Hirdetés

Rekord: egyetlen másodperc alatt továbbították a globális internetforgalom kétszeresét



|

A tudósok olyan adatátviteli sebességet értek el, amiről otthon csak álmodhatunk.

Hirdetés

Magyarország hagyományosan jól áll a szélessávú lakossági internethálózat sebességében és kiépítettségében, de valószínűleg kevesen vannak, akit nemet mondanának néhány extra gigabitre, a tudósok pedig most ismét bizonyították, hogy milyen messze van még az a bizonyos határ.

Mindössze 6 hónappal azt követően, hogy a japán NICT kutatóintézet áttörte a másodpercenkénti 1 Pbites (1 millió gigabites) sebességet, a Dániai Műszaki Egyetem és a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem tudósai közös erővel csaknem megduplázták a rekordot.

A Nature Photonics tudományos folyóiratban megosztott tanulmányuk szerint a csapat egyetlen másodperc alatt 1,84 Pbit/s-os adatátvitelt ért el, amely a teljes globális internetforgalom kétszeresének felel meg.

Hirdetés

A tudósok ehhez egy új optikai chipet fejlesztettek ki: a "frekvenciafésűként" működő szerkezet több száz, különböző színű szivárványspekrumra bontja a belépő fényt, amelyek mindegyikét adatokkal kódolják a fény egyes tulajdonságainak (amplitudó, fázis, polarizáció) modulálásával.

Ezt követően a több száz speciálisan modulált frekvenciát egyetlen sugárrá egyesítik, amelyet egy optikai kábelen továbbítanak, majd a másik végén dekódolják. A kísérlet során ezzel a módszerrel 7,9 km-es távolságba sikerült továbbítani az elképesztő mennyiségű adatot.

A dán-svéd csapat ugyanakkor figyelmeztet, hogy bőven van még tér a kísérletezésre, elméletileg ugyanis akár a 100 Pbit/s-os, vagyis a másodpercenként 12 500 000 GB-os adatforgalmat bonyolító sávszélesség is elérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.