Hirdetés

Razer kígyó és Trust táska a zöldebb jövőért - mit is jelent ez?



|

A Razer és a Trust is sokat tesznek azért, hogy földünk élhetőbb, felfogásunk pedig zöldebb legyen. De pontosan kicsoda Sneki Snek, és mi az a Clevergreen kezdeményezés? Elmagyarázzuk.

Hirdetés

Egyre többen látják be, hogy egy jobb jövőért tenni kell - és nem csupán egyénileg, hanem magasabb szinteken is. Ennek egyik hozadéka az, hogy Magyarországon is beszüntették számos egyszer használatos műanyagtermék forgalomba hozatalát július 1-től, amely rendelkezés célja, hogy a tengerek drasztikus műanyagszennyezését csökkentsék.

Az országok kormányai és a gazdasági egyesülések mellett rengeteget tehetnek az ügy előremozdításáért a technológiai vállalatok is, és szerencsére egyre többen fognak össze, vágnak bele egy zöld programba mindannyiunk érdekében.

Hirdetés

Kígyóznak a fák

A Razer legfőképpen a minőségi perifériáiról ismert, de már jó ideje nem sajnálja az erőforrásokat a környezettudatosságra sem. Egyik legnagyobb sikere a Sneki Snek plüssfigura, amely kabala jótékony célt szolgál: minden egyes eladott példány tíz fa elültetését támogatja a Conservation Internationallel való együttműködés keretében, ezzel pedig számos védett faj élőhelye menekül meg.

A mozgalom hatalmas siker lett, aminek hála a Razer mert még nagyobbat álmodni: a kezdeti százezer fáról immáron egymillió fára növelte a célkitűzést, ami nem elérhetetlen, hiszen a statisztikák szerint már több mint háromszázezer fánál tartanak. A támogatásra mérföldkövenként új Sneki Snek termékekkel buzdítanak, természetesen a tárgyak 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek.

Ugyancsak megsüvegelendő teljesítmény, hogy a Razer több tízmillió dollárt különített el a zöld startupokra. Az egyik kezdeményezés, amit támogatott, az a The Nurturing Co. nevű cég, amely elsősorban a BAMBOOLOO nevű márkájáról ismeretes, ez ugyanis a világ első műanyagmentes, bambuszból készült toalettpapírja.

Szintén segít a ClearBot névre keresztelt feltörekvő startupnak újratervezni a tengeri műanyagokat összegyűjtő, mesterséges intelligenciát használó robotot. A ClearBot okoseszközei képesek azonosítani a különböző típusú hulladékokat, információkat gyűjtenek azokról, majd összegyűjtik, hogy aztán a megfelelő módon ártalmatlaníthassák.

Robotokkal a tengerekért

A Razer mérnökeinek bevonásával új prototípus készült, ami egy jól skálázható, teljesen automatizált, tömeggyártásban előállított termék. Az új, napenergiával hajtott ClearBot a legmodernebb MI-vel és gépi tanulási képességekkel felvértezve akár hullámzó vízben, két méteren belül is képes felismerni a műanyaghulladékokat, és egyetlen forduló alatt akár 250 kilogramm hulladékot is össze tud gyűjteni.

"A Razerrel közösen alig várjuk, hogy pozitív változásokat érjünk el a világ számára" - összegezte a dolgot Sidhant Gupta, a ClearBot vezérigazgatója, aki elárulta azt is, hogy a közösség részvételére is számítanak: a clearbot.org honlapra bárki feltöltheti a nyílt vizek szemetéről készült fotóit, amiket aztán hozzáadnak a robot meglévő adatbázisához, ezzel is javítva algoritmusát.

Mindez része a Razer #GoGreenWithRazer hashtaggel fémjelzett fenntarthatósági ütemtervének, amelynek egyik célja, hogy 2025-ig teljesen átálljanak a megújuló energiára, valamint 2030-ig minden, újrahasznosított anyagot használó termékük karbonsemleges legyen.

Újrahasznosított táska

A Razerrel egy piacon osztozkodó Trust is megcélozta a fenntartható megoldásokat, tervei között szerepelnek a termékek, a csomagolás és a műveletek környezeti hatásaival kapcsolatos változtatások a Clevergreen kezdeményezés zászlaja alatt. A vállalat pénzügyi igazgatója, Allard Boer a következőket mondta: "Jelentősen csökkentjük a termékeinkben és csomagolásainkban felhasznált hulladék és műanyag mennyiségét, és több, megújuló forrásból származó anyagot használunk fel. Célunk továbbá az újrafeldolgozhatóság javítása, valamint a CO₂-kibocsátás mérséklése érdekében folyamataink és műveleteink optimalizálása."

A Trust már el is ért kisebb sikereket, a legtöbb termékénél például átállt online kézikönyvekre a nyomtatott papíralapú változatok helyett, ennek következtében 2020-ra 16 százalékkal csökkent a GXT gamer headset csomagolásaihoz felhasznált műanyag mennyisége.

A Trust bevezetett egy környezeti értékelési rendszert is a fogyasztók tájékoztatásának érdekében, de ami még ennél is fontosabb, hogy bejelentette első, újrahasznosított anyagokból készült termékét, az Atlanta laptoptáskát, amely darabonként 17 PET-palackból készül.

Ezen kívül is számos érdekes cikk vár még rád, ha beszerzed a 2021/08-os PC World magazint, ráadásul remek teljes verziós programokat és értékes PC-játékot kapsz ajándékba, ha így teszel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.