Hirdetés

Rekordméretű túlterheléses támadást hárított el a Microsoft



|

Három hullámban próbálkozott az elkövető, de egyik sem járt sikerrel.

Hirdetés

A szolgáltatásmegtagadással járó támadások, vagyis a túlterheléses támadások a 90-es évek második felében jöttek divatba, s azóta is népszerű formája ez az informatikai szolgáltatások ellen intézett offenzíváknak.

A Microsoft nemrég egy rekordméretű támadásról számolt be, ami egy meg nem nevezett európai ügyfelet ért, ám az Azure felhőszolgáltatás sikerrel hatástalanította.

Hirdetés

A redmondiak közlése szerint az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadás (Distributed Denial of Service - DDoS) másodpercenként 2,4 terabites forgalommal igyekezett elérhetetlenné tenni a célpontot. A rohamot ráadásul két további hullám is követte: a másodiknál már csak 0,55 Tbps-ot, a harmadiknál viszont 1,7 Tbps-ot mért a Microsoft.

Az offenzíva mindössze 10 percig tartott, a becslések szerint pedig egy nagyjából 70 ezer botot számláló hálózat segítségével követték el, melynek részeit az Azure szakértői zömében Vietnámban, Malajziában, Tajvanon, Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban azonosították.  

Ezzel pedig megdőlt az eddigi, 2,3 Tbps-os DDoS-világrekord, amit az Amazon webes szolgáltatása, az AWS védett ki még 2020 februárjában. Az Azure számára abból a szempontból is kiugró volt a támadás ereje, hogy az idei évben még nem regisztrált 625 Mbps nál erősebb offenzívát a platform.

A szeptember viszont már egy másik mérőszám alapján hozott rekorddöntést a DDoS-témában. Ebben a Meris botnet egy másodpercenként 21,8 millió kérést (Request per second, RPS) küldő támadással vett célba egy orosz bankot a Yandex felhőszolgáltatásában. A korábbi csúcsot egy 17,2 millió RPS-es offfenzíva tartotta, amiről augusztusban számolt be az amerikai Cloudfare.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.