Hirdetés

Rekordméretű, 50 emelet magas szélturbinát építettek Kínában



|

Ez az eddigi legnagyobb szélturbina, amit valaha építettek.

Hirdetés

Kína a világ egyik legnagyobb károsanyag kibocsátója, ami nem is meglepő, hiszen az ország számtalan gyárral rendelkezik, ahonnan a világ minden pontját ellátják különböző termékekkel és szolgáltatásokkal, eközben viszont arra is hatalmas hangsúlyt fektetnek, hogy csökkenteni tudják az ország által kibocsátott szennyező anyagok mennyiségét.

A bemutatón a kivitelezők azt mondták, most már "nem követik, hanem irányítják a globális szélerőmű szektort".

Hirdetés

A rekordméretű szélturbinát a China Three Gorges (CTG) és a Xinjiang Goldwind vállalat közösen építette meg Kína keleti részén, a Fucsien tartományban. A méretei egészen megdöbbentőek, a konstrukció 146 méter magas (ez körülbelül egy 50 emeletes épületnek felel meg), a lapátjai átmérője pedig 252 méter.

A teljesítménye legalább olyan lenyűgöző, mint a méretei: a CTG szerint a 16 MW-os turbinájuk 36 ezer háztartást tud ellátni árammal. A kalkulációban 3 főt számolnak egy lakáshoz az ország egy gyermekes politikai célkitűzése miatt. A hatalmas gép a számítások szerint 22 tonna szén elégetését takarítja meg, egy év alatt pedig 66 millió kWh is lehet a termelése.

A szélturbina fejlesztésével a hatóságok bízták meg a vállalatokat, miután azok egy szintén hatalmas, de kisebb teljesítményű, 13,6 MW-os gépet hoztak létre. A fejlesztés során nem csak a méretek lenyűgözőek, a mérnökök minden korábbinál könnyebb lapátokat hoztak létre, és az alkalmazott csapágyak is extra tartósnak ígérkeznek. - írja a HVG.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.