Hirdetés

Rém gyenge kínai processzorral pótolhatják az AMD és az Intel CPU-it Oroszországban



|

A benchmarkok egy nem túl izmos x86-os alternatíváról árulkodnak, de ezt legalább nem érintik a szankciók.

Hirdetés

Oroszország februárban lerohanta Ukrajnát, a háború kirobbantására pedig a nyugati államok nem csak fegyverszállításokkal reagáltak, de egy sor gazdasági szankcióval is sújtják az agresszort. Ezekkel összhangban rengeteg cég otthagyta az orosz piacot, köztük az AMD és az Intel is felfüggesztette az oda irányuló szállításait.

Így aztán Oroszország előbb-utóbb kénytelen lesz alternatívák után nézni, a Tom's Hardware pedig nemrég felhívta rá a figyelmet, hogy találhattak is egy kínai processzort, ami helyettesítheti a pirosak és a kékek kiesett erőforrásait.

Hirdetés

A Dannie nevű orosz alaplapgyártó ugyanis nemrég egy új micro-ATX modellt mutatott be, amelyben a "KaiXian KX-6640MA" x86-os chip "dübörög". Ezt a CPU-t a kínai Zhaoxin gyártja, amely a VIA Technologies és a shanghaji önkormányzat közös vállalkozása.

Az x86-os mivolta miatt a chipnek elméletileg nem okoz gondot az Intel és az AMD platformjaira fejlesztett szoftverek futtatása, ám a CPU Benchmark tesztje alapján nem érdemes szárnyaló munkafolyamatokban reménykedni. A KaiXian KX-6640 4 magos/4 threades változata 3 GHz-en és 70 W-os TDP mellett ugyanis mindössze 1551 pontot produkált a CPU Mark teszten. Összehasonlításként: az i3-1200F 14427-et tud, a Ryzen 5 5500 pedig 19985-öt.

Forrás: habr.com/Tom's Hardware

A teljesítmény pontos megítélését ugyanakkor bonyolítja, hogy az orosz alaplapgyártó 25W-ban maximalizálta a chip TDP-jét, 2,1-2,7 GHz-es órajel mellett. Így elméletileg még a fenti számoknál is gyengébb lehet a hardver, az viszont ad némi előnyt, hogy a Dannie a 8 magos kiadás mellett tette le a voksát.  

Mindezek tükrében a Dannie alaplapja akár ki is szolgálhatja az alapvető kormányzati igényeket, habár az eredeti cikk megjelenése után a processzort gyártó Zhaoxin közleményt küldött a Tom's Hardware-nek, mely szerint nem áll szándékában külföldön is értékesíteni a chipjeit, erről pedig a hír miatt a partnereit, vagyis a Dannie-t is értesítette. Akárhogy is alakuljon a  történet, az oroszoknak még mindig ott lesz a szürkeimport, immáron állami segítséggel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.