úgy megoldani - hogy bármely eszközön játszhassunk úgy, mintha egy új generációs konzol, vagy bika gamer PC előtt ülnénk. Például szimpla ultrabookodon, mobilodon vagy akár okos TV-den is játszhatsz a legújabb AAA-játékokkal, mintha csak az asztali géped előtt ülnél. Olyasmi ez, mint a távoli asztal elérés, csak éppen játékok számára. Licencprobléma így kizárva, titkosítást is kapsz, de azért a kiváló netkapcsolatra nagy szükséged lesz. Ám ha ez megvan, akár 144 Hz-es frissítést is élvezhetsz, ami igazán jól hangzik - de sajnos tesztelnünk még nem sikerült. Pedig izgalmas újdonságról van szó - talán a legfontosabbról - ugyanis a TV- és mobilcsatlakoztatás nagyon keresett funkció manapság. Ez azonban még nem minden, egyéb területeken is hoz újdonságot az új Adrenalin.

Megújult HomeScreen: A driver kezdőlapja nem a beállításokról, nyers adatokról szól: inkább egy főpanel a telepített játékaidhoz és az azokkal kapcsolatos minden egyéb információknak.

Többféle telepítési lehetőség: Mostantól nem feltétlenül kell mindent telepítened, ugyanis megjelent a minimál telepítő, ahol tényleg csak a legfontosabb driverfájlok kerülnek telepítésre. Egyelőre azonban külön letöltőlink ehhez nem lesz, ekkor is a teljes pakkot be kell előbb szerezned.

Színkorrekció: Egy speciális színbeállításról van szó, ahol a driveren belül tudod csúszkákkal megadni, hogy a látási gondokhoz igazodó képet kapj játékok alatt is.

Record and Stream: A videórögzítés és streamelés is új szintre lépett, és főként sokkal egyszerűbb lett, emellett a többmonitoros támogatás is megjelent.

AV1 hardveres DRM: A világ első dedikált hardveres AV1-dekódolója mellett a Radeonoknál már a másolásvédelem is megoldott, ami a közeljövőben nagyon fontos tényező lehet, ahogy a H.265-ről fokozatosan átállnak a cégek az AV1 kodek használatára.

Monitorozó: Minden apró részletre kiterjedő CPU- és GPU-monitorozó modult is kapsz az új drivercsomagban, ahol jól látható grafikonokat kapsz és ezeken követheted az összes, számodra fontos értéket, sőt, mentheted is a méréseket.

Hol van a FidelityFX Super Resolution?

Borzalmasan sikerült az Nvidia első nekifutása a játékok alatti mesterséges intelligencia-alapú képjavításnak, azonban a DLSS szép lassan beérett és a 2.0-s, jelenlegi változattal már egészen jó, sőt, sok esetben határozottan javasolható. A technológia segítségével a felskálázott kép is lehet olyan szép, mint a natív felbontáson számított, miközben a sebesség 20-40%-ot is javulhat. Az AMD már rég bejelentette konkurens megoldását, ám mostanáig semmit sem kaptunk.

Nem is csoda, hogy a legtöbben ezt várták a mostani bejelentéssel, nem pedig az AMD Linket, ám sajnos rossz hírünk van, mert ugyan a 2021-es megjelenést garantálták, de ez nem most lesz. Viszont azt az ígéretet kaptuk, hogy megjelenésekor azonnal rengeteg játékot támogatni fog és legalább olyan jó lesz, mint konkurense, ha ugyan nem jobb - hisszük, ha látjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.